Megoldások a változó korban

Szerző: Dummel Franciska
A menopauza idején jelentkező problémák sok hölgy életét megnehezítik. Pedig az életkorral jelentkező tünetek nem számítanak egyedi jelenségnek, és gyakran egyszerűen és problémamentesen orvosolhatóak. Prof. Dr. Ács Nándorral a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatójával változó kori panaszokról, és a kínálkozó megoldásokról beszélgettünk.

Milyen problémákkal kell szembenézniük a nőknek a menopauza idején?

A klimax fizikai és mentális változást is jelent, ráadásul bizonyos fokig a férfiaknál is megfigyelhető. Teljesen egyéni, hogy kit milyen mértékben érintenek a testi és a lelki tünetek. A leggyakoribb változó kori problémák, amelyek a nők esetében 45-60 év között jelentkeznek, a hőhullámok, a hangulatzavarok, illetve a nőgyógyászati problémák: a hüvelyszárazság, a gyakoribb hólyagfertőzések, és a vizelettartási nehézségek. A dolog hátterében a petefészek lassú kimerülése, az ösztrogén és progeszteron hormonok termelődésének megszűnése áll, ez okozza a rendszertelen, majd fokozatosan megszűnő menstruációt is. A női reprodukciós időszak a nemi éréstől (kb. 10 -12 éves kor) 45-50 éves korig tartó időszak, ez után rövidül a peteérés, a ciklusok. A klimax hossza 5 és 15 év között változhat. Művi klimaxról (menopauzáról) beszélünk a petefészkek eltávolítása esetén. Ilyenkor a műtéttől számítva elkezdődik a hormonális változás folyamata.

Ezekkel a problémákkal mennyire mernek orvoshoz fordulni a nők?

Sokszor úgy érzem, hogy a nők a helyi problémákhoz tartozó tüneteket még a nőgyógyászuk előtt is szégyellik, nem szívesen számolnak be róluk az orvosnak - annak ellenére, hogy természetes, a korral járó gondokról beszélünk. De korábban sem volt ez másképp, és manapság a hölgyek akár 70-80 éves korukig is aktívak, hiába vált nyitottabbá a világ,ezek a dolgok mai napig tabutémáknak számítanak. A hozzáállás máshol is hasonló, bár a skandináv országokban vagy Németországban, Hollandiában természetesebben beszélnek ezekről a dolgokról. Magyarország, és így a közép- és kelet európai országokban a jölgyek a kelleténél kicsit szégyenlősebbek.

Milyen megoldások léteznek a nőgyógyászati jellegű problémákra?

Az egyik megoldandó gond a hüvelyhám elvékonyodása, a hüvely szárazsága, amely felelős lehet a fájdalmas együttlétekért, a visszatérő fetőzésekért, viszketésért,sőt gyakorta vérzést is okoz. Ezt általában hormonokkal vagy műtéti beavatkozással szokták orvosolni, azonban most már létezik egy olyan új, lézeres megoldás is, amely vissza tudja állítani a hüvely évekkel korábbi állapotát, és a panaszok azonnal megszűnnek. Ez az intimlézeres kezelés azért is előnyös, mert a műtétes megoldásnál sebgyógyítási zavar, ritkán komoly vérzés is kialakulhat, de önmagában az is kellemetlen, hogy a betegnek néhány napra kórházba kell feküdnie., Ezen kívül hat hétig nem emelhet, nem fürödhet kádban, nem élhet házaséletet. A hölgyek nagy része a hormonkezeléstől is fél, még az is, akinek semmi oka nem lenne rá, és vannak olyan  egyéb kórképek, illetvegyógyszerek, amelyek  tényleg kizárják a hormonok szedését.

A másik gyakori probléma, amely a klimax környékén felléphet, az a vizelettartási zavar, az úgynevezett inkontinencia. Van akinél csak kisebb a gond, néha egy tüsszentésre, köhögésre, nevetésre elcseppen a vizelet, de vannak ennél súlyosabb esetek is. Ezt korábban csak műtéttel lehetett orvosolni, mára viszont már könnyű és fájdalommentes megoldást tesz lehetővé a technológia. Inkontinencia egyébként nem csak a menopauza idején jelentkezhet, meglepő módon huszonnyolc-harminc éves – például két nehezebb szülésen átesett – hölgyeknél is jelentkezhet. Számukra az inkontinencia kezelése, illetve a hüvelyszűkítő kezelés esetleg mindkettő jelenthet segítséget a problémák megszüntetésére és a a házaséletük problémamentessé tételében.

Vannak-e természetes módszerek, amelyek segíthetnek a változó korban lévő hölgyeknek?

Nemcsak náluk, de a férfiaknál is hatásosak lehetnek az étrend- és életmódbeli változások, mert ezek hozzájárulhatnak egyes lelki eredetű tünetek enyhüléséhez. A nők esetében a vöröshere, a szója és a lenmag fogyasztása javallott, de nyugtató hatású gyógynövények is alkalmazhatók. Nagyon fontos a rendszeres testmozgás, a fizikai és szellemi aktivitás, és különös figyelmet kell fordítani a testsúly karbantartására is, mert a menopauza bekövetkezte sokaknál elhízáshoz is vezethet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!