Az anorexia és bulimia kezelése

Szerző: Ayhan Gökhan
Míg az anorexia kóros koplalással járó probléma, addig a bulimia hirtelen jelentkező evéskényszer, amit hánytatás követ. A két betegség okairól, az érintett korcsoportokról, illetve a lehetséges kezelésekről Dr. Bai-Nagy Katalint, a Nyírő Gyula Kórház - OPAI Pszichiátriai Osztályának szakorvosát kérdeztük.

A bulimia és az anorexia kialakulásában szerepet játszik az ember lelki állapota, vagy a biológiai háttér a meghatározóbb?

Mindkét betegségre az összetettség jellemző. Természetesen a genetikai érzékenység mellett a mindkettő megjelenésében szerepet játszik a társadalom és a média nem mindig pozitívan befolyásoló hatása is. Gondoljunk csak a mindennapjaikat modellként, illetve balett-táncosként élő nőkre, tehát egyes foglalkozások veszélyeztetik az arra különösen fogékony egyéneket.

A bulimia nagyrészt a feszültség levezetésének a következménye, az evésben bekövetkező kontrollvesztés számlájára írható.  A testünk jelez, hogy valami bajt észlel. Ehhez kell a genetikai hajlam, hiszen közismert, hogy mindenki másképp vezeti le a feszültséget: van, aki dühös lesz, és van, aki ordít, csapkod, tárgyakat tör. Viszont a bulimiásnál és az anorexiásnál a jól ismert tünetek jelennek meg a feszültség okozataként. Mindkét folyamat önértékelési problémával indul: a betegnek az ad önbizalmat, hogy képes a testsúlyát kontrollálni. Ennek veszélye, hogy idővel elvész a kontroll, és az egyén nem döbben rá, hogy saját magának árt.

A világ melyik szegmensén élők a leginkább érintettek?

Hosszú ideig a nyugat-európai lakosság „kiváltsága” volt mindkettő. Régebben inkább az értelmiségi családoknál mutatkozott nagyobb számban, de mára a fejlődő országokban is egyre gyakoribb a két betegség megjelenése, és az alsóbb társadalmi rétegeket is érintik. A kiegyenlítődés oka jelenleg izgalmas kutatási terület.

Milyen korosztályban jelentkeznek ezek a betegségek? Csak a nőket érintik?

Az anorexia általában 13-18 éves korban kezdődik, a bulimia pedig 15-25 éves korban. Tízszer annyi nő küzd anorexiával, mint férfi, bár ez az arány lassan, de biztosan kezd kiegyenlítődni.

Hogyan észlelheti a külvilág, hogy baj van?

A páciensek sokszor titkolják a bulimiát, szégyellik a hánytatást. Az anorexia a fogyás miatt ennél látványosabb.

Hogyan lehet kezelni ezeket a betegségeket?

Mindkét eset komplex terápiás megközelítést igényel. A koplalás következtében drasztikus eltérések jelentkezhetnek, sérülhet a szív, a bőr, hirtelen szívhalál léphet fel, a hányások miatt nem egyszer gyomorvérzés is kialakulhat, felborulhat az anyagcsere, a szervezet sóháztartása. Az anorexia nervosánál tíz éven belül 8-10 százalékos halálozási rátával kell számolni.

A fiatalabb páciensek esetében mind a két betegség esetén hatékony módszer a családterápia. Egyéni vezetés esetén hatékonyak a kognitív viselkedésterápiás módszerek, interperszonális, illetve dinamikusan orientált terápiák. Kiegészítésként sokat segíthetnek a testképet célzó nonverbális terápiák is. Másodlagosan a bulimiásoknál a hányások csökkentésére alkalmazhatunk hangulatjavító szereket. Az anorexia gyakran párosul depresszióval, emiatt indokolt a hangulatjavító gyógyszerek alkalmazása, az étvágyfokozás céljából adott szerek használata pedig fokozza a páciensek ellenálló-képességét és erősíti az immunrendszerüket.

Sikeresek a kezelések?

Attól függ, mit nevezünk sikeres kezelésnek. A bulimiásoknál már hatékonynak számít a kezelés és eredményként könyvelhető el, ha a tünetek kétharmada elmúlt. Én azt hívom sikernek, ha a páciens megfelelően észleli és tartja kordában a tüneteit.

Milyen gyakoriak a visszaesések?

Általában a környezeti faktoroktól függ, mekkora esély van a visszaesésre. Egyfajta érzékenység mindvégig megmarad. Fontos, hogy mindig megfelelően reagáljunk a tünetek újbóli megjelenésére. Ilyenkor a terápiához való visszatérés sokat segíthet.

A környezet hogyan segíthet?

A média társadalombefolyásoló hatása jól ismert. Azt látom, hogy elindult egy pozitív változás, ennek egyik eredménye, hogy a modellek másképp néznek ki, mint korábban. Nem ártana, ha az iskolában is foglalkoznának az említett a problémákkal, felhívnák a tünetekre a diákok figyelmét.

Több betegség előfordulási arányát nézve Magyarország az élen jár az Európai Unióval összehasonlítva. Az anorexia és bulimia esetén hogy állunk?

Az anorexiában és a bulimiában szerencsére nem vagyunk dobogós helyen.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!