Zsákban hoznak tabletet

Szerző: Szentkuty Nikolett
Rovatunkban gyakran foglalkozunk olyan új kezdeményezésekkel és vállalkozásokkal, amelyek a környezettudatosság jegyében működnek. Ezúttal Tóth András és húga, Kata projektjét mutatjuk be. A közgazdászként végzett, azóta azonban főként fotósként dolgozó András, és grafikus húga használt kávészsákokat hasznosítanak újra, hogy a legkülönfélébb termékeket készítsék el belőlük. A Presso design-ról Kata mesélt nekünk.

Honnan jött az ötlet, hogy kávészsákokkal foglalkozzatok?

Az ötlet a bátyámé, aki 2011-ben, Rómában bukkant néhány szép kávészsákra. Egy kávézóban árulták őket, neki pedig nagyon megtetszettek. Végül zsákokkal telepakolt bőrönddel érkezett haza, bár ekkor még fogalma sem volt, hogy mi lesz belőlük. Aztán egyszer csak beugrott: csináljunk belőlük táskákat!

Nem klasszikus textíliáról van szó. Mi más készülhet még belőlük?

A lehetőségek tárháza végtelen, bár tény, hogy díszzsebkendőt nem ebből csinálnék. Érdemes figyelembe venni az anyag karakterét, felhasználni a jellegzetes tulajdonságait. Nagy pazarlás a szemétbe dobni őket, hiszen ezek a zsákok tartósak és bírják a strapát. Így adta magát az ötlet, hogy táskák és tokok formájában adjunk nekik új életet. Viszonylag rövid időn belül jelentősebb mennyiségben kezdtük el gyártani a termékeinket, és mivel mindkettőnk számára fontos a környezettudatosság, nagyon jó érzés, hogy olyasmit hasznosítunk újra, ami egyébként a szemétbe kerülne.

Kizárólag ezeket a zsákokat használjátok, vagy kombináljátok őket valamilyen más, újrafelhasználható anyaggal is?

Főként bőrrel egészítjük ki a táskáinkat, mert ez nagyon jól passzol a kávé rusztikusságához, de itt inkább az esztétika volt a fő szempont.

Hogyan zajlik az újrahasznosítás és maga a munkafolyamat?

A zsákok története a termőföldeken kezdődik. Eredeti rendeltetésük szerint a földekről a pörkölőüzemekbe szállítandó, még zöld kávébabok tárolására szolgálnak. Ezért nincs kávéillata a zsákoknak, mert azt a jellegzetes aromát, amit mindannyian jól ismerünk, csak a pörkölés után nyerik el a kávészemek - ezt egyébként sokszor elmeséljük a különböző vásárokon is azoknak, akik kávéillatot várva szaglásszák a táskákat. Az üzemekben aztán felhasítják őket, és onnantól kezdve hulladéknak számítanak. Számunkra azonban csak itt kezdődik a történet. A bátyám szokta kiválogatni a legjobb feliratokkal és mintával "díszített" zsákokat, amiket aztán újrahasznosítunk. Érdekes, hogy a jutára nyomott sablon funkciója szerint csak információt közvetít, nem kell, hogy jól nézzen ki, mégis meglepően esztétikus végeredményt ad a rusztikus anyag és a rászitázott feliratok, motívumok párosítása. Ha megvannak a zsákok - vagy akár azelőtt -, én megtervezem a terméket. Először Andris elmondja, hogy milyen táskára, tokra lenne szükség, mivel bővítsük a kollekciót. Én megrajzolom, ő pedig elmondja, hogy az adott csat vagy az elképzelt záródás miért nem lesz jó. Aztán újrarajzolom, ő megint véleményezi, és az összecsapás végén megszületik a kész terv. Közben kiválasztjuk hozzá a megfelelő bőrt és a bélést, aztán mindez az információ és nyersanyag egy varróüzembe kerül, ahol elkészül a végeredmény, ami végül eljut a webshopba vagy a viszonteladókhoz.

Megrendelésre is tudtok ilyen táskákat készíteni vagy külön kollekciótok van, fix sablonokkal?

Van egy alapvető kollekciónk, ami bár folyamatosan bővül, egyedi darabokkal nem szoktuk kiegészíteni - a sablonok gyártásának költsége miatt ez nem is igazán érné meg. A kollekció jelenleg női és laptop táskákból, különböző méretű tablet - és telefon tokokból, díszpárnákból, kötényekből és kávészsák-borítású füzetekből áll. A minták esetében vagy az eredeti nyomatot használjuk, vagy a zsák üres felületeire szitázunk általunk tervezett motívumokat. Egy bizonyos darabszám után persze nyitottak vagyunk az egyedi kérésekre is.

Mennyire tartósak ezek a termékek?

Az enyém évek óta megvan, és még jó állapotban van, most is használom. A kezdetekkor ez még számunkra is kérdés volt, de ma már szerencsére a saját tapasztalatainkat is el tudjuk mondani, hiszen mi is régóta ezeket a táskákat használjuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!