Hogyan őrizzük meg csontjaink egészségét?

2015. 11. 25.
Minél idősebbek vagyunk, annál jobban oda kellene figyelni a csontjaink egészségére: az idő előrehaladtával ugyanis a csontjaink elgyengülhetnek, a bennük található ásványianyag-raktárak kiürülhetnek, így egyre nagyobb lesz az esélye a csonttöréseknek. Mit tehetünk a csontok egészségéért?
Az egészséges csontrendszer elengedhetetlen a jó tartáshoz, az erőhöz, az állóképességhez, de a csontok a belső szerveinket vagy bizonyos idegeket is védenek. Minél idősebbek vagyunk, a csontjaink annál jobban elgyengülhetnek, vagyis folyamatosan elveszítik az abban raktározott ásványi anyagok egy részét, így könnyebben törnek, nehezebben gyógyulnak, ez pedig nemcsak komoly fájdalommal, de a mozgás beszűkülésével, és az önállóság elveszítésével járhat együtt. Szerencsére, néhány egyszerűbb szokás elsajátításával sokat javíthatunk a csontjaink állapotán, és hosszú időre biztosíthatjuk annak egészségét.
A csontjaink egészségéhez szükséges legfontosabb ásványi anyag a kalcium - ezt mindenki tudja. Azonban a népesség nagy része nem jut elegendő kalciumhoz: a 19 és 50 év közöttieknek naponta mintegy 1000 milligrammra lenne szüksége. A legjobb kalciumforrások közé tartoznak a sovány tejtermékek, például a sajt és a joghurt, a sötétzöld leveles zöldségek, a hüvelyesek és a tofu.

A kalcium azonban önmagában nem elegendő a csontok egészségének megőrzéséhez, ahhoz például D-vitamin is szükséges (ez biztosítja azt is, hogy a kalciumot hatékonyan haszosíthassa a szervezetünk). Azonban a felnőtt népesség mintegy 70-75 százaléka D-vitamin-hiányos, és ez fokozottan igaz az őszi-téli hónapokban, amikor kevesebbet vagyunk a szabadban.

A D-vitamin hiánya felgyorsíthatja a csontritkulást, emellett pedig számos egyéb betegség kialakulásához is hozzájárulhat. A kellő mennyiségű D-vitamin biztosításához töltsünk naponta legalább 20 percet a szabadban, de emellett D-vitamint tartalamzó étrend-kiegészítőket és ételeket (például halakat és tojássárgáját) is fogyaszthatunk.

Legyünk elővigyázatosak a sófogyasztással. A túl sok sóról tudjuk, hogy rossz hatással van a vérnyomásra, a vérerekre és a vesékre, de az kevésbé ismert tény, hogy a túl sok só fokozza a kalciumkiválasztódást, így hozzájárul a csontritkuláshoz is. Egy 2008-as tanulmány szerint a nagyobb mennyiségű só fogyasztása jelentősen növelheti a csonttörés esélyét a menopauzán átesett nők körében. Ne csak az ételek sózását igyekezzünk csökkenteni (az ízesítéshez használjunk inkább fűszernövényeket), de a félkész ételekből is igyekezzünk kevesebbet fogyasztani, ezekben ugyanis rengeteg só található.

Egy újabb indok arra, hogy leszokjunk a dohányzásról: a cigarettában található vegyületek megakadályozzák, hogy a csontjaink hasznosítsák a kalciumot, így csökkentik a csontdenzitást, vagyis hozzájárulnak a csontritkulás kialakulásához. A dohányosokat jobban veszélyeztetik a csonttörések és lassabban is gyógyulnak, sőt a szakemberek szerint több komplikáció alakulhat ki náluk.

Az alkoholfogyasztásnak is rendkívül sok negatív hatása van a csontjainkra. A nagyivókra jellemzőbb a csökkent csontdenzitás, a gyakoribb csonttörések rizikója, és a lassabb gyógyulás a csontsérülések után. A szakemberek szerint érdemes maximalizálni az elfogyasztott italok fogyasztását, a nőknek napi egy, a férfiaknak pedig két italra. Érdemes tartózkodni az égetett, tömény szeszes italoktól is, és előnyben részesíteni a minőségibb italokat, például a vörösbort.

Szintén befolyásolja a kalcium felszívódását a fokozott koffeinfogyasztás, vagyis ha túl sok kávét vagy energiaitalt iszunk, azzal a csontjaink egészségét károsíthatjuk. Napi négy vagy annál több csésze kávé fokozza az oszteoporózis, vagyis a csontritukulás, illetve az azzal összefüggő csonttörések rizikóját. Egy 2001-es kutatás szerint pedig a koffein a D-vitamin-receptorokra is káros hatással van (ez a vitamin elengedhetetlen a csontok felépítéséhez). Maximalizáljuk a kávéfogyasztást napi két csészében!

A rendszeres testmozgás nemcsak az izmokat és az egyensúlyérzéket fejleszti (ezek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az esések, és közvetetten a csonttörések rizikóját csökkentsük), de abban is szerepet játszik, hogy a csontok egészségét és denzitását megőrizzük. Különösen jótékony hatásúak a súlyzóval, rugalmas gumiszalaggal végzett gyakorlatok. Ráadásul, a testmozgás előnyös hatásait bármely életkorban élvezhetjük, ezért még akkor is érdemes elkezdeni a súlyzós edzéseket, ha korábban egyáltalán nem végeztünk ilyen típusú mozgást.

Forrás: HáziPatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!