Beteg lehet a vesénk az ülőmunkától

Ha túl sok időt töltünk ülve, annak sok hátrányos hatása van, de most egy újabb indokot találtak arra, miért keljünk fel az íróasztal mellől vagy a kanapéról. Ez ugyanis jelentősen növelheti a krónikus vesebetegség kialakulásának esélyét.
Az ülő életmódnak sok káros hatása van a szervezetünkre, például növeli a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás, illetve az ezekkel összefüggő betegségek kialakulásának esélyét. Az ülő életmód tulajdonképpen azt jelenti, hogy a napjaink nagy részét ülve vagy fekve töltjük, és nem veszünk részt olyan tevékenységekben, amelyek megemelik a szervezetünk energiaigényét. A legújabb kutatási eredmények szerint az ülő életmód a krónikus vesebetegségek esélyét is növeli, ám ennek pontos mechanizmusát még nem tudták kideríteni.

A krónikus vesebetegség azzal jár együtt, hogy a vese fokozatosan elveszíti azt a képességét, hogy a feladatait ellássa, ennek pedig végső esetben, ha nem kezelik megfelelően, akár teljes veseelégtelenség is lehet a következménye. A krónikus vesebetegség rizikóját jelentősen növeli például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegség, a dohányzás, a magas koleszterinszint, illetve a a túlsúly. A krónikus vesebetegség gyakoribb a 65 év felülieknél, illetve azoknál, akiknek a családjában már előfordult ilyen probléma.

A kutatásban (melyet egy nemzetközi konferencián, az American Society of Nephrology nevű szakmai szervezet rendezvényén ismertetnek majd a közlejövőben a kaliforniai San Diegóban) Dominique Ferranti, Srini Beddhu és kollégáik 5873 felnőttet vizsgáltak. Felmérték az egészségi állapotukat, és rögzítették azt is, hogy naponta mennyit mozogtak, mennyire voltak aktívak. Úgy találták, hogy minden 80 perc, ami során ülünk vagy fekszünk (a nap átlagosan 16 ébren töltött órájából), 20 százalékkal növelheti a vesebetegségek esélyét. Ez az arány még abban az esetben is megmaradt, ha egyéb tényezőket is figyelembe vettek, például a korábbi betegségeket, a túlsúlyt, a magas vérnyomást, vagy a szociális helyzetet.

"Az ülő életmód rendkívül komoly veszélyeket rejt magában, és ezek között már ott találjuk a krónikus vesebetegséget is" - mondta dr. Srini Beddhu, a University of Utah School of Medicine kutatója. "Mindenképpen további vizsgálatokra van szükség ezzel kapcsolatban, és azt is szeretnénk kideríteni, hogy a már kialakult vesebetegségre milyen hatással van az ülő életmód, fokozhatja-e például a teljes veseelégtelenség rizikóját." A kutatók az eredmények ismeretében szorgalmazzák, hogy a szakemberek dolgozzanak ki akcióterveket arra vonatkozóan, hogy a vesebetegeket vagy az arra hajlamosakat több mozgásra sarkallják.

Forrás: HáziPatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!