Az élet bizony egészségtelen

Szerző: Dogossy Katalin
Ha kinyitom a közösségi oldalamat, három témakörben ömlenek a megosztások. Politika, minden mennyiségben, aztán fenyegetések, hogy mit ne vegyek a számba, ha nem akarok rákban, valamint agyvérzés, trombózis, érszűkület, szívroham következtében meghalni. Mi az a tizennégy, vagy hat, vagy negyven dolog, amit kerülnöm kell, ha egészségesen szeretnék meghalni. Valamint, hogy mi az az egyszerűen és olcsón elkészíthető csodaszer, amitől három nap alatt elmúlik a körömgombám, kifehéredik a fogsorom, lefogyok nyolc kilót, eltüntetem a bütyköt a lábamról, a fájdalmat a derekamból, no meg persze, ha magamra kenem, ráncaim eltűnnek, vonásaim kisimulnak, és minimum tíz évet fogok fiatalodni.

Ha kinyitom a közösségi oldalamat, azonnal megtudom, hogy milyen rettenetesen rákkeltők a pácolt, a grillezett és füstölt húsok, valamint a húskészítmények, melyek konzervben, feldolgozottan, vagy vákuumozva, fóliában kerülnek az asztalomra. Valaki biztosan arról is megoszt egy bejegyzést, hogy miért ne egyek halat se, ha az tenyésztett. A genetikailag módosított élőlényektől is tartózkodjak lehetőleg. Miként a hidrogénezett olajoktól, nem bio zöldségektől, s mindenféle feldolgozott élelmiszertől. Meg persze a finomított cukortól, mesterséges édesítőktől, a fehér liszttől, szójától, s mindattól, ami ezeket tartalmazza.

Az érvényes trend jelszavai: a bio, a zsírszegény, a magas rost- és alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek, sok mozgás, sikerorientált gondolkodás. Sajnos a sovány, izmos, önálló egzisztenciával rendelkező, sikeres nő nem csak úgy magától születik erre a világra. Állandóan fogyókúrázik, naponta fut, tornázik, szombatonként a biopiacra jár, hétköznaponként késő estig dolgozik, élete stresszel teli. És ez az életmód roppant egészségtelen. Ez abból is látszik, hogy gyakran küzd fejfájással, sokszor szed altatót, nyugtatót, miközben dohányzik, kávézik, és feszültségeit esetenként alkohollal csökkenti. Olykor elszív egy füves cigit. Azt gondolja közben, hogy egészségesen él. Pedig dehogy. Szervezete nem jut elegendő boldogsághoz, pihenéshez, vitaminhoz és ásványi anyagokhoz.

Hiába fogyaszt reggelenként búzakorpát, melynek emészthetetlen ballasztanyagai csökkentik vérének koleszterinszintjét, és elősegítik az emésztését, ha eközben a búzakorpában lévő fitin oly módon köti meg az ásványi anyagokat, elsősorban a kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat, hogy azok nem tudnak a szervezete számára hasznosulni. Igaz, hogy csak sovány húst, zsírszegény tejet fogyaszt, s ezzel valóban csökkenti a kalóriabevitelt, azonban a szervezete A- és B-vitaminokból lényegesen kevesebbhez jut, mint akkor, ha teljes tejet és disznóhúst fogyasztana.

A napi 1000 kalóriánál kevesebb energiát tartalmazó étrend mellett valóban elindul a fogyás, azonban ilyen kevés étkezéssel gyakorlatilag lehetetlen a megfelelő vitaminokat bevinni a szervezetbe, bekövetkezik a kalcium-, vas-, cink-, B2-vitamin-, B6-vitamin- és folsavhiány, melynek idegesség és teljesítménycsökkenés lesz a következménye. A túl sok sport, bár növeli az energiafelhasználást és az izmokat, növeli a szervezet vitaminszükségletét is. Ezért az intenzíven sportoló embereknek elsősorban A-, C- és B-vitaminokból, vasból, jódból, kalciumból és cinkből kellene az átlagosnál többet fogyasztaniuk. A fokozott szellemi, fizikai vagy pszichés terhelés rongálja az immunrendszert. Ezért az állandó stresszben élőknek emelt mennyiségű C-vitaminra van szükségük, hogy a mellékvese növelhesse a stresszhormon-elválasztást, vagyis saját védekezőerejét. A kávé és az alkohol arra ösztönzi a veséket, hogy több vizet válasszanak ki. Ezzel sok, vízben oldódó magnézium vész kárba. Aki akárcsak alkalmanként is alkoholt fogyaszt, gondolnia kell a magnézium és a B-vitamin pótlására. A dohányosok egyetlen szál cigarettával több millió szabadgyököt szívnak be. Minden cigaretta csökkenti a szervezetben levő C-, A- és E-vitamin mennyiségét. Így a dohányosoknak naponta legalább 40 mg-mal több C-vitamint és magas szeléntartalmú élelmiszereket kell magukhoz venniük.

Kellene, de az élelmiszerek, melyek ezeket tartalmazzák, rákkeltőek (vagy növelik a szívbetegségek, a csontritkulás, a cukorbetegség, az érelmeszesedés esélyét).

Hát akkor, most mit csináljunk?

Egyetlen ötletem van: ne bújjuk az internetet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!