Vizet fakasztani bárhol

Szerző: Szentkuty Nikolett
A szárazság és az aszály okozta globális problémákról sokat hallunk, de csak akkor értjük meg igazán, milyen súlyos probléma a földek vízhiánya, amikor közvetlen közelről tapasztaljuk a hatását. Egy magyar találmánynak köszönhetően azonban már létezik olyan megoldás, ami segít növelni a föld vízmegtartó képességét. A szabadalomról az egyik feltalálóval, Vattay Richárddal beszélgettünk.

Az iskolában sokat tanulunk a víz folyamatos körforgásáról, arról, hogy semmi nem vész el, mégis rengeteg helyen tapasztalható a talaj kiszáradása. Miért?

A víz mennyisége állandó a Földön, de a körforgás során az eloszlásban jelentős eltérések mutatkoznak. A talajok vízellátottsága alapvetően a csapadékeloszlástól függ, ami rendkívül nagy különbségeket mutat még országon belül is. Egyre több területen tapasztalható jelenség az aszály és az elsivatagosodás, olyan helyeken is, ahol eddig ezzel a problémával nem kellett számolni.

Miben segíthet az Ön által megálmodott, és az ELTE kutatócsoportja segítségével kifejlesztett találmány, mitől számít forradalmi újításnak?

Számos eljárás létezik arra, hogy a talajba öntözés útján bejuttatott vizet valamilyen módon tároljuk. Azonban ezek csak akkor működnek, ha van lehetőség öntözésre. A mi találmányunk viszont képes arra, hogy a talajban már meglévő nedvességet segíti megőrizni azáltal, hogy az egyébként párolgási veszteségként eltűnő nedvességet megtartja - még a levegőből is képes megkötni azt. Aszály esetén pedig megnöveli azt az időt, amit a növények két eső között, a szárazságban el tudnak viselni, hiszen lassabban szárad ki a talaj. Ez egy forradalmian új módszer és megközelítés, amely megoldást kínál pl. szárazság vagy az elsivatagosodás sújtotta területek problémáira is.

Hogyan zajlott a kifejlesztés folyamata?

Az ezredfordulón jártam egy előadáson, ahol egy svéd kutatónő a klímaváltozásról beszélt, és már akkor felhívta a figyelmünket arra a tényre, hogy hamarosan bizonyos területek éves csapadékmennyisége ugyan nem változik, az eloszlásuk viszont igen, így lesznek területek, amelyek elkezdenek majd kiszáradni.

Ekkor kezdtünk el azon gondolkozni a testvéremmel, akivel mindketten mezőgazdasági gépészmérnökként végeztünk, hogy vajon mit tehetnénk azért, hogy hatékonyabb legyen a nagyméretű területek öntözése. Bizonyos mennyiségű víz mindenképp kell a növények életben tartásához, de eszembe jutott a nagymamám egyik sokat hangoztatott mondata: azt őrizd meg, amid van. Ez adta az ötletet, hogy azt a vízmennyiséget próbáljuk megőrizni, ami a földben már eleve jelen van.

A fejlesztés közel 15 éve kezdődött, amelynek során az ELTE és más tudósok, gyakorlati szakemberek csapatának segítségével rengeteg laboratóriumi és szabadföldi kísérletezés eredményeként elkészült a Water Retainer nevet viselő szer. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ez egy hazai fejlesztés, ami bárhol a világon segítséget nyújthat a vízhiány okozta károk, az éhínség enyhítésében. Hogy érzékeltessem a probléma nagyságát: a világ szántóföldi gazdálkodásában kb. 3,2 milliárd hektáros területen okoz gondot a vízhiány, mert nincs elég csapadék és víz a talajban. Ezeken a területeken biztosan enyhíthetünk a problémákon.

A szer csak természetes alapanyagokból áll, de gyakorlatilag miből tevődik össze, hogyan kell használni?

Egy folyadékról, koncentrátumról van szó, a gyártása során közel tízféle organikus alapanyagot használunk fel. A használata egyszerű, vízzel felhígítjuk, majd kipermetezzük a talaj felszínére. Kétféle hatásról beszélhetünk: ahol nem öntözünk, pl. egy napraforgótáblán, ott „csak” megtartja a vizet, így növelve a terméshozamot. Ahol pedig egyébként is öntözünk, ott az addigi vízmennyiség akár felét kell csak locsolásra használni. Maga a szer egyébként három hónap alatt, nyom nélkül lebomlik. Nagy örömünkre szolgál, hogy a BIOKONTROLL és a NÉBIH is regisztrálta, mint az organikus gazdálkodásban felhasználható segédanyagot.

Magyarország különböző területei más-más adottságokkal rendelkeznek a vízfelhasználást tekintve. Hol van a legnagyobb szükség a segítségre?

Az ország teljes területén kiválóan alkalmazható a találmány, de talán a Duna-Tisza közi és a Tiszántúli, Észak-Alföldi gazdák számára hasznos leginkább. Természetesen a felhasználás a nagyüzemi, szántóföldi mezőgazdaságot, a zöldség- és gyümölcstermesztést, a városi parkok és sportpályák locsolását jelenti.

Külföldön mennyire ismert a módszer, hol használják már sikeresen?

A találmány szerint gyártott terméket már több európai országban is forgalmazzák, ezen túlmenően pedig mintegy tíz országban, három kontinensen zajlik a helyi tesztelés. Az országok között olyanok vannak, mint pl. az USA, Marokkó, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Irán, Nagy-Britannia, Kenya.

Csak nagyipari, mezőgazdasági vízfelhasználásnál segíthet, vagy egyszerű háztartási használatra is alkalmas?

Nem feledkeztünk meg az otthoni felhasználókról sem: a koncentrátum az otthoni gyep, a virágágyások, zöldségeskertek vagy cserepes virágok kezeléséhez is használható. Egy nyaralás alkalmával például hatalmas teher kerül le a vállunkról, ha tudjuk, hogy a növényeink jó eséllyel nem fognak kiszáradni, míg hazaérünk, és nem kell senkit megkérnünk, hogy segítsen. A gyepek locsolásánál akár az öntözővíz ötven százalékát is megtakaríthatjuk, számos kertész is ajánlja a termék és a módszer használatát. A hatalmas költségek mellett a csökkenő ivóvízkészletek miatt sem elhanyagolható szempont, hogy milyen vízmennyiséget pazarolunk el.

Az interjú a Water&Soil Kft. igazgatójával, Vattay Richárddal készült.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!