Madárkórház a város szélén

Szerző: Tompa Dia
A 20 éve alakult Vadmadárkórház célja, hogy a Fejér megyében fellelhető sérült madarakat gyógyítsa. Az intézmény egyedüli a dunántúli régióban, ahol szakszerű orvosi ellátásban részesülnek a vadon élő, beteg madarak. A létesítmény alapítójával és állatorvosával, dr. Berkényi Tamással beszélgettünk.

Hogyan jutnak el hozzátok a sebesült állatok?

Általában magánszemélyek jönnek be a segítségre szoruló madarakkal, de mostanában egyre többször előfordul, hogy a Magyar Madártani Egyesület vagy a helyi nemzeti parkok munkatársai, illetve különböző állatvédő és civil szervezetek is hoznak állatokat. Ez jelentős növekedést okozott az elmúlt években. Évi 500 madár érkezik a kórházba, aminek kb. a felét tudjuk szabadon engedni, a másik felét sajnos nem, mert vagy elpusztul a beérkezést követő 24-48 órában, vagy olyan károsodást szenvedett, ami miatt nem lehet visszaengedni a természetbe. A madármentés sajnos nem egy sikerágazata az állatorvoslásnak, hiszen ezek a madarak akkor kerülnek hozzánk, amikor már se repülni, se mozogni nem képesek. E miatt képtelenek táplálékhoz jutni, legyengülnek, ami sokszor már nem visszafordítható folyamat.

Mi a teendő, ha sérült madarat találunk?

A segítség mellett a legfontosabb, hogy mindenki vigyázzon a saját testi épségére, mivel nagyon kockázatos egy sérült madarat megfogni, mert a karmuk és a csőrük is veszélyes. Számítani kell rá, hogy egyrészt támadhatnak, másrészt el is pusztulhatnak a mentés közben, ezért törekedjünk arra, hogy minél kíméletesebben érjünk hozzájuk. A sérült madárra dobjunk egy pulóvert, kabátot vagy egyéb rongydarabot, majd úgy fogjuk meg, hogy ne tudjon karmolni. Ezután óvatosan helyezzük el egy papírdobozba, amire mindenképpen fúrjunk néhány lélegeztető lyukat, majd szorosan ragasszunk le, hogy ne tudjon kiszabadulni belőle szállítás közben. A Vadmadárkórházban minden nap 09.00–17.00 között fogadjuk a beteg madarakat, de ha valaki a nyitvatartási időn kívül talál segítségre szoruló állatot, az hívja a honlapunkon megadott telefonszámot.

A mentésen túl a Vadmadárkórháznak van egy speciális programja is.

A feleségem és én 15 évvel ezelőtt Madármentés és Lélekmentés címmel kidolgoztunk egy olyan programot, amivel a madármentés folyamatámkeresztül empatikusabbá teszzük a gyerekeket egymással szemben is. A mentésen keresztül segítjük a fiatalok lelki fejlődését, ezáltal empatikusabbá válhatnak egymással szemben. Azokkal az állatokkal dolgozunk együtt, akiket nem tudunk elengedni. Nálunk egy madárbemutató nem azt jelenti, mint a solymászoknál, hogy madarat röptetünk, hanem azt, hogy kiültetjük őket és elmeséljük a jelenlévőknek a történetüket, felhívjuk a figyelmet a madarakra és az emberekre is leselkedő veszélyekre.

A Madárkórház mindennapjaiba a Szimpatika TV stábja is bektekintést nyert:


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!