Kitörni a frontok fogságából

Szerző: Tompa Dia
A szélsőséges időjárási körülmények miatt napjainkban egyre többen küzdenek frontérzékenységgel. A mindennapokat megnehezítő tünetekről és azok kezeléséről dr. Pozsonyi Esztert, a veresegyházi István Király Patika szakgyógyszerészét kérdeztük.

Mit jelent a front kifejezés?

Kétféle front létezik: meleg- és hidegfront. A front akkor alakul ki, ha a meleg légtömeget hideg váltja, vagy fordítva, és ezeknek a határát hívják frontnak.

Mi történik ilyenkor a testünkben?

Az ember szervezete arra törekszik, hogy állandó hőmérsékleten tartsa a testet. A szervezet érzékeli a hőmérséklet-változást és a hipotalamusz ad egy jelet a vegetatív idegrendszernek, hogy indítson be olyan folyamatokat, amik a belső hőmérsékletet egyensúlyban tartják. Ha fölmelegszik vagy lehűl a kinti levegő, az ember testhőmérséklete akkor is 37 Celsius fokon marad. Az ezzel járó folyamatok megviselhetik az emberi szervezetet.

Mi a közös a meleg- és a hidegfront tüneteiben?

Mindkettőre jellemző az ingerlékenység, a fáradtság, a fejfájás, a nyugtalanság, az alvászavar és a reflexek lassulása.

És mi a különbség?

Ami csak a melegfrontra jellemző, hogy a tünetek már a front megérkezése előtt jelentkezhetnek. A melegfront kialakulásakor emelkedik a hőmérséklet, a meleg levegő (a kisebb fajsúlya miatt) a hideg levegő fölé csúszik, nő a páratartalom, és csökken a légnyomás. Ezek együttese, illetve a szimpatikus idegrendszer válaszreakciói miatt emelkedik a vérnyomás és a pulzusszám, és emellett migrénes rohamok is kialakulhatnak.

A hidegfrontot leginkább ízületi- és reumás panaszokkal küszködők szokták megérezni, ezért őket viseli meg a legjobban. Ezen túl kimutatták, hogy a szívinfarktusok előfordulása is gyakoribb, amikor hidegfront van.

Hogyan lehet megelőzni vagy kezelni a frontérzékenység tüneteit?

Folyamatosan erősíteni kell a szervezetet, ami többféleképpen lehetséges: fontos az immunrendszer támogatása különféle vitaminokkal és nyomelemekkel, lényeges a gyakori sportolás (akár heti három alkalommal egy kiadós séta is elegedő lehet), hasznos lehet a mindennapos hideg-meleg vizes fürdő, mivel ezekkel felkészíthetjük a testünket a szélsőséges változásokra. Továbbá kulcsfontosságú az idegrendszer erősítése is, például magnézium-készítményekkel vagy különböző relaxációs feladatokkal, valamint hatékonyak lehetnek különböző teakombinációk is.

Milyen teák javasoltak?

Egy kísérlet során másfél hónapon keresztül citromfűteát fogyasztottak az alanyok, és a kísérlet végén – a tea nyugtató hatása miatt – a tüneteik majdnem teljesen megszűntek. Eredményes lehet még a levendula-, az orbáncfűtea, valamint a ginszeng fogyasztása is. Ezek a gyógyteák nyugtató hatással bírnak, bár az akut problémákat nem lehet velük teljesen megszüntetni, de megelőző jelleggel erősíthetjük a szervezetünket.

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

Tekintve, hogy a frontérzékenység a korábban említett kompenzációs folyamatok miatt alakul ki, ezért a legveszélyeztetettebbek a gyerekek, az idősek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők. A gyerekeknél még nem alakultak ki azok a folyamatok, amik az egyensúlyt igazán jól fenn tudják tartani, az időseknél már lelassulnak ezek a folyamatok. A gyengébb immunrendszerűek szervezete pedig nincsen felkészülve arra, hogy az ilyen szélsőséges helyzeteket ki tudja védeni.

Lehet-e örökölni a frontérzékenységre való hajlamot?

Igen, a hajlam örökölhető, de a frontérzékenység mértéke nem csak a genetikai háttértől függ, hiszen a frontérzékenyeket nem mindig ugyanolyan erősséggel sújtják a tünetek, azok intenzitását nagyban befolyásolja az aktuális lelkiállapot, vagy az egyéb betegségek is.

Az egészségtelen életmód mennyiben befolyásolja a frontérzékenység kialakulását, vagy a tünetek erősödését?

Összességében elmondható, hogy minden, ami gyengíti az immunrendszert, így a dohányzás, a túlzott koffein- és alkoholfogyasztás, az egészségtelen ételek fogyasztása növeli a frontérzékenység kialakulását. Mint minden betegségnél, így a frontérzékenység, frontbetegség esetén is nagyon fontos az egészséges étrend és életmód, hiszen minél jobb állapotban van a szervezet, annál inkább tud a szélsőséges behatásokra azonnal, gyorsan és hatékonyan reagálni anélkül, hogy megérezze az ember.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!