Így atkamentesíthetjük a lakásunkat

2015. 09. 25.
Szerző: Szimpatika
A légúti allergiák két csoportját ismerjük. A „szerencsésebbeknél" valamilyen pollen okozza a tüneteket, így panaszaik az év egy adott időszakában, az allergén növény virágzásának idején jelentkeznek. Az egész éven át tartó allergia esetében azonban a tünetek évszaktól függetlenül is jelen vannak. A lakáson belüli allergének közül jellemzően a poratka okozza a legtöbb panaszt.

Mi a poratka?

Sokan úgy gondolják, hogy a lakás padlóján, bútorokon időről-időre megjelenő, szabad szemmel is jól látható por okozza az allergiát, így egy jó alapos takarítással meg is szabadulhatnak a tüneteiktől. A helyzet azonban ennél bonyolultabb. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa a Weborvosnak elmondta, hogy a köznyelvben házipor-allergiaként ismert betegség okozója a háziporatka mikroszkopikus méretűre feltöredezett, így a levegőben szálló beszáradt széklete. Ez az ürülék az, amit belélegezve, megérintve a jellegzetes allergiás tüneteket kiváltja.

Kritikus pontok a lakásban

A háziporatkák fő tápláléka lakáson belül a lakásban élő ember elhalt, lehullt hámsejtjei, ennek megfelelően a legnagyobb mennyiségben az ágyneműkben, párnákban, bútorhuzatokban, szőnyegekben, plüssállatokban találhatóak. A háziporatka az arra érzékenyekből szénanáthás, asztmás tüneteket válthat ki, de az ágyban, ágyneművel érintkezve okozhat csalánkiütést, ekcémát is.

Télen erősebb tünetekre számíthat

A háziporatka a magas páratartalmú (60 százalék feletti) környezetet és a 17-25 °C közötti hőmérsékletet kedveli. Napjainkban a jól szigetelt házakban, tökéletesen záródó nyílászárók mellett, a természetes légcsere minimálisra csökken. A fűtési szezon idején ezért sokan szembesülnek azzal, hogy a magas páratartalom első jeleként, az ablakokon gyöngyöző pára jelenik meg. Ez azonban nem csak esztétikailag zavaró, de számos betegség forrása is lehet. „A levegő ideális relatív páratartalmának mértéke 40-60 százalék. A lakások száraz levegőjétől a légutak kiszáradhatnak, köhögés léphet fel, komfortérzetünk csökken, nő a légúti fertőzések kockázata. A túl magas páratartalom pedig hozzájárul a háziporatka elszaporodásához. Mivel a téli időszakban, a zárt térben eltöltött időarány elérheti a 95 százalékot, így különösen fontos, hogy megfelelő minőségű levegőt lélegezzünk be."

Atkamentesítés 8 pontban

1. A poratkák kedvenc élőhelyei a lakásban az ágynemű, a szőnyeg, a plüssállatok, a függöny, a bútorhuzat. A háziporatka allergiában szenvedő beteg lakásának padlója ezért lehetőleg könnyen mosható, hézagmentesen záródó parketta, csempe legyen, a lehető legkevesebb szőnyeggel.
2. A függönyök könnyű, műszálas anyagból készüljenek és mossuk gyakran, legalább havonta.
3. Kárpitozott bútorok helyett válasszuk a bőr, illetve műbőr borításúakat.
4. Az ágynemű talán a legideálisabb atka-tenyészhely, ezért az ágyneműt (paplant és párnát is, nem csak a huzatot) 1-2 havonta, 60oC-on mossuk át.
5. Nyáron sokat segíthet az ágyneműk rendszeres napoztatása, ugyanis az atkák sötétséget kedvelő lények, a napsugárzás elpusztítja őket. A már lerakott atkaürülék azonban csak mosással távolítható el.
6. A plüssjátékok tisztítására a 60 foknál magasabb hőmérsékleten végzett mosás mellett megoldás lehet, ha 24 órára a fagyasztóba helyezzük – és után alaposan rázzuk, ütögessük át - ugyanis -20 °C-on az atkák elpusztulnak.
7. A szőnyeg – ha van -, lehetőleg mosható legyen, ha nem az, évente 2-3 alkalommal mélytisztítás javasolt, és/vagy atkairtás . Ugyanez vonatkozhat a kárpitokra is, illetve az ágymatracra is.
8. Takarításhoz hepa-szűrős porszívó javasolt, portalanításhoz nedves kendő- 1 csepp eukaliptuszolaj hozzáadásával.

Forrás: Weborvos

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!