Meggátolja a szem öregedését a sárgarépa

2015. 10. 14.
|
Gyermekkorunkban gyakran hallottuk a mondatot: „Edd meg a sárgarépát, mert jót tesz a szemednek!”. Egy tanulmányban most igazolták, hogy ez valóban így lehet.

A kutatók szerint a karotinoid nevű pigment anyagok, amelyek a sárgarépa, a narancs és az édesburgonya piros vagy narancssárga színét, illetve a spenót, a brokkoli és a kelkáposzta zöld színét adják, segíthetnek elhárítani bizonyos öregedéssel összefüggésbe hozható látási problémákat, mint amilyen a sárgafolt sorvadás (makuladegeneráció). Bár a kutatás nem igazol egyértelmű ok-okozati összefüggést, az eredmények bizonyos szakértők számára nem jelentettek nagy meglepetést. „A betegeimnek mindig elmondom, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás nagyon fontos a szem egészségének, és ezt a vizsgálat is megerősítette.” – mondta Dr. Paul Bernstein, a Salt Lake City-i University of Utah School of Medicine szemész professzora.

Az öregedéssel összefüggésbe hozható makuladegeneráció (AMD) a látásvesztés egyik leggyakoribb oka, különösen az idősek körében. A szakértők elmondták, hogy a betegség a retina közepén elhelyezkedő sárgafoltot (makula) érinti, aminek következtében csökken az éleslátás, és akár vaksághoz is vezethet. Dr. Bernstein, aki nem vett részt a vizsgálatban elmondta, hogy a makuladegeneráció kialakulását már számos különböző tényezővel, például a genetikai háttérrel, a dohányzással és a táplálkozással is összefüggésbe hozták. Az AMD kezelési lehetőségei azonban igen korlátozottak attól függően, hogy milyen típusú sárgatest sorvadásról van szó. Korábbi kutatások során különböző eredményre jutottak a karotinoidok és a makuladegeneráció közötti kapcsolatot tekintve. Éppen ezért Joanne (Juan) Wu, a bostoni Harvard School of Public Health táplálkozási epidemiológiával foglalkozó végzős hallgatója a kutatócsoportjával azon dolgozott, hogy ezt az összefüggést még jobban feltérképezze. Wu és munkatársai több, mint 63.000 nőtől és 39.000 férfitől származó egészségügyi adatokat dolgozták fel, akik elmúltak 50 évesek. A résztvevők valamennyien ápolók vagy más egészségügyi szakemberek voltak. A vizsgálat ideje alatt a résztvevők 2,5%-ánál alakult ki közepes vagy súlyos makuladegeneráció.

A kutatás során megállapították, hogy 40%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki súlyos AMD azoknál, akik igen nagy mennyiségben fogyasztottak karotinoidokat (luteint és zeaxantint) azokhoz képest, akik a legkevesebb karotinoidot jutatták a szervezetükbe. „Más karotinoidoknak, például a béta- kriptoxantinnak, az alfa-karotinnak és a béta-karotinnak is védő hatása lehet.” – mondta Wu. A vizsgálat eredményei szerint azoknál az embereknél, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztanak karotinoidokat, ami például a sárgarépában és az édesburgonyában is megtalálható, 25-35%-kal kisebb a kockázat súlyos AMD kialakulására. A kutatók ugyanakkor nem találtak összefüggést a karotinoidok fogyasztásának mértéke és a közepes mértékű makuladegeneráció között. Lutein a tojásban, illetve a brokkoliban, a kelbimbóban és a spenótban van nagyobb mennyiségben. A zeaxantinhoz nehezebb hozzájutni az élelmiszereken keresztül, de megtalálható a kukoricában, a narancs paprikában és a goji bogyóban. Wu megjegyezte, hogy sok lutein és zeaxantin van a sárgatestben, amiről azt gondolják, hogy megvédi a makulát az oxigén és a fény káros hatásaitól. Bernstein ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatásnak vannak gyenge pontjai. A vizsgálat során ugyanis arra kérték a résztvevőket, hogy emlékezzenek vissza arra, hogyan étkeztek korábban, és nem mérték le pontosan a szervezetükben a karotinoidok szintjét. Bernstein ennek ellenére megdicsérte a kutatást. Vajon a karotinoidok pótlása hasznos lehet? Bernstein elmondta, hogy ő gyakran ajánlja a táplálék-kiegészítőket azokak a betegeknek, akiknél közepes vagy súlyos makuladegeneráció áll fenn, de egyelőre nem bizonyított, hogy azok valóban segítenek azoknak az embereknek, akiknél nagy a kockázat a betegség kialakulására. Ugyanakkor elmondása szerint a sok gyümölcsöt és különösen a színes zöldségeket tartalmazó étrend nagyon fontos. Javaslata szerint naponta többször is kéne fogyasztani. „Aggódunk azokért az emberekért, akik csak napi kétszer esznek zöldséget vagy gyümölcsöt.” – mondta Bernstein.

Forrás: Vital.hu

Szóljon hozzá!

Júniusi AKCIÓ

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el

Legutóbbi hozzászólások

A fülzúgás okai és kezelése

A fülzúgás vagy a fülcsengés sokak életét megkeseríti, mivel visszatérő vagy szűnni nem akaró formában jelentkezik. Csendes ...
milan chris
tegnap 21:51
Megbízható hitel ajánlat !!! Itt van egy lehetőség a pénzügyi problémákkal küszködők és azok számára, akik Pénzügyi ...

Érelmeszesedés elleni vakcina. Pro és kontra

A szív- és érrendszeri betegségek még mindig a vezető halálokok közé tartoznak. Egy magyar kutató érelmeszesedés elleni vakcináját ...
Lajos 62,5
2017. 06. 24. 13:22
Lehet, hogy nagy találmány ezt megítélni nem tudom. Az egészségügyi kormányzat ha használ, megtérül miért nem támogatja? Talán mégsem ...

Apaszemmel: Kölcsön-gyerek

Amikor ezt a családi rovatot elkezdtük, az volt a laptulajdonosok kérése, hogy írjunk a mindennapjainkról. Legtöbbször így is teszünk, és ...
MARTHA MARQUEZ
2017. 06. 24. 00:08
Hello, kölcsönt keres? Ön a megfelelő helyen van. Képesek vagyunk arra, hogy kölcsönöket nyújtsunk vállalkozásának kibővítéséhez, ...

A nyugalom és az egyenletes súlycsökkenés szere

Keleten évszázadokig a zöld teát használták nyugtató, testsúlyszabályozó és gyógyhatása miatt, ugyanis levelében megtalálható egy ...
Jenei Istvánné
2017. 06. 14. 20:00
Kipróbáltam az L-theanint, nagyon jó hatású az alvásomra.

Mikor és hogyan érdemes inhalálni?

Ismét itt a tél, a gyakori alsó és felső légúti megbetegedések időszaka. Szakértőnk, Dr. Hidvégi Edit PhD gyermek- és felnőtt ...
Sövegjártó Gábor
2017. 06. 10. 18:46
az inhalátort természetesen lehet használni a copd re söt ajánlatos én berudál cseppet használok és általába segit

Gyakran elsírod magad? Megmondjuk, miért.

Életünk része a sírás és a nevetés. Az emberek között vannak sírósabbak, vannak nevetősebbek, így hát alighanem egyéniség kérdése ...
balicsaba
2017. 06. 05. 06:48
Balicsaba vagyok szegedröl,van egy kis problémám amivel önökhöz fordulok, van amikor birom egy pár napig rendesen, van amikor esténként rám ...

Eper – a tavasz kincse

A tavasz és a közelgő nyár első igazi jele, hogy megjelenik a piacokon a friss, illatos eper. Nemcsak nagyon finom, de az egészségünkre is ...
Manka
2017. 05. 23. 10:39
Remélem nem tette tönkre a termést az időjárás.. "szedd magad" földön szoktunk pár kilót szedni, lekvárnak, dzsemnek. Ha vacak a termés, ...

Felfázás vagy valami egészen más?

Nők millióinak okoz napi szinten komoly problémákat a felfázás – legalábbis így nevezzük közkeletű elnevezéssel azokat a tipikus ...
Mr. T.
2017. 05. 22. 21:35
Tőzegáfonya kapszula. Páromnak bejött régóta rendszeresen alkalmazza, amikor kell. Elvileg nem engedi a hólyag és a húgycső falán ...

A kalcium-magnézium egyensúly hatása az egészségre

Szervezetünk a kalciumot megfelelő mennyiségű magnézium hiányában nem képes optimálisan felhasználni. A magnézium és a kalcium az érem ...
Kori
2017. 05. 21. 11:11
Nem értem ha még százalékosan se írják le, hogy kb mi a helyes akkor minek ez a cikk ? :/

Agyserkentő gyógyteák Gyuri bácsi ajánlásával

Az iskolaév kezdetén aktuális téma a tanulás, koncentrálás, szellemi tevékenységünk és agyunk teljesítőképessége. Fiatalkorban a ...
Fer1
2017. 05. 20. 10:57
Vannak további hasznos természetes agyserkentők: http://egeszseg-vilag.hu/termeszetes-agyserkentok/