Mi az az ökostrand?

Szerző: Kalmár András
Létezik egy strand a Velencei-tó partján, ahol a rengeteg sportolási lehetőség mellett arra is nagy hangsúlyt fektettek, hogy környezetbarát módon működjön szinte minden a strand területén. Az ökostrand megvalósításáról és a környezetkímélő megoldásokról Bálint Györggyel, a gárdonyi Sport Beach vezetőjével beszélgettünk.

Honnan jött az ökostrand ötlete?

Már a kétezres évek elejétől kezdve fontos szerepet játszott a családunk életében a környezettudatosság és a bio alapanyagok használata az ételeink elkészítésekor. Egy spontán ötlettől vezérelve úgy gondoltuk, hogy a mindennapi gyakorlatunkat kiterjeszthetnénk az általunk üzemeltetett Sport Beachre is. Ez indította el ökostrand megvalósításának ötletét, a környezettudatosság pedig azóta is a strandunk vezérelvét jelenti.

Miért fontos számodra a környezetvédelem?

Most puffogtathatnék közhelyszerű gondolatokat. De valójában a földi életnek ez az a területe, ahol minimális odafigyeléssel, következetes gondolkodással, önmagunk és a környezetünk számára is érezhető pozitív változásokat tudunk elérni. Engem soha nem hozott lázba a globalizáció szellemisége, mindig is a máshol fel nem lelhető értékek megismerése és azok bemutatása mozgatott. Ebben pedig kiemelt helyen szerepel a környezetvédelem.

Hogyan működik ez a strand, miért nevezhetjük ökonak?

A Sport Beach 2008 óta az ország első öko-szemléletű strandjává vált. Ennek keretében szelektív hulladékgyűjtést valósítunk meg, a strand területén több helyen palackprést helyeztünk el a pet palackok és italdobozok térfogatának csökkentése érdekében, megújuló szél - és napenergiával állítjuk elő a kemping éjszakai területvilágításához szükséges áramot és a zuhanyzáshoz szükséges meleg vizet. Minden közösségi helyiségben (wc, zuhanyzó) nyomógombos csaptelepeket és mozgásérzékelős világítást szereltünk fel, irodai célokra és a reklámanyagaink nyomtatásához kizárólag újrafelhasznált papírt használunk, ezen kívül a fenntartható jövővel kapcsolatos programokat, bemutatókat, játékokat, vetélkedőket, játszóházat szervezünk. Nem használunk semmilyen vegyszert a gyomirtáshoz, kizárólag kapálással gyomtalanítunk, az elszáradt és levágott ágakat ledaráljuk, ezt követően pedig talajtakaróként használjuk a növényeink védelmében.

Drágább-e az üzemeltetése, emiatt akár a belépő is?

Nyugodtan állíthatom, hogy nem kerül többe, sőt, számos területen csökkentek a kiadásaink... és nem a rezsicsökkentés miatt. A szelektív hulladékgyűjtésnek köszönhetően az ökostrand-projekt bevezetése előtti év kommunális hulladékának 65-70%-ára csökkent a szemétszállítási díjunk.

A nyomógombos csaptelepek felszerelésével a vízfogyasztásunk 20-25%-kal, míg az elektromosáram-fogyasztásunk a mozgásérzékelők felszerelésével 15-20 %-kal csökkent.

Miért lett Sport Beach a strand neve? Milyen mozgásformákat próbálhatunk ki itt?

2000-ben a meghirdetett strandüzemeltetési pályázatra készítettük el az akkor szolgáltatásoktól mentes vízparti területre a Sport Beach projektet. Abban az időben a siófoki beach-en kívül még nem voltak igazán népszerűek hazánkban a strandsportok. Így mi egy egyszerre 10-12 sport űzésére alkalmas strand elképzelését vizionáltuk, amit a sikeres pályázatunkat követően meg is valósítottunk. Az alábbi sportokat lehet űzni nálunk: strandfoci, strandröplabda, lábtenisz, beach-ball, tollaslabda, petanque, street ball, vízi röplabda, vízi fejelés, vízi kosárlabda, korfball.

Vannak-e hazai ill. nemzetközi példák, követik-e ezt a trendet mások is?

Mivel nem egy már létező elképzelést honosítottunk meg, így nincs tudomásom a mienkhez hasonló működésű strand üzemeléséről. Bár tudjuk, hogy nemzetközi viszonylatban – Németországban, Franciaországban és a skandináv országokban -  sokkal előrébb jár a környezetvédelem az élet bármely területén. Hazánkban inkább a természeti értékeket bemutató ökocentrumok terjedtek el, de már ez is örömmel tölthet el bennünket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!