Temészetes viselet

Szerző: Csímár Kamilla
Ön tudja, mi az a kamor? És az organikus textil? És hogy mindennek mi köze a gyerekekhez? Manapság egyre fontosabb a természetesség és a környezettudatosság, amiről már öltözködés közben sem kell lemondanunk – legalábbis a gyerekek esetében. Dömény Klaudia fiatal divattervező Kamorka néven valami egészen újat hozott Budapestre.

De mit is jelent ez a név? A Kamorka a tervező által kitalált fantázianév. Mivel gyerekkora óta imádja a meséket, legendák után kutatva talált rá a kamorra, aki az újszülötteket és a gyermekágyas anyákat óvó tündér. Ehhez kapcsolta a kicsinyítő képzőt, így született meg a név, amely tökéletesen illik a célközönséghez: a gyerekekhez. A tervező ugyanis csak rájuk fókuszál, minden ruhadarabját az ő igényeikhez igazítja.

A bőr az egyik legnagyobb kiterjedésű érzékszervünk, ezáltal a legsérülékenyebb is. Mivel a tervező közvetlen környezetében is sok ekcémával, allergiával küzdő gyermek él, nem volt kérdés számára, hogy nekik szeretne segíteni. A gyermekekkel együtt alkot, hogy valóban az ő igényeiknek megfelelő ruhák készüljenek. A gyermekek számára a kényelem, az anyagok tapintása ugyanolyan fontos szempont, mint a szépség. Hangulatát tekintve maga az üzlet is inkább közösségi tér, ahol a gyerekek és a szülők egyaránt jól érezhetik magukat egy kellemes közegben, még a berendezés is organikus alapanyagokból készült.

Dömény Klaudia azt szeretné, hogy az általa tervezett ruhák ne a luxus fogalmával, hanem az egészséggel és a harmóniával legyenek azonosíthatóak. A tervező szerint: „Az organikus alapanyagok, az igényességgel és az egyediséggel párosítva táplálják a lelket és viselésük éppen olyan természetes érzés, mint a lélegzetvétel.” Nagy vállalás ez egy hazai pályakezdőtől, hiszen a kereskedelemben kapható ruhák többsége nem ezt az elvet követi. A Kamorka legfőbb védjegye, hogy a textileket ne érje semmilyen vegyszer, és a feldolgozás során se találkozzanak egészségre káros anyagokkal, azaz minden egyes ruhadarab organikus textilből készül.

De mit is jelent az, hogy organikus textil?

Alapanyag szempontjából két textiltípust különböztethetünk meg: léteznek növényi és állati eredetűek. A növényi eredetű textil akkor tekinthető organikusnak, ha az alapanyagot már mag korától kezdve semmiféle vegyszer nem éri sem a földeken, sem a feldolgozás során. Ugyanez az elmélet az állati eredetű anyagoknál is: az állatot nem etetik vegyszerezett vagy hormonkezelt táplálékkal, tehát a szőrzete tiszta marad. A textilek színezése során is kizárólag természetes anyagokat használnak fel, leginkább növényi eredetű festékeket. A divattervező is csak ilyen anyagokat alkalmaz, bár ezek beszerzése önmagában sem egyszerű. A selyem és a pamut mellett a kézi kötés jellemzi az anyaghasználatot, a ruhákat pedig rendhagyó módon vidéki nagymamák kötik - ezzel a környezettudatosság mellett előtérbe helyezve az időskorúak foglalkoztatását is. Bár az alkotó szeretne ott lenni minden munkafázisnál, de ezt lehetetlen megoldani, így ő grafikusként és tervezőként van jelen. Sok segítővel dolgozik együtt, többek közt egy varrodával és rengeteg nagymamával, hiszen természetesen minden egyes ruhadarab kézzel készül.

Gyerekek számára ruhát tervezni sokkal nagyobb kihívás, más szempontokat kell figyelembe venni, mint a felnőttek esetében. Ahogy az alkotó fogalmaz: „Attól még, mert valami gyönyörűen mutat a rajzokon, lehet, hogy kényelmetlen egy gyerek számára, és hiába szép, sosem fogja jól érezni magát benne. Sok olyan dolgot nem tehetek a ruhákra, amiket felnőttek esetében használhatnék. Például gyakori probléma a fémérzékenység, ezért fémeket, kapcsokat, cipzárakat egyáltalán nem használok, helyettük inkább gombokkal zárulnak a ruhák, és ezek is természetes alapanyagból készülnek (fából, üvegből, kagylóból, kókuszdióból). Ezek kompromisszumok, de nagyon élvezem így a munkát: megtalálni az egyensúlyt a praktikum, a kényelem és az elveim között”. A divattervezőnek szerencséje van, hiszen egyrészt sokat konzultál a szülőkkel, így rengeteg ötletet kap tőlük, másrészt a gyerekek nagyon őszinték, és elmondják, ha nem szeretik a ruhát, mert szorít vagy kényelmetlen, ezzel pedig megkönnyítik a munkát. Bár egyelőre csak gyermekek számára készít ruhákat, nemrégiben nyílt üzletének nem titkolt célja, hogy felmérje a vásárlói igényeket, és a későbbiekben akár a kismamák számára is tervezzen természetes ruhadarabokat. A tervező nagy álma, hogy egyre szélesebb közönség érhesse el az organikus ruhákat, így remélhetőleg egyszer bárki viselheti majd ezeket a ruhákat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!