A kilenc élet titka

2016. 11. 28.
Szerző: Szentkuty Nikolett
Bár a macskákról úgy tartják, nem kell őket félteni, hiszen kilenc életük van, sajnos náluk is előfordulhatnak olyan súlyos betegségek, amelyek gyógyszeres kezelést igényelnek. Dr. Ladányi Tamással, a Pozsonyi Kisállat Rendelő orvosával az általános tévhitekről és a macskabetegségek felismeréséről beszélgettünk.

Milyen betegségekkel fordulnak leggyakrabban az állatorvoshoz a macskatulajdonosok?

Fiatalabb macskáknál sűrűn találkozunk fertőző betegségekkel, például a különböző macskanáthák okozta felső légúti és kötőhártya-gyulladással, bélparazitózissal vagy fülrühösséggel. Érdekes, hogy a lakásban tartott macskáknál gyakrabban alakulnak ki alsó húgyúti problémák, allergiás megbetegedések és bőrbetegségek, illetve a legkülönbözőbb idegen tárgyak lenyelése miatt kialakult bélelzáródással járó kórképek. Ezzel szemben a szabadba is kiengedett macskáknál sűrűbben fordulnak elő az autóbalesetből, verekedésekből származó sérülések, tályogok, illetve a vér útján terjedő vírusos macskabetegségek. Az idősebb macskáknál pedig számolni kell az esetlegesen kialakuló vesebántalmakkal és a különböző daganatos betegségekkel.

Elterjedt az a nézet, hogy a macskák toxoplazmózisban szenvedhetnek, amivel megfertőzhetik a terhes kismamákat, ezért sok állat kerül az utcára, amikor bővül a család. Mik az orvosi tények a betegséggel kapcsolatban?

A toxoplazmózisnál valóban fontos tudni, hogy csak a macska képes fertőzőképes fekáliát üríteni, de azt már kevesen tudják, hogy nagyon ritka a fertőzöttség, és egy beteg macska is csak néhány napig ürít fertőzőképes kórokozókat. Egy lakásban tartott állatnál nagyon kicsi az esélye a fertőzöttségnek, inkább az utcai macskák ürülékével szennyezett helyeken kell vigyázni, illetve a konyhai munka során igényel fokozott figyelmet, hogy nyers hússal és mosatlan zöldséggel szennyezett kézzel ne nyúljon a szájához a kismama. Fontos az is, hogy a kerti munka közben se érintkezzen az ürülékkel, és semmiképpen ne a kismama gondoskodjon az alomtálca tisztántartásáról. Elengedhetetlen, hogy a kismamákat szűrjék már az első trimesztertől, hogy átestek-e toxoplazmózis-fertőzésen. Ha ekkor a második-harmadik trimeszterben fertőződnek meg életükben először, akkor lehetnek súlyos következményei a betegségnek, mert akkor fejlődik intenzíven a magzat idegrendszere és látásszerve, amire káros hatással lehet a fertőzés.

Milyen egyéb, macskák által hordozott betegségek léteznek, amelyek veszélyesek lehetnek az emberre?

A legfontosabb zoonotikus betegségként a gyógyíthatatlan veszettséget kell kiemelni, de hála a rendszeres eboltásoknak és a rókák csalétek-vakcinázásának, ez mára már egyre ritkábban fordul elő hazánkban. Az egyéb zoonotikus betegségek inkább a rosszabb általános védekezéssel rendelkező kisgyermekek, kismamák vagy krónikus betegek számára lehetnek veszélyesek. Elkaphatunk chlamydiás kötőhártya-gyulladást, szalmonellás bélfertőzést vagy bőrgombásodást is. Egyes bélparazitózisaik is veszélyesek lehetnek ránk, ahogy a külső élősködőik is okozhatnak kellemetlenségeket az emberre nézve.

Mire kell ügyelni, ha más állattal együtt tartunk macskát, veszélyeztethetik-e egymás egészségét?

A külső és belső élősködők elleni védekezés ilyenkor még inkább fontos. Bakteriális és gombás fertőzéseket könnyebben átadhatnak egymásnak az állataink, de a vírusos fertőzések legtöbbje nem terjed át a másik állatra.

Sokan kiengedik az állatot az utcára, ami veszélyt jelenthet a macskára nézve. Milyen oltások szükségesek ilyenkor?

A kijáró életmód sokkal izgalmasabb és természetesebb életet biztosít a macskáknak, de egyben több veszéllyel is jár. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a fent említett védőoltások mellett legalább annyira fontos az ivartalanítás is a fertőző betegségek megelőzésében, amivel nem csak a nemkívánatos szaporulatot tudjuk kivédeni: a macskafélék durva párzási viselkedése rengeteg fertőző betegséget is terjeszthet, ezeket is elkerülhetjük.

Az oltások tekintetében elmondható, hogy a lakásban tartott macskáknak elég lehet a fertőző macskanáthák és macska parvovírus elleni kombinált oltás – ezeket a fertőzéseket cipőtalpon is felvihetjük az utcáról. A kinti cicáknak nagyon fontos a veszettség elleni oltás, ha találkozhatnak más jószágokkal is, és őket érdemes macskaleukózis és chlamydiosis ellen is beoltani, mert a fertőző hashártyagyulladás elleni vakcina sajnos nem ad teljes védettséget.

A hideg idő beköszöntével – a tévhitekkel ellentétben – a macskák is megfázhatnak, ha nincsenek hozzászokva a kinti léthez, vagy valamilyen vírusos betegség gyengíti az immunrendszerüket. Bár tény, hogy gyakrabban kapnak el fertőző légúti betegségeket.

Hogyan előzhetjük meg, hogy a macskánk mérgezés áldozata legyen?

A macskák a mérgezésre kifejezetten érzékenyek. Többféle emberi gyógyszer, például egy egyszerű paracetamol tartalmú lázcsillapító is végzetes lehet, de egyes, kutyákra használatos bolhaellenes készítmények is életveszélyesek lehetnek. Nem ritkák a mérgező hatóanyagot tartalmazó szobai vagy kerti növények okozta toxikózisok sem. Fatális mérgezést okozhatnak egyes növényvédő szerek, rágcsáló- és csigairtók is. A téli időszakban nagyon fontos figyelni az autók édeskés ízű fagyállófolyadékának cseréjekor, mert ez kis mennyisében benyalogatva is biztosan halálos kimenetű mérgezést okoz.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!