Új útjai a gyógyulásnak

Szerző: Dogossy Katalin
Olvasom, hogy szervezetünk naponta 25 ezer hibás sejtet termel. Meg hogy a WHO jelentése szerint élete során minden második ember megbetegszik rákban. Ez persze nem azt jelenti azt, hogy meg is fog halni.

Néha igen. Máskor viszont nem.

Minden esetre a félelem jogos. És félünk is rendesen.

Az orvosok jelenleg a műtéti megoldáson, vagyis, amennyiben lehetséges - a daganatos sejtek eltávolításán kívül a kemoterápiát és a sugárkezelést ajánlhatják a betegeiknek. Illetve mivel az utóbbi évtizedekben egyre többet tudnak a DNS-ről, a proteinekről és a jelátviteli folyamatokról, a kezelések is irányt váltottak: azokat a sejtműködési zavarokat veszik célba, amelyek daganat keletkezéséhez vezethetnek. Ez a célzott terápia.

A legújabb rákkutatási irány azonban az immunonkológia. Több évtizede vizsgálják az immunrendszer szerepét a rákos megbetegedések kialakulásában, az ellenük való küzdelemben. Hiszen minden emberi szervezetben vannak ráksejtek, de ideális esetben ezeket az immunrendszer felismeri és elpusztítja. A betegség akkor alakul ki, amikor a daganatos sejtek elrejtőznek az immunrendszer elől. Az immunonkológiai kezelések lényege, hogy kiiktatják a gátlóreceptorokat és az infúzióban bejuttatott gyógyszer hatására beindul a szervezet immunválasza. Ezt mondta el Dank Magolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának megbízott igazgatója, azon a konferencián, amelyet erről az új terápiáról tartottak újságíróknak. A baj csak az, hogy az immunonkológiai terápiát ma még csak gyógykezelések három százalékában alkalmazzák. Igaz, a szakemberek szerint tíz éven belül a kezelések 60 százaléka ilyen lesz.

Na jó. De mi lesz addig?

Nincs mese, vigyáznunk kell az immunrendszerünkre. Nem kicsit, nagyon. Kérdés, hogy miként.

Dank Magdolna szerint vigyázni kell például arra, hogy a szervezetben sehol ne legyen gyulladás. Egy vérző aranyér, egy rossz fog, egy örökké visszafolyó sav, magyarán a kezeletlen reflux, és bármilyen gyulladt góc arra kényszeríti a szervezetet, hogy immunrendszerének katonáit oda küldje, vagyis a rendszer védelme meggyengül, a rákos sejt pedig növekedni kezd.

Beata Bishop, a leghíresebb alternatív rákterápia, a Gerson-terápia szakembere, pszichológus, számos könyv szerzője mást gondol. Beatánál több mint húsz évvel ezelőtt diagnosztizáltak melanómát az orvosok, s néhány hónapot jósoltak neki csupán. Ma is előadásokat tart Európa szerte. Beáta azt vallja, hogy immunrendszerünket úgy lehet megerősíteni, hogy megszüntetjük szervezetünk hiányállapotát és mérgezettségét. Hiányállapotunk és mérgezettségünk egyik alapvető oka az, hogy nem jó minőségű, alacsony tápértékű élelmiszereket fogyasztunk. Ha meg akarunk gyógyulni, ha egészségesek akarunk maradni, meg kell tanulnunk helyesen gondolkozni és táplálkozni. Ajánlatos ezért a természetes termelési móddal előállított zöldségek, gyümölcsök, illetve az ezekből előállított élelmiszerek fogyasztása.

Más orvosok az immunrendszer és a lélek kapcsolatát tartják nagyon fontosnak.

Hiszen az idegrendszer és az immunrendszer sejtjei azonos őssejtből fejlődtek ki az embrionális fejlődés során. Az idegrendszer, a hormonrendszer és az immunrendszer sejtjei között szoros kapcsolat áll fenn, folyamatosan kommunikálnak egymással, egymáshoz igazítják működésüket, hatásukat. A szervezetben termelődnek olyan anyagok is, amelyek mindhárom rendszerre együtt is képesek hatást kifejteni. Ennek megfelelően nem meglepő hát, ha az idegi tevékenység és a szervezet ellenálló ereje egymástól erősen függ. Ezért van az, hogy a daganatos megbetegedések többsége a pszichoszomatikus betegségek közé tartozik.

Vagyis?  Kire hallgassunk? Mit csináljunk?

Nem könnyű kérdés. Van, aki csak az orvosokban bízik, van, aki csak az orvosokban nem. Szíve joga. Azt gondolom, miként az életünk, úgy a betegségünk is a miénk, s dönteni csak nekünk szabad csak felőle.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!