SZMK

Szerző: Sallai Ervin
Szervusztok, jó napot, örömmel köszöntök mindenkit a Szülői Munka Közösség idei rendhagyó, évnyitó előtti ülésén. Szigetes nyelven szólva a nulladik napon. Köszönöm, hogy mindenki eljött. Sajnálom, hogy Bujtás apukának idő előtt ott kellett hagynia az ásotthalmi tanyaturizmusra befizetett nyaralást. Tudom, mennyire fáj neki, hogy a záró „ki mit tud” esten nem adhatta elő a Depeche Mode-tól a Master and servant-et dorombon és tekerőlanton, pedig évek óta erre készült. De hát, ahogy mondani szokás: helyzet van!

Eléggé. Sajnos az önkormányzat nem számolt azzal, hogy a meglévő 140 első osztályos helyre 870 fő hatéves gyerek jelentkezett idén. Pedig intő jel lehetett volna, hogy pont ennyi nagycsoportos óvodás volt tavaly. De a polgármester úr védekezése is érthető: joggal bízhattak abban, hogy a családok nagy része kiköltözik Angliába. Mindazonáltal most, hogy így megcsappant a kivándorlási kedv, gondoskodnunk kell a megfelelő oktatási intézmény kialakításáról.

Több ingatlan átalakítása is szóba került. Elsőként a galántpusztai volt sertéshizlalda épülete. Bár maga a hizlalda külcsín dolgában elenyészően szemrevaló, mégis jelentős szimbolikus értékkel bír gyarapodás témakörben. A szag persze egyeseket zavarhat, de a mindennapi testnevelés hatására csütörtöktől már a tornazsákok elnyomják a hizlalda, falakba ívódott bukéját. Ugyan a belmagasság nem haladja meg a 130 centimétert, de ez az elsősök nagy részénél nem probléma, a magasabbak pedig úgyis görnyedten járnak a sok mobiltelefon használattól. A tanárok sem szóltak, hogy gondot jelentene nekik négykézláb tanítani az ábécét. Ami miatt mégis elvetettük, az a padlózat gyengesége. A harminc centis betonalapot anyakocákra tervezték, nem bírja el egy iskolakezdő kisdiák tele táskájának súlyát.

Ezután a régi orosz laktanyát vetette fel valaki, mint lehetséges iskolaépületet, de oda a rendszerváltás óta senki nem mert belépni. A rossz nyelvek szerint olyan fokú ott a környezetszennyezés, hogy azok a gólyák, amik átrepültek a laktanya fölött, rendre Grönlandon kötöttek ki Afrika helyett.

Így végül az évek óta üresen álló börtönépület maradt. Figyelembe véve a leendő osztályfőnökök oktatási stílusát, legalább némi folytonosság figyelhető meg az intézmény hangulatában. Felmerült, hogy fűrészeljük le a rácsokat és adjuk el a vasat – így teremtve meg az átalakítás költségeit, de a tanárok ragaszkodtak a központilag zárható rácsokhoz. Kaldenecker tanárnő még azt is megkérdezte, van-e lehetőség a katedrát üveglappal elválasztani a diákoktól, ahogy azt a Hannibal című filmben látta. A jelenlegi anyagi helyzetben erre nem tehettünk ígéretet, bár a Gündert ikreket ismerve jogos a kérés.

De térjünk rá a feladatok kiosztására. Igyekeztem mindenkinek testhez álló munkát találni. Stangel apuka előrelátóan már a megbeszélésre is szerszámos táskával érkezett. Kérem, azonnal kezdje el glettelni a falakba karcolt, éveket jelző strigulákat és a közös zuhanyzó obszcén feliratait. Dr. Burcsa Izabella – ismertebb nevén Lacianyu – restaurátor. Ő újította fel a parlamentben Lotz Károly csodálatos allegorikus freskóit, ezért ügyes kezeinek nem okozhat gondot az udvar falára felfesteni Thomast, a gőzmozdonyt. A közösségi alkotáshoz további művészi ambícióval bíró segítőket keresünk. Pallos apuka, mint tudjuk, bonsaikertész, így kiválóan ért a fához. Ő kapja a megtisztelő feladatot, hogy az iskolapadokat és a lambériát legyalulja. Az összeszerelést már nyugodtan rábízhatjuk a Neusinger családra, akik csavarozásban verhetetlenek, lévén, hogy órásboltjuk van a főtéren. Cseszlai Laci a Zimankó Bt. hűtőházában dolgozik minőségi ellenőrként, így rá a hideg burkolást bíztuk. 4650 négyzetméter mettlachit szerintem simán le lehet rakni hétvégén diagonálban, aztán majd Torgyik anyuka kifugázza, ő úgyis a Húzós Szimfonikusoknál vonós, tehát nagy ismerője Bach fúga művészetének. Sok a bölcsész végzettségű szülő szerencsére. Mivel ők mindig a fellegekben járnak, nem kérdéses, kire bízzuk a tetőfedést. Remélem, mindenkinek jutott feladat, munkára fel! Éljen a tudás alma matere, hajrá első a-tól zs-ig!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!