Mi köze a migrénnek a menstruációhoz?

Szerző: Szimpatika
Kétszer több nő szenved a migréntől, mint férfi, ami leginkább a hormonális faktoroknak tudható be.
A legtöbb nő esetében általában ugyanakkor jelentkeznek a migrén első tünetei, mint az első menstruációs ciklusuk. Ez vezet ahhoz is, hogy a migrén tünetei a menstruáció környékén újulnak ki - a menstruációs migrén, gyakran a ciklus első napján tör rá a nőkre az elviselhetetlen fejfájás.


A menstruációs migrén kezelésére néha hormonkezeléseket kapnak a páciensek, többnyire azonban az általános kezelések is hatásosak. A magnézium és a B2 Vitamin szintén hatásos preventív készítmények.

Az orális fogamzásgátlók hatással lehetnek a migrénre. Az aurával járó migrént tapasztaló nők esetében nagyobb valószínűséggel alakulhat ki stroke. Esetükben különösen szükséges, hogy megbeszéljék orvosukkal az orális fogamzásgátló használatának módját, legfőképp akkor, ha más kockázati tényezők is fennállnak (például túlsúly vagy dohányzás).

Nagyon sok nő tapasztalja azt, hogy migrénjük a menopauzális korhoz közeledve egyre kellemetlenebb. A hormonpótló kezelés hatásos lehet számukra.

Migrénes fejfájás előfordulhat a terhesség első három hónapjában, amikor azonban nem tanácsos migrénellenes gyógyszerek és kezelések alkalmazása. A migrénben szenvedő terhes nők közel 70 százaléka mondja azt, hogy a terhesség második és harmadik trimeszterében nem tapasztalnak migrénes rohamokat.

Forrás: WEBBeteg - B.M.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!