A túlsúly posztatarák kialkulásához vezethet

Az elhízás jelentősen növeli a prosztatarák kialakulásának esélyét és számottevően rontja a már meglévő betegség prognózisát. A kerékpározás csökkentheti annak rizikóját, hogy egy prosztatarákos férfi ebben a betegségben haljon meg, mégis évente csaknem 1500 férfi veszíti életét emiatt Magyarországon.
Dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója az ideális testsúly elérését és a rendszeres testmozgást tartja a megelőzés legfőbb pillérének. Hangsúlyozza: már napi húsz perc kerékpározás is több mint a harmadával csökkenti annak rizikóját, hogy egy prosztatarákos férfi ebben a betegségben haljon meg, mégis évente csaknem 1500 férfi veszíti életét emiatt Magyarországon.
A korai diagnózis kulcsfontosságú, ennek jegyében november 19-én ingyenes, regisztrációhoz kötött szűrést tartanak a klinikán.

A prosztatarák elsősorban az 50 év felettieket érinti, és ebben a korosztályban a magyar férfiak kétharmada elhízott – mondja Dr. Nyirády Péter hangsúlyozva, hogy a túlsúly nemcsak a prosztata rosszindulatú megbetegedésében játszik fontos szerepet, hanem a kór kimenetelét és a terápia hatékonyságát is jelentősen rontja. Az elhízott prosztatarákos férfiak esetében mind a sugárkezelés, mind a műtéti ellátás eredményessége rosszabb, mint azoknál a daganatos férfiaknak, akiknek testsúlya ideálisnak számít.  Emellett, elhízás esetén a tumor többnyire agresszívebb is, és nagyobb a kiújulás esélye is. Dr. Nyirády Péter szerint a túlsúlyos betegek sebészeti szempontból is nagyobb kihívást jelentenek, továbbá a műtét utáni sikeres rehabilitáció és sebgyógyulás esélye is kisebb náluk.

A testsúly optimalizálásával, valamint a mozgás beiktatásával számos urológiai betegség, köztük a prosztatarák kialakulása is jelentősen csökkenthető, a már kialakult tünetek enyhíthetőek, és a betegség kimenetele is egyértelműen javítható – mondja Dr. Nyirády Péter. A klinikaigazgató szerint, ha egy prosztatarákos beteg mindössze húsz percet kerékpározik naponta, akár 39 százalékkal is csökkentheti annak esélyét, hogy ebben a kórban haljon meg, de már azoknak a betegeknek is 32 százalékkal javulhat az eredményük, akik hetente legalább másfél órát gyors tempóban sétálnak.

Magyarországon a prosztatarák a férfiak második leggyakoribb rosszindulatú daganata, évente 4500 új beteget diagnosztizálnak, és csaknem 1500-an halnak meg emiatt minden évben. Dr. Nyirády Péter szerint az 50 év felettieknek érdemes évente eljárniuk szűrésre, de ha a családban másnál is előfordult ez a betegség, akkor már 40 éves kor körül célszerű elvégeztetni a mindössze néhány perces vizsgálatot. A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikája a korai felismerés jelentőségét hangsúlyozva idén másodszor rendez ingyenes prosztatarák-szűrést november 19-én. 45 év feletti férfiak regisztrálhatnak a www.semmelweis.hu/urologia oldalon november 7-től, az első 120 jelentkezőt tudják fogadni. A résztvevők egy vérvételből álló PSA-vizsgálaton, és szükség esetén tapintásos vizsgálaton vehetnek részt. Mindez néhány perc, nem kell éhgyomorral érkezni, csupán TAJ kártyát, személyigazolványt és lakcímkártyát kell vinni; az eredményeket azonnal megkapják a résztvevők.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!