Egészségünk a zsebünkben

Szerző: Dogossy Katalin
Rendszeresen sportolok. Eddig segítségemre volt ebben egy nagyon jól használható kütyü. Egy pánt, amely a mellkasomról a telefonomra töltött alkalmazás számára jeleket adott. A pántot meg kellett venni, de az alkalmazás ingyenesen letölthető. Imádtam, mert rengeteg adatot jelenített meg a telefonom képernyőjén. Mutatta, hogy mennyi idő alatt, milyen távolságot tettem meg, jelezte a pulzusomat, figyelmeztetett, ha túlpörgettem magam, mutatta az elégetett kalóriát, lépésszámot. Mindenből átlagot számolt, az adatokat tárolta.
Elég drága volt. Majd elromlott. Szomorkodtam egy darabig, aztán az egyik mérsékelt árairól híres élelmiszer-üzletlánc polcain, nevetséges összegért megláttam egy hasonlót. Megvettem. Persze kiderült, hogy az én okostelefonom nem elég okos hozzá. Eladtam és vettem egy kicsivel okosabbat. Két és fél órán át tartott, amíg a telefonboltos fiúk áttöltötték a régiről az újra a képeket, videókat, leveleket, alkalmazásokat. Közben jelszavakat meg pin kódokat kérdeztek, kicsit beleizzadtam a dologba, de végül sikerült. Volt egy ugyanolyan telefonom, mint a régi, csak valamivel gyorsabb. Akkor már tudtam, hogy jobban jöttem volna ki, ha veszek egy drága kütyüt a régi telefonomra. Igaz, erre az új telefonomra, az új övemmel már egy halom applikáció letölthető. Egészségügyi alkalmazások, amelyek mérik a vérem oxigénnel való telítettségét, mely az egészség egyik fontos mérőszáma, a vérnyomásomat, a percenkénti légzésszámomat, meg a testhőmérsékletemet.

Mérnék, ha letölteném őket, de idáig még nem jutottam. Azt azonban már látom, hogy mindez lehetséges. Miközben olvasom, hogy negyedévente egyharmadával nő a letöltött egészségügyi mobilalkalmazások száma.

Vagyis a digitális diagnosztika már itt van a zsebünkben. Jó, nem ingyen, de már beszerezhető relaxációt segítő, fejhallgató-formájú EEG-mérő, csuklóra szorítható alvásvizsgáló, ébredést segítő okosóra, mely akkor ébreszt fel, amikor legkevésbé mélyen alszunk. Olyan okosvilla, amely szól, ha túl gyorsan, kapkodva eszünk. Már fejlesztik azt a kézi szkennert, amely tájékoztatja a felhasználót a vizsgált étel hozzávalóiról és tápanyagtartalmáról. Számtalan program érhető el, amely az egészségi állapotot, az életfunkciókat figyeli. Az egyik ilyet a Laborom magyar fejlesztő vállalkozás kínálja: följegyzi és rendezi az otthoni vércukormérések eredményeit, az inzulin- és szénhidrátbevitelt. Alkalmas étkezési, vérnyomás- és súlynapló vezetésére is. Használója elmentheti a vizsgálatok időpontját, beállíthatja, hogy mikor figyelmeztessen a gyógyszer bevételére. De nem csak a letöltött egészségügyi applikációk száma növekszik, hanem a tendencia is erősödik, hogy a betegek inkább az internethez fordulnak, mint orvosukhoz.
Egyre több weboldal ismeri fel a betegek igényeit és biztosít számukra könnyen elérhető, pontos és megbízható orvosi információt.Mindezt onnan tudom, hogy van egy blog, amit imádok. A MedIQ blogot Meskó Bertalan, egy zseniális fiatal doki, orvosi jövőkutató jegyzi. Azt írja például, hogy az egyáltalán nem távoli jövőben az e-páciens egy olyan egészségtudatos ember lesz, aki a digitális lehetőségek maximális kihasználásával mindenkinél jobban ismeri a saját testét, partnerként beszél az orvossal, ha megbetegszik, a lehető leggyorsabban megtalálja a leghasznosabb információkat, és megoldások széles skáláját látja maga előtt. A digitális világ tudatos használója betegként is. Ha kell, magának méri otthonról az EKG-ját, naponta ellenőrizheti az alvásának minőségét, kontrollálja az aktivitását, az oxigénellátottságát, pulzusát, vérnyomását, és mindezt azért teszi, hogy az életmódját a saját testi-lelki igényeihez igazítva, minél egészségesebb maradjon.

És ez nem a jövő, hanem a jelen. Ezek az eszközök, alkalmazások elérhetők, megvásárolhatók. Van azonban néhány probléma velük. Az egyik az, hogy kell hozzájuk okostelefon, internetelérés, digitális írni- és olvasni tudás. Mindez a fiatalabb generációk számára persze már nem probléma.
A nagyobbik probléma inkább az, hogy ez a sok mért, tárolt, elemzett adat hogyan jut az orvosunk tudomására. Dr. Komáromi Zoltán háziorvos egy interjúban elmondta, hogy jó lenne, ha a vérnyomásnaplók és a beteg egyéb egyéni mérései átmásolhatók lennének az orvos számítógépére, de illesztőprogram híján egyelőre ez nehézkes. Illetve az illesztőszoftver nem is lenne elég, az ő munkája csak attól válna könnyebbé, ha az alkalmazás értékelné is az információkat, és csak az orvosi beavatkozást igénylő értékre hívná föl a figyelmét.

Mindez érdekes, fontos. De tudnunk kell, hogy hiába van ott a kütyü a zsebünkben, egészségesen élni helyettünk, és gyógyítani az orvos helyett sohasem fog senki.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!