A siketség is gyógyítható

2016. 04. 19.
Szerző: Dogossy Katalin
Sok baj van mostanában az egészségügyben. Szinte naponta olvasni, hallani külföldre távozó orvosokról, túlterhelt nővérekről, panaszkodó betegekről, kórházi fertőzésekről. Meg hosszú várólistákról. Nem is szólva a riasztó rákhalálozási statisztikákról.

Csak beteg ne legyek, fohászkodunk az ilyen hírek hallatán.

Közben pedig fantasztikus orvosi megoldások is elérhetők már Magyarországon. Csak erről valahogy ritkábban esik szó. A napokban például beszéltem egy kislánnyal, aki siketen született, egy implantátum segítségével mégis tökéletesen hall, szépen beszél, és sportol, sőt aranyérmeket szerez.

Hogy ez nem lehet? De bizony. S mi több, nem ő az egyetlen, akinek siketségén egy fantasztikus műtéttel segítettek.

K. Dominika komplikáció nélküli terhességből, farfekvése miatt azonban császárral és négy kiló huszonöt dekával született. Amikor hazaadták, tökéletesen egészségesnek gondolták a szülők. Időben gőgicsélni, gagyogni, gügyögni kezdett, amikor anyukája fölé hajolt, boldogan nevetett és rugdalózott. A siket gyerekek ugyanis, mint megtudtam, hathónapos korukig minden hangot ugyanúgy formáznak, mint az ép hallásúak. Ez egy velük született genetikai program szerint történik. Ezért a szülőknek Dominika hathónapos koráig fel sem tűnt, hogy a kislány nem hall. Féléves kora után, amikor már szépen ült, akkor vették csak észre, hogy ha mögé kerülnek, ha nem látja az arcukat, a szájuk mozgását, nem reagál a nevére. Rettenetes volt a sejtés, talán a gyerek hallásával valami baj van. Arra nem gondolt senki, hogy teljesen siket. Azonban elkezdték a hallását próbára tenni. Leejtették a kulcscsomót a háta mögött, tapsoltak, hiába, nem rezzent össze, nevére nem reagált, fejét nem fordította a hang irányába.

Adódik a kérdés, hogyan lehet az, hogy ezt születéskor a kórházban nem vették észre. Nos, akkoriban, 13 évvel ezelőtt még nem csináltak az újszülötteknél hallásvizsgálatot. A kórházban is csupán összecsapták a tenyerüket, vagy leejtették a kulcsukat, és ha a baba pillája megrezdült, megelégedtek ennyivel.

Még elképzelni is nehéz, hogy milyen érzés lehetett a szülőknek, amikor kiderült, hogy egészségesnek hitt kislányuk egyik fülére sem hall. Kivizsgálásokkal és hallókészülékek próbálgatásával teltek a diagnózist követő évek. Dominika okos kislány, remekül kompenzálta siketségét, megtanult erősen koncentrálni, szájról olvasni. Sikerült rendes óvodába beíratni, ott ő mindent megértett, de a beszédét csak a mamája értette.

A rossz hallás nagyobb baj, mint amekkorának látszik. Aki rosszul hall, elszigetelődik az emberektől: kimarad a beszélgetésekből, nehezére esik a telefonálás és az ügyintézés. A rosszul halló gyerekek lemaradnak a tanulásban és nehezebben szocializálódnak. Sajnos sokan küzdenek hallássérüléssel. Egyes becslések szerint minden huszadik ember rosszul hall. Dominika esetében sokáig úgy tűnt, nincs mit tenni. A hallókészülékek nem sokat segítettek. A gyerek négy éves volt, amikor a beszédét fejlesztő pedagógus elmondta, hogy már létezik egy koponya műtét, melynek során beültetnek egy implantátumot, és jelentős eredményeket tudnak elérni a siketség megszüntetésében. Ijesztőnek hangzott, a szülők mégis belevágtak. Igazuk volt. Kiderült, hogy nem a két és fél órás műtét volt a legnehezebb, hanem az utána következő két év, amikor a kislánynak meg kellett tanulni, hogy a cica meg a nyávogás, az ajtó meg a csapódása, a tenyér és csattanása összetartoznak. Meg kellett tanulnia a hangok jelentését attól kezdve, hogy ha csengetnek, valaki áll az ajtó előtt odáig, hogy melyik óvó nénihez melyik hang tartozik. Ez komoly fejlesztő munkát követelt. De mire iskolába került, hallott és beszélt. S ma már teljes értékű életet él. Nyelvet tanul, sokáig kosárlabdázott, rendszeresen úszik, és követvén világbajnok édesapját, egy éve az erőemelő sportban edz, ahol a saját kategóriájában világkupa aranyérmes.


A TB kifizeti

A cochleáris implantátumot azoknak a gyengén hallóknak vagy siketeknek ajánlják, akiken a hallókészülék már nem segít, mert már nincs olyan mértékű hallásmaradványuk, amit érdemes lehetne felerősíteni. A műtétet legjobb abban a korban elvégezni, amikor a gyerek beszélni tanul, de lehet később is. Ez az eszköz a belső fül feladatát veszi át. A készülék két részből áll: egy beültetett részből (implantátum), és egy külső, fül mögött vagy testen hordható részből, amit beszédprocesszornak neveznek. Működése teljesen eltér a hagyományos hallókészülékekétől. A készülék nem olcsó, de a TB száz százalékban támogatja.

A módszerről részletesen: https://macie.hu/hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!