Vigyázzunk állatainkra!

2016. 10. 03.
Szerző: Szentkuty Nikolett
Október 4-e az állatok világnapja. Kedvenceink védelme egész évben lényeges, de a hideg évszak beköszöntével még fontosabb gondoskodnunk róluk, és a környezetünkben élő vadállatokról is. Hogy milyen tennivalókra kell felkészülnünk, és mire kell odafigyelni egy-egy állatfajta esetében, arról dr. Varajti Attilát, a Cerberus Állatorvosi Rendelő állatorvosát kérdeztük.

Az ősz a nagy erdei kirándulások időszaka. Milyen veszélyek leselkednek ilyenkor a kutyákra?

A kirándulások során fokozottan ügyeljünk rá, hogy megóvjuk kedvenceinket a kullancsoktól, amelyekre sajnos az erdős-bokros területeken és réteken is számítani kell. Fontos a megelőzés, de ha mégis vérszívót találtunk kutyánkban, ún. kullancskiszedő csipesszel távolítsuk el. Ezután fokozottan figyelni kell az eb viselkedését, és ha a gazda bármi rendelleneset észlel, forduljon állatorvoshoz!

A rókák veszettség elleni vakcinázása is ilyenkor kezdődik, így az érintett területeken a kutyát csak pórázon szabad sétáltatni. Ennek jelentősége, hogy minél több rókához jusson el a vakcina. Az oltóanyag egyébként kutyákra és macskákra nem veszélyes, de erre érdemes figyelnünk a kirándulások során.

Hogyan védjük kedvencünket az éjszakai fagyok ellen?

Az éjszakai fagyok, illetve a kint felejtett hideg élelem és víz a különböző felső légúti megbetegedések kialakulásának is kedvez. A megfázás tünetei lehetnek: általános levertség, orrfolyás, köhögés, légzéskor hallható kóros hangok, a hang megváltozása, nehezített légzés, tüsszögés, akár hányás. Időben felismerve és kezelve többnyire gyorsan, szövődmények nélkül gyógyítható. Azonban, ha állatunkat egész évben kint tartjuk, mindenképp gondoskodjunk egy jó szigetelésű, bélelt menedékről számára, de érdemes beengedni kedvencünket a lakásba is, főleg a rövidszőrű, kistestű fajtákat.

Mire kell figyelni, ha macskánkat kiengedjük a kertbe vagy akár az utcára is?

Ha lehetősége van elkóborolni, mindenképp gondoskodjunk az ivartalanításáról, hogy elkerüljük a nem kívánt szaporulatot, egyúttal megelőzzük a különböző nemi hormonokkal összefüggő daganatok kialakulását. Emellett mindig javasoljuk a külső-belső paraziták elleni védekezést, és macskáknál ugyan nem kötelező, de ha utcán is járnak, ajánlott a kombinált védőoltás és a veszettség elleni oltás beadása is.

Mit tegyünk, ha a háziállatunk, pl. a teknősünk téli álomra készül, annak ellenére, hogy lakásban tartjuk?

A lakásban, terráriumban tartott állatoknál általában nem szükséges beiktatni a teleltetési időszakot, néhány fajt és a szaporítást leszámítva. Amennyiben mégis a teleltetés mellett döntünk, érdemes egy általános állapotfelmérést végezni még az állat aktív időszakában, hogy fény derüljön az esetleges betegségekre. Tisztában kell lennünk az adott faj szükségleteivel, hiszen bizonyos melegebb éghajlaton élő hüllők egyáltalán nem telelnek, míg mások éppen a meleg elől vonulnak nyugalmi állapotba. A hibernáció során az állatok életfolyamatai lelassulnak, testhőmérsékletük, szívverésszámuk lecsökken, nem mozognak, nem táplálkoznak. Ennek megfelelő körülményeket kell a téli álom során biztosítani. A teleltetés tehát nem veszélytelen, szakszerűtlenül végezve akár az állat pusztulását is okozhatja, ezért mindig kérjük ki szakember véleményét.

A kerti tóban tartott díszhalak átvészelik a téli időszakot, vagy mindenképp szükséges az akváriumba való áthelyezésük?

A kerti tó téliesítése során a két legfontosabb tényező a hőmérséklet és az oxigén. Télen a halak étvágya, aktivitása is csökken, mozgásuk lelassul, kevesebb oxigént használnak fel. Ha tavunk 90 cm, vagy annál mélyebb, a halak természetes módon átvészelik a hideg időszakot.  Enyhe tél esetén nincs sok teendő, ha azonban tartósan és jelentősen 0 °C alá csökken a hőmérséklet, igyekezzünk megakadályozni tavunk befagyását. Ezt megtehetjük fűtéssel, vagy külön erre a célra gyártott befagyásgátló berendezésekkel, és kisebb méretű tavak esetén szökőkút telepítése, vagy vízforgató működtetése is hatékony lehet, de tény, hogy az akváriumi teleltetés biztonságosabb.

Sokan tartanak díszmadarat a teraszon, erkélyen. Mikor szükséges őket melegebb helyre vinni?

Ha az éjszakai hőmérséklet 8-10 °C körül mozog, és már nappal sem emelkedik jóval e fölé, érdemes beköltöztetni madarainkat. Ügyeljünk rá, hogy téli szállásuk ne legyen huzatos, ne érje őket a hideg szél, hiszen a fűtött lakásból tollazatuk nem tudja követni az évszakváltozásokat, így könnyen megbetegedhetnek.

Mikortól etethetjük a vadon élő madarakat?

Az első fagyok idején, november elején elkezdhetjük feltölteni a madáretetőket. Fontos, hogy ha elkezdtük, egészen a fagyok megszűntéig folytassuk az etetést, mert a madarak visszajárnak további eleség reményében, a hirtelen abbahagyott etetés pedig akár a pusztulásukat is okozhatja. Az egész éves etetés azonban nem szerencsés, a télen magvakat fogyasztó madarak nyáron mással táplálkoznak, fiókáikat táplálják, ebbe nem kívánatos beleavatkoznunk.

Hogyan segíthetjük a környezetünkben élő állatokat, hogy könnyebben átvészeljék a hideg idő beköszöntét?

Ha a különböző állatok, például sünök a mi kertünkben keresnek menedéket, segíthetjük őket, ha ilyenkor az avart, botokat nem gereblyézzük össze, így oda búvóhelyet építhetnek, az elhalt növényi részek pedig akár táplálékul is szolgálhatnak számukra. Ha van tűzrakó helyünk, mindig ellenőrizzük, mielőtt begyújtunk, és általában véve is legyünk tekintettel az állatokra a kerti munkák során.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!