Sarkalatos kérdések

Szerző: Szentkuty Nikolett
A jó idő beköszöntével sok hölgy veszi elő a lapos talpú tavaszi cipők helyett a magasabb sarkú szandálokat, nőiesebb cipőket, és a gyakoribbá váló esti programokon is elegánsabb cipőt viselnek. Azonban nem mindegy, mennyire terheljük meg ezzel a lábat. Az ideális sarokméretről és az esetleges hátrányos következményekről Dr. Moravcsik Bence Balázst, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológusát kérdeztük.

Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk, hogy a fájdalmakat a nem megfelelő cipő okozza? Mely területeken okozhat problémát?

Amikor új cipőt vásárolunk, az első egy-két alkalommal, amikor felvesszük, elő szokott fordulni, hogy megfájdul benne a lábunk. Különösen a lábtőízület és az ujjízületek, a talpi párnácskák fájdulhatnak meg, de a sarokfájdalom is gyakori, főleg, ha a cipő még fel is töri a lábat, és a sebet folyamatosan dörzsöli. Ugyancsak a cipő okozhatja az esetleges fájdalmakat a talp belső felén, a hosszanti ín mentén. Amennyiben ezek a panaszok nem múlnak el néhány alkalom után, vagyis a cipő nem idomul egy kicsit a lábunkhoz, ne viseljük.

Rendszeres használat esetén milyen időtartam után számíthatunk maradandó károsodásra, illetve mik lehetnek ezek?

Amikor a hölgyek magas sarkú cipőt viselnek, és kizárólag csak azt hordanak, gyakori probléma az Achilles-ín rövidülése, illetve az ujjak összetorlódása. Ezek a panaszok nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki, hanem egy hosszabb folyamat eredményei. Már korábban megjelenhet bőrkeményedés, kalapácsujj, vagy kialakulhatnak egyéb lábdeformitások. Ha ezek közül bármelyiket észrevesszük a lábunkon, érdemes odafigyelni rá, mert később súlyosabb, és sokkal nehezebben kezelhető problémákhoz vezethetnek, például harántsérüléshez, ujjgörbülethez, vagy a rengeteg ember életét megkeserítő bütyökhöz. Természetesen ezek hosszú éveken át tartó, napi több órás magas sarkú viselése esetén tapasztalhatóak, de a korai jelzéseket sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Mi tekinthető ideális méretű saroknak?

Mindennapi használatra az egy-két centis sarkú cipők viselését ajánlhatjuk. Ezek a legoptimálisabbak a láb és a gerinc egészségének és kényelmének szempontjából.

A cipő leváltásán kívül mik az elsődleges tüneti kezelés lehetőségei?

A tehermentesítés a legfontosabb. Ügyeljünk arra, hogy a cipő ne nyomja a lábat, a lábujjakat, tehát ne vegyünk a tényleges lábméretünknél kisebb cipőt csak azért, mert a boltban tetszetősebbnek tűnik benne a lábunk. Hasznos lehet valamilyen gyógyszeres tapasz alkalmazása, de ha már elkezdődött a lábdeformitás, és elváltozások tapasztalhatóak, célszerű gyógyászati segédeszközöket alkalmazni, amelyek segíthetnek. Ilyen például a talpbetét, a harántemelő pelotta vagy az éjszakai valgus sín. Ezek lassítják a deformitási folyamatot, és egyúttal korrigálhatják is valamelyest az elváltozásokat.

Előnyös-e, ha fájdalom észlelése esetén a nagyon magas sarok után hirtelen váltunk lapos talpú cipőre, vagy fontos a fokozatosság?

Fontos a fokozatosság, egy napon belül akár többször is váltsunk cipőt, az urak is. A hölgyek pedig váltogassák a magas és a lapos cipőket, ezzel könnyítve a lábak terheltségén.

Ha elkerülhetetlen, hogy egy elegánsabb cipőt vegyünk fel, milyen módszerekkel előzhetjük meg a lábfájdalmat?

Minél kevesebb ideig viseljék a hölgyek a magas sarkú cipőket, csak addig, ameddig muszáj. Éljenek az alátámasztási lehetőségekkel, amelyek a cipő talpszerkezetét rugalmasabbá teszik, puhítják azt, és amellyel lengéscsillapítást érhetnek el.

Mikor szükséges mindenképp orvoshoz fordulni? Mennyire korrigálhatóak a kialakult deformálódások?

Amikor rendszeresen érezzük a fájdalmakat, elkerülhetetlen a kivizsgálás, hogy kiderüljön, mi okozza a panaszokat. Amikor a deformitás rögzül az ízületekben, állandósul majd a fájdalom, a lábujjakban pedig mozgáskorlátozottság alakulhat ki, és akár egy kényelmesebb cipő viselése is nehézkes lesz - ezt nyilvánvalóan jobb megelőzni. Súlyos esetben, amikor a segédeszközök már nem elegendőek, sajnos csak a műtét segít. A gyógyulási idő ugyan sokáig tart, de végleges megoldást érhetünk el vele.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!