Így kerüljük el a fertőzéseket a strandon!

2016. 07. 21.
Vízpart, napfürdőzés, egy hűsítő csobbanás a medencében - mi másra is vágynánk a nyári rekkenő hőségben? De sajnos a strandolás nem mindig felhőtlen, hiszen a nyaralást nagyon könnyen megkeserítheti egy-egy kellemetlen felfázás, fertőzés. A nyári hónapok során sok nő keresi fel a nőgyógyászát különféle panaszokkal, de egy kis elővigyázatossággal ezek elkerülhetőek.
A nyári melegben könnyen szaporodnak a kórokozók, a strandok medencéinek vizét is sokkal nehezebb tisztán tartani. A bacilusok pedig támadnak, sok nőnek okozva ezzel bosszantó tüneteket.
A legáltalánosabb panaszok közé sorolható az ágyéki viszketés, a bőrirritáció, a hüvelyváladékozás illetve a hüvelyi folyás, sőt könnyen fel is fázhatunk strandolás közben.

"A női test anatómiai tulajdonságaiból következik, hogy a férfiakhoz viszonyítva sokkal könnyebben kaphat el különféle fertőzéseket. A fülledt, párás, nyári melegben a hüvely PH-értéke felborulhat, és ez olyan fertőzések kialakulásához vezethet, mint például a hüvelygomba. Ha fertőzésre utaló tünetet fedezünk fel magunkon, minden esetben forduljunk orvoshoz! Mielőbb kezdjük el a kezelést, hogy elkerüljük az esetleges szövődményeket" - mondta dr. Nagy László Zoltán, a Budai Egészségközpont nőgyógyásza.

Nyáron felfázni? Na, még mit nem!
A gombás fertőzések mellett tipikus nyári betegségnek számít a felfázás is. A statisztikák szerint a nők 80 százaléka legalább egyszer megtapasztalja élete során ezt a kellemetlen betegséget. Mégis hogyan lehet felfázni nyáron? Sajnos a hőmérséklet nem igazán befolyásolja a tünetegyüttes kialakulását, ugyanis köznyelvi megnevezése ellenére valójában a húgyhólyagba bejutott kórokozók okozzák.
Dr. Nagy László Zoltán azt tanácsolja, ha a következő panaszok bármelyikét észleljük, ne habozzunk felkeresni szakorvosunkat:
- gyakori vizelési inger
- kevés vizelet
- kellemetlen, szúró érzés (többnyire vizeletürítés közben is)
- sötét színű, rossz szagú vizelet
- erős alhasi fájdalom

Fesztiválozzunk, de óvatosan!
Ha a fürdőzés kockázatairól beszélünk, a fesztiválok veszélyeiről sem feledkezhetünk meg. Ugyan évről-évre javulnak a zenei fesztiválok higiénés körülményei, ennek ellenére sajnos szinte lehetetlen teljesen kiküszöbölni a fertőzések terjedését. A helyzeten tovább ront, hogy több ezer ember fordul meg a mellékhelyiségekben, ezért is kell fokozottan ügyelnünk saját tisztaságunkra. Azt se felejtsük el, hogy a különféle fertőzéseket nem csak a vízben vagy a mosdóban kaphatjuk el, szexuális úton is ugyanúgy terjedhetnek!

Aranyszabályok strandolóknak, fesztiválozóknak:
- Bármennyire is jól esik egy-egy hűsítő csobbanás, érdemes körültekintőnek lennünk: ne üljünk sokáig a sekély vízben!
- A medencéből kilépve zuhanyozzunk le, töröljük magunkat szárazra, a vizes fürdőruhát pedig cseréljük szárazra! A vizes ruha ugyanis kedvenc élőhelye a gombáknak.
- Ne használjuk más törölközőjét! Bármennyire hihetetlen, a kórokozók a törölközővel is tudnak terjedni.
- Érdemes intim törlőkendőt csomagolni magunkkal, ha több napig tartó bulizásra vállalkozunk, és tudjuk előre, hogy a tisztálkodási lehetőségeink nem a megszokottak lesznek.
- Használjunk kézfertőtlenítőt a nyilvános WC használata előtt és után is! Az ülőkére ne üljünk rá, a felület WC papírral bevonása sem nyújt teljes biztonságot. Ilyen esetekben jól jöhet a kis kiszerelésben kapható fertőtlenítő spray is.
- Menstruáció idején kerüljük a fürdőzést, ha mégis úgy döntünk, úszunk egyet a ciklusunk alatt, sokkal gyakrabban cseréljünk tampont!
- Igyunk sok folyadékot! Ez nem csak a folyadékpótlás miatt lényeges, a hólyag gyakori ürítésével a baktériumoknak sem adunk esélyt megtapadni szervezetünkben.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!