A hasi görcsök öt leggyakoribb oka

Gyomor - és bélrendszeri panaszok, vese- és epekövesség, irritábilis bélszindróma, menstruációs panaszok - az öt igazán gyakori ok, amelyek görcsöt, hasi diszkomfortot, illetve gyomortáji fájdalmakat okozhatnak.
Gyomor-, hasi-, és emésztési görcsök

Az emberi tápcsatorna igen érzékeny. Az elfogyasztott étel, a baktériumok, a stressz vagy az izgalom mind kibillentheti egyensúlyából az emésztőrendszert. Ennek következtében az emésztési folyamat során görcs alakulhat ki. Ez igen heves fájdalommal járhat, és kezelés nélkül órákig vagy akár napokig is tarthat. A görcsös hasi fájdalom a legtöbb esetben ártalmatlan és átmeneti. Nagyon sokan tapasztalnak időnként rövid ideig tartó hastáji fájdalmat.
A stressz, a családi problémák, a túl fűszeres, a savas vagy magas zsírtartalmú ételek fogyasztása egyaránt okozhatnak átmeneti görcsös fájdalmat. Időnként azonban a görcs nem múlik el néhány perc múlva. Előfordul, hogy az emésztőszervek izomzata összerándul vagy begörcsöl. Ez akár órákig vagy napokig is eltartó fájdalmat okozhat kezeletlen esetben.

Görcsök epekövesség esetén

Az epekövesség az európai népesség 15 százalékát érinti. Előfordulása gyakoribb a nők körében, kialakulására hajlamosít az elhízás, magas vérzsír értékek, a terhesség és a szoptatás időszaka, éhezés és a drasztikus fogyókúra, cukorbetegség és az epesav-visszaszívódás zavarával járó állapotok.
A hasi ultrahangos vizsgálattal észlelt epeköves betegek 75 százaléka panaszmentes epekőhordozó. A fennmaradó 25 százalékban jobb bordaív alatt jelentkező, erős, görcsös fájdalommal, hányingerrel, hányással járó kórkép tapasztalható. Diagnosztizálására hasi ultrahangos vizsgálat illetve vérvétel alkalmas. A diéta és fájdalomcsillapító-görcsoldó terápia mellett a panaszt okozó epekövesség epehólyag-eltávolítás indikációja.

Milyen tünetei lehetnek a vesegörcsnek?

A vesekőbetegség a környezeti hatások és örökletes tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki. A vesék átszűrik és tisztítják a vért, a keletkező vizelet a szervezet számára szükségtelen vízből és a benne oldott anyagokból áll. A vesék ugyanakkor a szervezet számára fontos anyagokat nem választják ki. Ezen egyensúly felborulása esetén a vizelet túltelítetté válik, és apró kristályok megjelenéséhez vezet, amelyek nem tudnak feloldódni a vízben.

Vesekövességről (nephrolithiasis) abban az esetben beszélünk, ha a vesében kő (concrementum) kialakulása bizonyítható. Ha hetekig, hónapokig nem kerülnek ki a vizeletelvezető rendszerből, akkor egybetapadnak és kövekké formálódnak. Ezt a folyamatot elősegíti a helytelen táplálkozás, a szomjazás, a felszívódási zavarok, a húgyúti fertőzések, a hosszan tartó elégtelen folyadékbevitel és némelyik örökletes betegség. A betegek gyakran hátfájdalom vagy vérvizelés panaszával érkeznek orvosukhoz, ám a kis kő sokáig tünetmentes lehet. Az üregrendszert kitöltő nagy kövek mozgásra képtelenek, ezért tünetszegények.
A kis mozgó kövek a húgyvezető fiziológiás szűkületeiben beékelődnek és hirtelen jelentkező heves hasi tüneteket, vesegörcsöt okoznak. A vándorlás során a fájdalom a lágyékhajlatba, combba, herékbe, nőknél a nagyajkakba sugárzik.

Menstruációs fájdalom - Amikor nem múlik a görcs

A havi vérzés Magyarországon átlagosan 12,6 évesen jelentkezik először. Amennyiben 18 éves korig nem jelentkezik, akkor azt kórosnak tekintjük. Általában 48-50 éves korig tart a menstruáció, ennek elmaradása a menopausa. Minden nő életében van olyan szakasz, mikor nehezebben éli meg a menstruációval járó tüneteket. Vannak, akiknél ez enyhébb lefolyású, míg mások ezeket a tüneteket nagyon hevesen élik meg. Menstruáció előtt vagy alatt az alhasi fájdalom általában normálisnak tekinthető. A hormonok a méh izomzatának összehúzódását okozzák, és a környező emésztőszervek is begörcsölhetnek. Sok nő a menstruációs fájdalommal egyidejűleg emésztőrendszeri rendellenességek kellemetlen tüneteit - puffadást, székrekedést vagy hasmenést - tapasztalja.

Irritábilis bélszindróma (IBS) - Görcsös hasi fájdalom, puffadás, székelési gondok

Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy olyan rendellenesség, amely miatt a bélcsatorna nem látja el megfelelően a feladatát, de emögött nincs semmilyen szervi eltérés. A jellemző tünetek közé éppúgy tartozhat a görcsös hasi fájdalom és a puffadás, mint a székletürítési nehézség: a hasmenés és a székrekedés akár egyazon betegnél is felváltva jelentkezhet. Mivel ilyen körülmények közt szinte természetes, hogy nem szívódnak fel rendesen a tápanyagok, az érintettek jelentősen lefogyhatnak és az immunrendszerük is legyengül. A panaszok minden ötödik embernél jelentkezhetnek, a 35 év alatti nőknél jellemzően gyakrabban.

Forrás: Webbeteg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!