Hogyan ápoljuk a bőrünket télen?

Szerző: Dummel Franciska
Ha a téllel kapcsolatos egészségügyi problémákra gondolunk, mindenkinek a felső légúti megbetegedések jutnak először az eszébe, az influenzajárvány, és a csúszós járdán kificamodott bokák. Pedig ennek az évszaknak vannak más kellemetlen velejárói is, amiket mindenki a saját bőrén tapasztalhat meg. Dr. Háznagy Krisztinától, a Bazsalikom Gyógyszertár gyógyszerészétől kértünk tanácsokat az évszakhoz kapcsolódó bőrápolással kapcsolatban.

Tulajdonképpen miért szárad ki a bőrünk télen?

Elsősorban az okozza a problémát, hogy bőrünk – ahogy mi magunk is – szélsőséges körülmények közé kerül. A kinti hideg levegő és a benti száraz, meleg, fűtött szoba még azoknak a bőrét is megviseli, akik egyébként nem olyan érzékenyek, így kipirosodást, szárazságot szinte mindenki tapasztalhat magán. Ha a bőrünk felszínén található szaruréteg sejtjei nem elég hidratáltak, leszakadnak, és megkezdődik a bőr hámlása. De ezt a folyamatot erősíti az is, ha bőrünk lipidrétege sérül a tisztálkodáshoz használt sok fajta vegyi anyagtól. Ezért érzékeny, száraz bőr esetén fokozottan ügyelni kell a téli bőrápolásra – a férfiaknak is!

Miért ajánlott mással ápolni az arcbőrt, az ajkakat, a kézfejet, stb…?

A bőr struktúrája testünk különböző részein eltérő, így az ott található felszín érzékenysége is eltérő lehet. Arcbőrünk a leginkább kitett a csípős időjárásnak, ezért mindenképpen különlegesebb odafigyelést igényel. Nem véletlen tehát, hogy a hidratáló krémek széles skáláján az arcápolók külön csoportot alkotnak. Ajkaink általában eleve nedvesek a rákerülő nyál miatt, melyeket emiatt a szél egészen a vörös, gyulladt állapotig kifújhat. Ápolására érdemes zsíros összetételű ajakíreket akár naponta többször is alkalmazni.

A bőr kiszáradásának megelőzése érdekében kerüljük a hosszú fürdőzéseket, és inkább zuhanyozzunk nem túl forró vízzel. Érdemes a nagyon lúgos szappanok helyett inkább a bőr lipidrétegét megóvó olajfürdőket választani. Tisztálkodás után használjunk lehetőleg minél kevesebb illatanyagot és konzerválószert tartalmazó testápolót, viszont alkalmazhatunk naponta többször is kézkrémet. Ezen felül sokat segít, ha a fűtött szoba száraz levegőjét nedvesítjük, akár a fűtőtestre helyezett párologtató edénnyel, vagy vizes ruhával, de vannak kifejezetten erre a célra kifejlesztett elektromos párásítók is. Minden megoldás jó, ami megóvja a bőrt hidratáltsága elvesztésétől.

Milyen vény nélküli kapható készítmények segíthetnek?

A patikákban több fajta termékcsalád is megtalálható, így meglehetősen széles kínálatból választhatunk készítményt a különböző típusú és érzékenységű száraz bőr ápolására. Fontos szempont a kenőcsök és krémek esetén, hogy minél kevesebb illatanyagot és tartósítószert tartalmazzanak, valamint előnyös lehet, ha megtalálható bennük valamilyen antioxidáns, gyulladáscsökkentő vitamin (pl.: E-vitamin), ásványi anyagokban gazdag termálvíz, vagy lipidpótló esszenciális zsírsav (például linolénsav). A bőr víztároló kapacitásának növelése miatt gyári, illetve gyógyszertári készítmények kedvelt komponensei az urea (karbamid) és a glicerin.

Mi a helyzet a téli sportolással?

Akik munkájukat a szabadban végzik, illetve a téli sportok kedvelőinek bőre fokozottabban ki van téve a hideg téli időnek. Ezért mindenképpen érdemes a kint tartózkodás előtt gondoskodni a megfelelő védelemről, és itt fontos megemlíteni a káros UV sugárzás elleni bőrvédelmet is. Az sem mindegy, hogy ha elutazunk sportolni, milyen magas hegyek közé megyünk, ugyanis a tengerszint feletti magasság növekedésével a napsugárzás káros hatása is növekszik.

Milyen panaszokkal kell bőrgyógyászhoz fordulni?

A bőr szárazsága meghatározott mértékig természetes jelenség. De elsősorban időskorban, valamint kisgyermekeknél jelentős problémát okozhat, ha testszerte, foltokban jelentkezik és kellemetlenül viszket. Gyerekeknél különösen gyakran fordulnak elő ekcémás tünetek. Jellemző lehet a hajlatokban, illetve a bőr felszínén megjelenő vörös színű, hámló foltok, melyek komoly viszketést és gyulladást eredményezhetnek. Ezekben az esetekben érdemes bőrgyógyásszal konzultálni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!