Ne horkolj!

Szerző: Tompa Diána
A horkolás számtalan embert érint, nőket és férfiakat egyaránt: minden negyedik ember rendszeresen, minden második pedig alkalmanként horkol. Rosszabbul alszunk tőle, ezért jelentősen befolyásolhatja életminőségünket, és persze nincs jó hatással a velünk együtt élőkre sem. Dr. Fülöp Györgyi audiológus szakorvossal beszélgettünk.

Mi történik horkolás közben, miért alakul ki a zavaró hang?

A horkolás egy hangeffektus, amely a szájüregi izmok, lágyrészek ellazulása miatt alakul ki. A garatban szűkebb keresztmetszeten át áramlik a levegő, így a fizika törvényeinek megfelelően az áramlás felgyorsul. A gyorsabb légáram megrezegteti a lágyszájpadot és a lecsüngő nyelvcsapot. Így ezek a lágyrészek légvételkor ritmusosan nekiverődnek a garat hátsó falához és kialakul egy vibráció, a horkolás. Ennek következtében a szövetekre nagyobb fizikai terhelés is jut, és idővel fokozódik a lágyszájpad elégtelensége, valamint a kor előrehaladtával a torok izomszöveteinek tónusa a kollagén öregedésével jelentősen csökken, így egyre hangosabb lesz a horkolás.

Mik lehetnek a horkolás kiváltó okai?

Előfordulhat orrlégzési gátoltság miatt, amelynek hátterében állhat allergia, orrsövényferdülés, orrpolip, vagy orrmelléküreg - vagy orrnyálkahártya gyulladás, stb. A felsorolt kórképek akadályozzák a levegő szabad áramlását, így vezethetnek horkoláshoz.

A veleszületett szájüregi anatómia is zavaró tényező lehet a levegő szabad áramlása során. Ilyen lehet a magas nyelvgyök, a szűkebb garat, gége, vagy a nem arányos méretű állkapocs.

Az elhízás szintén szűkíti a légutakat. A felesleges kilóktól való megszabadulás mellett speciális tornagyakorlatok is segíthetnek a horkolásban részt vevő izmok edzésében.

A dohányzás szárítja, irritálja a nyálkahártyákat, így azok beduzzadnak. Leszokással fokozatos javulás várható.

Az alkohol és bizonyos gyógyszerek – főleg a nyugtató hatásúak- a garatizmokat a szokásosnál is jobban ellazítják, így ezek jelenléte esetén az egyébként nem horkoló egyéneknél is könnyebben fellép a horkolás.

Van a horkolásnak egészségügyi kockázata?

Igen, mert közben felléphet az alvási apnoe. Gyakorlatilag alvás közbeni légzéskimaradásról van szó, amely sajnos gyakori jelenség és súlyos egészségügyi károsodáshoz vezethet. Alvás közben fellépő erőteljes horkolás, fuldoklás és a horkolások közötti rövidebb-hosszabb – akár másfél percig is eltartó - légzésszünetek jellemzik. A vér oxigénszintje csökken, miközben a széndioxidé emelkedik. A szervezet számára egy adott CO2 szint feltétlen belégzési ingert provokál, ilyenkor egy nagy horkoló légvétel következik, és a szervezet igyekszik rendezni az O2 szintjét. Ilyenkor a beteg felébred, vagy csak felszínes alvásba kerül. Ismétlődő légzéskimaradás esetén a beteg nem tudja kialudni, kipihenni magát, alvási fázisai felborulnak. A légszomj közben a pulzusszám megemelkedik, megterhelve a keringést, és súlyosabb esetben, idővel szív - érrendszeri betegségek, szívritmuszavar, keringészavar, magas vérnyomás, pszichés, vagy szexuális zavarok alakulhatnak ki.

Milyen eljárással kezelhető a jelenség?

A dohányzás, és az alkohol elhagyása gyakran elegendő ahhoz, hogy megszűnjön a horkolás, illetve a fogyás is sokat segíthet. Ha ezek nem használnak érdemes komolyabban foglalkozni a problémával. Korábban csak műtéti beavatkozással lehetett segíteni, méghozzá a nyelvcsap megröviditésével. Ma már a korszerű orvosi lézertechnológiának köszönhetően már műtét nélkül, fájdalommentesen kezelhető a horkolás, amelynek hatására a páciens alvásminősége javul, az alvási apnoe tünetei csökkenek és a horkolás intenzitása is mérséklődik vagy teljesen megszűnik. A lézer elég gyengéd ahhoz, hogy a garat kötőszöveteiben feszesítést érjünk el a kollagénrostok rendeződése, újraképződése által, ugyanakkor elég erős ahhoz, hogy klinikai eredményt érjünk el. Segítségével optimalizálni lehet a pulzusok hosszát, amely által biztonságosan lehet a szájüreg nyálkahártyáját kezelni. A fájdalom-és sebmentes technológiának köszönhetően nagyobb felületet tudunk kezelni és így feszesíteni. Ezáltal a horkolási hang csökken, és javulnak az alvási apnoe paraméterei is.

Vannak-e kockázatai egy ilyen kezelésnek?

Várandósoknál és daganatos betegségben szenvedő pácienseknél, ill. ha melanóma szerepel az anamnézisben, nem végeznek ilyen kezelést, de egyébként a terápia kockázatmentes.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!