Kutyabaj

2016. 02. 25.
Szerző: Szentkuty Nikolett
A téli hónapokban gyakran felmerül a kérdés, hogyan védjük a fűtött lakáshoz szokott házi kedvenceinket – főleg az ebeket - a csípős hidegtől. Egyesek szerint erre nincs is szükség, hiszen van saját bundájuk, mások viszont úgy gondolják, állataink éppúgy megfázhatnak, mint mi, ráadásul ők el sem tudják mondani, ha rosszul érzik magukat. És akadnak olyanok is, akik amiatt aggódnak, hogy a beteg állat megfertőzheti az egész családot. Hogy ezekből az állításokból mi igaz, és hogy hogyan óvhatjuk meg kutyánkat, arról Dr. Méhes Sándort, a Med.Vet Állatklinika állatorvosát kérdeztük.

Az ebben az időszakban gyakori felső légúti betegségek a kutyákat is veszélyeztethetik, vagy ezeket csak az ember kaphatja meg?

Elöljáróban fontos tisztázni, hogy az újabb kutatások szerint olyan betegség, hogy megfázás, nem létezik. A "megfázás" lényegében a légutak és egyéb szervek hajszálereinek hideg hatására történő összehúzódása. Ennek következtében csökken a vírusölő fehérjék termelése és az immunrendszer működése, ez okozza később a megbetegedést. Ilyen módon a kutyák is meghűlhetnek.

Mire kell leginkább figyelni, és hogyan előzhetjük meg, hogy kutyánk megfázzon?

Például a kora reggeli vagy késő esti séta a relatíve hidegebb időben, az egyébként megszokott idejű séta, futkározás is hosszú lehet a téli hidegben. Kertben tartott kutyák esetében az extrém hidegre kell figyelni, de az sem helyes, ha séta közben sokáig egy helyben álldogálnak a gazdik beszélgetve, miközben a kutya a hideg földön, aszfalton, havon ücsörög. Meg kell említeni a havat, jeget evő kutyákat is, akik még könnyebben megbetegedhetnek. Megelőzésként a már említett sétáltatási szokások megváltoztatása, az ismerten beteg kutyák társaságának kerülése, rövidszőrű kutyák esetén ruha viselése lehet a megoldás. Házi gyógykezelésként méz etetése és kakukkfű tea itatása jöhet szóba.

Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk megfázásra?

A betegséget könnyű észrevenni, hiszen a kutyáknál is hasonló tüneteket okoz, mint az embernél. A kutyáknál megfigyelhető a tüsszögés, a fehér, habos nyál felöklendezése, a köhögés, orrfolyás, és húgyúti megbetegedés (felfázás) esetén a gyakori vizelés vagy vizelési inger, esetleg a véres vizelet. Az esetek döntő többségében maguktól rendeződnek a tünetek kezelés nélkül is. Ha mégis súlyosbodnak, és az állat lázas, levert lesz, a vízszerű orrfolyás hurutossá, gennyessé válik, a köhögés pedig makacsul megmarad, mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni.

Léteznek olyan betegségek, amelyek kifejezetten a téli hónapokban betegíthetik meg a kutyákat és macskákat?

Nincs olyan kutya - illetve macskabetegség, ami a téli hónapokra lenne jellemző, és amely az emberre is veszélyes lehet. De a hideggel szemben nyilvánvalóan őket is meg kell óvni, hiszen a fent említett módon ők is megbetegedhetnek.

Sokan félnek attól, hogy a beteg kutyától akár a gyerekek, akár a család más állatai is elkaphatják a megfázást. Ez csak egy tévhit, vagy valóban aggodalomra adhat okot?

Ez csupán egy városi legenda. Megfázás esetén a kutyák egymásnak át tudják adni a kórokozókat, de az ember ezt nem kaphatja el. Fordítva sem igaz, tehát tőlünk sem kaphatja el a kutyánk.

A téli betegségek közé tartozik a kutyainfluenza is. Erről mit érdemes tudni, milyen tünetei vannak?

Valóban létezik kutyainfluenza is. Maga az influenza vírusa a lóról terjedt át kutyára, de az embert nem betegíti meg ez a törzs sem. Enyhe lefolyású formája orrfolyással és elhúzódó köhögéssel jár, ami akár 10-30 napig is eltarthat. Súlyosabb esetben vérzéses tüdőgyulladást okoz, ami pár óra alatt a kutya halálát okozhatja. Az USA-ban az elmúlt években járványosan is előfordult. A pontos diagnózis csak laboratóriumi szerológiai vizsgálattal lehetséges, és a megelőzésre Magyarországon sajnos nem áll rendelkezésre védőoltás.

Gyakran hallani a kennel köhögés kifejezést, amit szintén az ilyen jellegű betegségek közé sorolnak a laikusok. Ennek mi lehet a kiváltó oka?

Sajnos nemcsak a laikusok számára, hanem sokszor a szakemberek számára sem egyszerű az elkülönítés. A kennel köhögést többféle vírus és baktérium együttesen idézi elő, ami a légcső és a hörgők gyulladását okozza. A betegség olyan helyeken fordul elő ahol különböző életkorú és immunállapotú kutyák vannak egy közösségben. Ilyen helyek lehetnek például a kutyapanziók, kiállítások, menhelyek. Főleg az őszi és téli hónapokban üti fel a fejét, leggyakrabban az együtt sétáló kutyák között, akik egymást is fertőzik. Szerencsére a kennel köhögés ellen már elérhető egy orrba csepegtetendő vakcina, de mindenképp forduljunk állatorvoshoz a pontos diagnózis felállításához.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!