Szemölcs vagy anyajegy?

Szerző: Tompa Dia
Sokszor nehéz különbséget tenni az anyajegy és a szemölcs között, pedig az utóbbi bizonyos típusai szakorvosi kezelést igényelnek. Felismerésükhöz és gyógyításukhoz dr. Fekete Ildikó, a tatabányai Levendula Gyógyszertár vezetője és szakgyógyszerésze nyújt hathatós segítséget.

Mitől alakul ki a szemölcs?

A szemölcs egy vírusos eredetű kinövés, kialakulásáért több mint száz vírusfajta felelős, amelyek bejutva a hámsejtbe, osztódásra késztetik azt, így kifejlődik a szemölcs.

Mi a különbség a szemölcs, az anyajegy és a tyúkszem között?

A tyúkszemtől úgy lehet a legkönnyebben megkülönböztetni a szemölcsöt, hogy az érintett terület felső hámsejtjét megkaparják, és ha alatta fekete vagy vörös pontokat látnak, abban az esetben szemölcsről van szó. Az anyajegytől való megkülönböztetés már jóval nehezebb, ezért ha valaki bizonytalan, mindenképpen forduljon szakemberhez.

Hol és hogyan lehet megfertőződni?

Mivel a szemölcs vírusos eredetű, ezért könnyű elkapni. Testi kontaktussal terjed, de sokszor előfordul az is, hogy egy szemölccsel fertőzött ember uszodába megy, a víz lemossa róla az elhalt hámsejteket, ezek pedig könnyen megfertőzhetnek másokat, akiknek apró sérülés van a bőrén, vagy nagyon legyengült az immunrendszerük.

Melyek a leginkább veszélyeztetett testrészek?

A leggyakoribb a lábon, a talpon és a kéz különböző részein megjelenő szemölcs, de gyakran előfordul háton, nyakon, arcon vagy a nemi szerveken is.

Milyen kezelések állnak rendelkezésre a szemölcs eltávolítására?

A leggyorsabb megoldás az, ha a bőrgyógyász kikaparja. Aki viszont nem szeretne szakemberhez fordulni, annak lehetősége van otthoni kezelésre is. Gyógyszertárban kaphatóak fagyasztó spray-k, szalicilsav tartalmú kenőcsök és oldatok, ecsetelők, illetve stiftek. A kezelések közötti választást főképp a türelmünk és a pénztárcánk befolyásolja. A fagyasztásos módszer már pár hét alatt eredményt hoz, viszont megvan az a hátránya, hogy költségesebb a többi készítménynél, illetve mivel egyfajta égetéssel távolítja el a szemölcsöt, így fájdalommal és hegesedéssel járhat. A kezelt területen alkalmanként vérhólyag vagy vízhólyag képződik, amely így elszigeteli a szemölcsöt a további fertőzéstől. Ezáltal nő a bőr helyi immunvédelme, ezzel segítve a gyógyulást és megakadályozva a kiújulást. A többi gyógyszertári kezelés nem jár fájdalommal és hegesedéssel, viszont a gyógyulási idő hosszabb időt vesz igénybe, például a szalicilsav tartalmú kenőcsök és oldatok esetében akár 8-12 hetet is.

Mindenki használhatja ezeket a készítményeket?

Nem, a stiftek csak négy éves kor felett alkalmazhatók, e mellett jelenleg a gyógyszertárban elérhető készítmények közül csupán egy olyan termék van, amit terhesek és szoptató kismamák, illetve cukorbetegséggel és vérkeringési zavarokkal küzdők is használhatnak. Ez az ecsetelő almasavat és citromsavat tartalmaz, ami gyengéden hámlasztja le a kialakult szemölcsöt.

Az otthoni kezelés minden szemölcs esetében alkalmazható?

Csak azokon a testrészeken, ahol nem vékony a bőr: talpon, karon, kézfejen, lábon. Minden más esetben szakemberhez kell fordulni, főleg a genitális szemölcsök esetében, hiszen ezek akár méhnyakrák kialakulásához is vezethetnek.

Mi történik, ha nem kezeljük a szemölcsöket?

A szemölcsök többsége kellemetlen, de nem fájdalmas, inkább esztétikai problémát okoz. Kezelés nélkül is elmúlhatnak, de ez akár éveket is igénybe vehet. Viszont ha valakinek a talpán alakul ki szemölcs, az fájdalommal járhat, hiszen ahogy a szemölcs egyre nagyobb lesz, nyomni kezdi a talpon lévő idegeket.

Hogyan lehet megelőzni?

A legfontosabb a gyakori kézmosás, illetve figyeljünk arra is, hogy mindig tiszta törölközőt és papucsot használjunk. Ha szemölccsel fertőzött ember van a közvetlen környezetünkben, akkor neki mindig legyenek külön tisztálkodó eszközei. A már kialakult szemölcsöt soha nem szabad elkaparni, hiszen azzal további területek is megfertőződhetnek.

Melyik a leginkább veszélyeztetett korosztály?

Fiatal korban gyakrabban alakul ki, leginkább a 16-20 éves korosztály érintett, akiknél elsősorban az uszodaszemölcs és a futószemölcs megjelenése jellemző.

Mik a leggyakoribb szemölcsfajták, és mi jellemző rájuk?

Több mint 50 féle szemölcs létezik, ezek közül a legáltalánosabb a közönséges szemölcs, amelynek karfiolszerű a felülete és elsősorban ujjakon, körmök közelében, kézfejen, térden, könyökön és arcon alakul ki. Gyakori az uszodaszemölcs, amit középen kissé behorpadt fényes felület jellemez, a talpi szemölcs, ami nevéhez hűen kizárólag a talpon fordul elő, és a lapos szemölcs is, ezt a legkönnyebb összetéveszteni az anyajeggyel, és főképp arcon, csukló környékén, kézfejen és alkaron jelenik meg. Sokan küzdenek a futószemölccsel, ami egy jóindulatú bőrnövekedés, kialakulásáért a HPV vírus bizonyos törzsei felelősek, és bármely testrészen, egyszerre akár 100 darab is megjelenhet. Sajnos nemcsak pubertáskorban, hanem a legyengült immunrendszerrel rendelkezők körében is gyakori. A legveszélyesebb pedig a genitális szemölcs, melynek a kezelése mindenképpen szakorvost igényel, ezt semmiképp ne akarjuk otthon kezelni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!