Taníts meg!

2016. 08. 17.
Szerző: Szentkuty Nikolett
A nevelés fajtától függetlenül minden állat és gazda számára nélkülözhetetlen, ha mindkét fél számára megfelelő körülményeket szeretnénk kialakítani. Kiképzésről akkor beszélhetünk, ha speciális képességeket szeretnénk megtanítani az állatnak. Sokan nem is gondolnák, de erre nem csak a kutyák alkalmasak. Hogy miért fontos házi kedvenceinket is oktatni, és egyáltalán milyen állatokkal érdemes foglalkozni ilyen szempontból, arról Palló János kutyakiképzőt kérdeztük, aki számtalan más állatot is sikerrel tanított be különböző feladatokra.

Kiknek ajánlható, hogy részt vegyenek egy kiképzésen a házikedvencükkel?

A kiképzés bárki számára hasznos lehet, aki szeretné jobban megismerni a kutyáját, és minőségi időtöltésre vágyik a kedvencével. Elsősorban kutyákkal javasolható és elterjedt a kiképzés, legalábbis szervezett, csoportos formában, de tény, hogy bizonyos feladatokra más állatfajták is betaníthatóak.

Speciális segítő munkát végző állatok esetében kötelező a felkészítő tanfolyam. Ennek milyen típusai léteznek?

Így van, ezeket a feladatokat csak kiképzés után tudják és végezhetik az állatok. A segítő kutyák közül elsősorban a különböző mentőkutyáknak (vízimentők, romkeresők, stb.) és a vakvezető kutyáknak kell oktatásban részesülniük, illetve az őrzés-védelemre használt ebeknek. A rendőrség speciális nyomkövetői kutyái szintén egy más típusú képzést kapnak, de a vadászatra használt kutyáknak is szükségük van a külön foglalkozásokra. Ami civilek számára is hasznos és szórakoztató lehet, az az engedelmességi, illetve az agility tanfolyam. Ezekkel megkönnyíthetőek a hétköznapok, hiszen szófogadóbb lesz az eb, az agility pedig testmozgásnak is kitűnő, ráadásul hatalmas élmény a kutya és a gazdája számára is.

Milyen esetekben elkerülhetetlen, hogy szakember segítségét vegyük igénybe? Például egyes kutyafajták veszélyesek lehetnek az emberre kiképzés nélkül?

Fajtától függetlenül érdemes szakértő segítségét kérni akkor is, ha már valami konkrét problémánk van, és azt szeretnénk megoldani, illetve akkor is, ha ezeket szeretnénk megelőzni. Egyébként mindig könnyebb a rossz beidegződéseknek elejét venni, mint kijavítani, de semmi sem lehetetlen. Bizonyos fajták pedig megfelelő oktatás nélkül több gondot okozhatnak, mint mások, ezért az ő esetükben mindenképp szükséges az engedelmességre nevelés ahhoz, hogy ne váljanak veszélyessé az emberre nézve.

Felnőtt kutyával sokan már nem mennek el egy kutyaiskolába, mert úgy gondolják, nincs értelme. Ez tényleg így van?

Ez egy tévhit - ha így lenne, akkor például egy menhelyről kihozott kutyáról is automatikusan lemondhatnánk. Ezzel szemben a valóság az, hogy a kutya mint állatfajta, rendkívül értelmes és tanulékony lény. Bármilyen korban érdemes elkezdeni a velük való foglalkozást, mert ez csak hasznára válhat kutyának és gazdának egyaránt.

Ön más házikedvencek kiképzésével is foglalkozott. Ennek csak speciális esetekben van jelentősége, például egy filmforgatásnál, vagy hasznos lehet bárkinek?

Aki otthon, kedvtelésből tart valamilyen egyéb állatot, például macskát, papagájt, görényt, stb, annak is érdemes energiát fektetnie a közös időtöltésbe, tanítgatásba, hiszen mindkét félnek örömet okoznak majd az élmények. Sokat tanulhatunk a kedvencünktől, és ő is tőlünk, ráadásul külön öröm, ha megtanul valami olyasmit, amivel könnyebbé válik az együttélés.

Milyen fajtájú állatok betanításával érdemes kísérletezni?

Kis túlzással azt mondanám, bármilyen fajtájúval lehet próbálkozni, bizonyos technikákkal nagy sikereket érhetünk el. Egy macska is sok mindenre megtanítható, érdemes időt szánni rá. Filmekhez tanítottak már be tyúkot, kecskét, patkányt, sőt, még szentjánosbogarat is, de megfelelő módszerrel, kellő motivációval tényleg szinte bármilyen állat kiképezhető bizonyos szinten. Én magam például foglalkoztam otthon egy törpenyúllal: imádta a banánt, cserébe örömmel dobálta az üres wc-papír gurigákat...

Sok a vita a jutalmazás-büntetés körül. Ön mit gondol, melyik a jó módszer?

Erre nincs általános recept. Rengeteg irányzat létezik, de két dolog biztos: egyrészt sosem szabad bántani az állatot, másrészt mindenkinek, aki akár csak érdeklődik a téma iránt, érdemes minél szélesebb körben utánanéznie ezeknek a technikáknak, és kiválasztania a számára legjobbnak tűnőt.

Szükség van-e szinten tartásra, vagy amit egyszer jól megtanítunk, az beépül az állat agyába és viselkedésébe?

Külön kell választanunk a nevelést és a tanítást. A nevelés által rögzült dolgok beépülnek a mindennapjaikba, így lesznek "ismételve" folyamatosan az életük során. A tanított dolgokat viszont érdemes rendszeresen gyakorolni, hogy minél zökkenőmentesebben tudjuk alkalmazni őket később is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!