A fiatalokat is érinti a gyengülő memória

A magyarok több mint 60%-a tapasztal időnként feledékenységet, közel ennyien rendszeresen küzdenek koncentrációs zavarral, az ingerlékenység, mentális kimerültség pedig tízből legalább hét embert érint. A Trend Inspiráció Műhely reprezentatív felméréséből az is kiderül: a 30-49 évesek nem tudnak arról, hogy az agyi kiserek vérkeringésének zavarai őket is érinthetik, valószínűleg ez az oka annak, hogy a felnőtt magyar lakosság mindössze 34%-a tesz csak lépéseket agyi egészségének megőrzése érdekében.

A magyar felnőtt lakosság 92%-a fontosnak tartja a szellemi teljesítőképességet – derül ki egy nemrég végzett reprezentatív kutatásából. A megkérdezettek többsége tapasztalja magán valamilyen rendszerességgel az agyi vérkeringés - és emiatt az agyi oxigénellátás - romlására utaló tüneteket: a legtöbben ingerlékenységről, mentális kimerültségről számoltak be, de a válaszadók 63%-át a romló memória és a koncentrálási zavarok is érintik. Általános tapasztalat, hogy azok, akiket érintenek az agyi vérellátás említett problémái, 75%-ban stresszesen élik meg a mindennapokat: kevésbé optimisták, jóval hajszoltabbak, mint azok, akik nem számoltak be hasonló panaszokról. A feledékenység a nők, valamint a 40 év alattiak számára bizonyul leginkább zavarónak.

A kutatás rámutatott: a 30-49 évesek nem tudnak arról, hogy az agyi vérellátás zavarai már őket is érinthetik. „Mindössze 15%-uk gondolja úgy, hogy már 30 év felett is gyengülhet a memória, és csak harmaduk (34%) tesz valamit agyi vérkeringése fenntartása érdekében. 27%-uk csak tervezi, hogy jobban figyel erre a területre, 30% nem is gondolt még erre, további 9% pedig úgy véli, nincs szüksége rá” – mondta el dr. Vida Zsuzsanna PhD neurológus.

Azok, akik alkalmaznak valamilyen módszert, jellemzően az egészséges táplálkozásra (20,5%) illetve a sportolásra (18,2%) figyelnek oda, étrend-kiegészítőt 15%-uk szed, az agyi vérkeringésre és az idegsejtek működésérére jótékonyan ható készítményeket azonban mindössze 5%-uk használ. Egyéb válaszként a rejtvényfejtést és az olvasást jelölték meg. „Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozással, rendszeres mozgással, valamint agytornával valóban hatékonyan léphetünk fel az agyi öregedés folyamata ellen, de pozitív változásokat érhetünk el természetes hatóanyagokat tartalmazó, agyi vérkeringést fokozó étrend-kiegészítőkkel is” – hívta fel a figyelmet dr. Vida Zsuzsanna. Hozzátette: kis odafigyeléssel a mentális fittség sokáig megőrizhető. „A páfrányfenyő levelének kivonata, azaz a ginkgo biloba serkenti az agyi vérkeringést és hozzájárul a sejtek oxigénnel és tápanyagokkal történő ellátásához, az érhálózatra gyakorolt hatása miatt pedig a memóriát is javítja” – mondta el a neurológus.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!