Az ikerterhesség veszélyei

2015. 10. 06.
Az ikrekkel várandós anyukákat az orvostudomány mindig is kiemelt figyelemmel kísérte, hiszen a terhesség náluk több kockázatot hordoz magában, mint azoknál, akik csak egy gyermeket hordoznak a szívük alatt.
Mindenki jól tudja, hogy az ikrek lehetnek egy vagy kétpetéjűek, sőt, ha kétpetéjűek, akkor különböző neműek is. Az egypetéjűség azt jelenti, hogy egy hímivarsejt egy petesejtet termékenyít meg csupán, ebből a sejtből mégis kettő, vagy akár több embrió fejlődik ki. Két vagy több petéjű ikrek akkor jönnek létre, ha egyszerre több érett petesejt van jelen a petefészekben, melyeket egymástól függetlenül egyenként 1-1 spermium termékenyít meg. Rendszerint már az első trimeszter közepe táján végzett ultrahang-vizsgálat igazolja a többes fogamzás tényét. Fontos azonban megemlíteni, hogy az embriók egy része ebben a kezdeti időszakban elhal, felszívódik, és a későbbiekben csak a másik magzat fejlődik tovább.

Miért fordul elő manapság egyre több ikerterhesség?

Napjainkban a tudomány magas fejlettségi szintjének köszönhetően szinte minden meddő páron tudnak segíteni az orvosok. A nagy számban elterjedt ovulációindukciós kezelések és mesterséges megtermékenyítések következtében azonban jelentősen megnövekedett - elsősorban a két- vagy többpetéjű- ikerterhességek száma. Ezen kívül ikerterhességre hajlamosít még az idősebb anyai életkor, valamint - főleg az egypetéjűségre - a családi hajlam is. A már több gyermeket szült anyukáknak is nő az esélyük többes fogamzásra. Az egypetéjű ikrek estében időnként, a kétpetéjű ikreknél pedig mindig két méhlepény és két magzatburok alakul ki. Egypetéjű ikreknél azonban gyakoribb a közös méhlepény, részben, vagy teljesen közös magzatburokkal.

Van-e fokozott kockázata az ikerterhességnek?

A terhesség egy élettani időszak, de sajnos még az "egyes" terhességekben is előfordulhatnak komplikációk, kóros állapotok. Ikerterhességnél kissé nagyobb az esélye annak, hogy bizonyos anyai és magzati szövődmények kialakulnak. Egyrészt két vagy több baba fejlődéséhez ugyanannyi hely áll rendelkezésre, mint ha csak egy magzattal lenne várandós az édesanya. Ennek fő oka az, hogy a méh izomzata nem képes a végtelenségig tágulni. Ezért gyakrabban lép fel vetélés, koraszülés, farfekvés, harántfekvés, beilleszkedési rendellenesség, túl sok magzatvíz, szülési sérülés, bizonyos speciális fejlődési zavarok. Az ikermagzatok fejlődése az első két trimeszterben általában megegyezik az önmagukban fejlődő magzatokéval, de ezt követően lelassul az egyre szűkebb hely miatt. Ennek köszönhetően az ikerbabák súlya születéskor rendszerint 500-1000 g-mal is elmaradhat az "egyes" magzatokhoz képest. Az is gyakori, hogy a két (vagy több) újszülött között nagy a súlykülönbség.

Súlyosabb esetekben egyes testrészek összenövése (sziámi ikrek) is létrejöhet, továbbá érösszeköttetés is kialakulhat a magzatok keringése között. Ennek az lehet a következménye, hogy az egyik magzat a másiktól "ellopja" a vért, és ezáltal jobban fejlődik, míg a másik vérszegénnyé, éretlenné válik.

Természetesen a fent említett kockázati tényezők manapság igen ritkán vezetnek súlyos állapot kialakulásához, hiszen a több magzattal várandós terheseket fokozottabban, gyakrabban ellenőrzik a terhesgondozások alkalmával. Ha szükséges, akár heteken keresztül tartó kórházi felvételre is sor kerül. A méhszáj állapotát rendszeresen ellenőrzi a nőgyógyász, hogy a méhszáj-elégtelenség időben felismerhető legyen! Náluk gyakrabban kerül sor ultrahang-vizsgálatra, és a szokásosnál korábban kell elkezdeni a CTG vizsgálatokat, valamint - szükség esetén - az amnioscopiát.

Mire figyeljünk oda?

Az ikrekkel várandósok számára különösen fontos, hogy a helyes táplálkozásra odafigyeljenek. Fehérjékben és vitaminokban gazdag, vasat és jódot is bőven tartalmazó élelmiszereket kell fogyasztaniuk! Ha az állapotos anyuka fegyelmezetten követi az orvos utasításait, rendszeresen megjelenik a terhesgondozáson és az előírt vizsgálatokon, remélhetőleg panasz- és komplikációmentes várandós időszakra számíthat.

Forrás: WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!