Az egészség alapjai

Szerző: Tompa Dia
A mai urbanizált világban nagyon fontos az egészséges táplálkozás és életmód, mert ezek a hosszú élet alappillérei. Arról, hogy mire figyeljünk a mindennapokban, a ráckevei Szent István Gyógyszertár vezetőjét, dr. Hegedűs Máriát kérdeztük.

Mik az egészséges táplálkozás és étrend alapelvei?

Törekedjünk arra, hogy olyan minőségi ételeket fogyasszunk, amik energiát adnak. A szénhidrátbevitelt főleg gyümölcsökből s alacsony glikémiás indexű anyagokból fedezzük, mint pl. a korpa, a fehérlisztből készült termékek helyett. Étkezzünk rendszeresen, naponta ötször, de egyszerre mindig csak kis mennyiséget. A reggelit soha ne hagyjuk ki, mert különben ebédre kalóriadúsabb ételeket kívánunk. Fogyasszunk frissen készült ételeket, csirkét vagy pulykát, idény zöldségekkel párosítva. Lehetőség szerint kerüljük a húsipari készítményeket – felvágottak, szalámik –, mert ezek nagymennyiségű sót tartalmaznak. E mellett a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is nagyon fontos: naponta minimum két és fél liter.

Milyen italok javasolhatóak?

Leginkább a szénsavmentes víz fogyasztása az ajánlott, amit igény esetén lehet különböző friss gyümölcsökkel édesíteni. A szénsavas víz a benne levő sav miatt kerülendő a gyomor problémákkal küzdőknek. E mellett még a zöld- és gyógyteák tanácsosak, amiket lehetőség szerint édesítés nélkül igyunk.

Főzéskor mit tartsunk szem előtt?

A húsokat leginkább grillezve, főzve, vagy párolva készítsük el. A főzéshez telítetlen zsírsavakból készült olajokat, pl. olíva-, kukorica- vagy napraforgóolajat használjunk, amik a szervezet számára jól hasznosulnak. Ezek az olajok a jó koleszterin képzésében is szerepet játszanak. E mellett ajánlom még a kókuszzsír alkalmazását is, ami szintén jótékony hatással bír.

Milyen tévhitek vannak az egészséges étkezéssel kapcsolatban?

Az üzletláncokban kapható gyümölcslevek általában gyümölcshúsból, vízzel, tartósítószerrel és cukorral hígítva készülnek, ezek fogyasztása semmiképpen nem tanácsolt. Bár az otthon facsart száz százalékos gyümölcslében nincs tartósítószer, de magas a fruktóz tartalma, ami miatt a cukorbetegeknek és a fogyni vágyóknak csak vízzel hígítva ajánlott, mert önmagában fogyasztva hízást okozhat. A light címkével ellátott termékek kevesebb cukrot tartalmaznak, de fontos meggyőződni, hogy milyen édesítést alkalmaztak az előállításakor. Pl. ha szacharózzal édesítették, akkor hiába light, ugyanúgy cukrot viszünk a szervezetbe. Ugyanerre érdemes figyelni a müzliszeletek esetében is: törekedjünk arra, hogy szénhidrátcsökkentett fajtát válasszunk.

A táplálék- és étrend-kiegészítőkről megoszlanak a vélemények. Ön mit gondol ezekről?

Ezek fogyasztása fontos, de az átlagos életmódot folytatók számára nem ajánlott egész éven át folyamatosan szedni. Immunerősítés céljából érdemes bizonyos évszakokban – főképp ősz és tavasz – használni ezeket a készítményeket, amiket egészítsünk ki szezonális gyümölcsök fogyasztásával, amelyekben sok a vitamin és a tápanyag, pl. ősszel az alma. Az intenzív testmozgást vagy nagyon stresszes fizikai munkát végzők esetében a szervezet fokozott igénybevételnek van kitéve, így nekik egész éven át tanácsolt a fogyasztásuk, hiszen így pótolni tudják a szervezetből kiürült vitaminokat és ásványi anyagokat.

Mennyi mozgást építsünk be a hétköznapjainkba?

Fontos, hogy heti három-négyszer sportoljunk, alkalmanként legalább 20 percet. Az edzést követő napon tartózkodjunk az intenzív testmozgástól, mert így tud a szervezet regenerálódni. A sport által élénkül a keringés, ami jót tesz az egész hormonháztartásnak. A fiataloknál preventív jelleggel kell, hogy beépüljön a mozgás a mindennapokba, míg idősebb korban segíthet megakadályozni az ízületi és porckopásos betegségeket.

Az egészséges életmódnál az étkezés és a mozgás mellett érdemes más dolgokra is odafigyelni. Mik ezek?

A normál életmódot folytatóknál a legideálisabb az, ha este tízkor fekszenek le, és legalább nyolc órát alszanak, mert így tud a bőr és az agy regenerálódni. E mellett több kutatás is kimutatta, hogy a túlsúlyos emberek nagy része alváshiányban szenved, ezért a nem megfelelő és minőségű alvás hízáshoz is vezethet, hiszen többletkalória felvételére készteti a szervezetet. Hasznos lehet, ha lefekvés előtt másfél-két órával már nem fogyasztunk zsíros ételeket és nem végzünk intenzív testmozgást, mert ez megnöveli az adrenalinszintet, ami nehezíti az elalvást. A hálószobát fontos minden nap alaposan kiszellőztetni, illetve érdemes megfelelő ágyneműt és matracot is beszerezni, amik szintén a kiegyensúlyozott alvást segítik. A mai rohanó és sikerorientált világban az ember nagyon hajszolt életmódot folytat, ami kihat a közérzetükre és az egészségükre is, hiszen nagyon sok betegség kiindulópontja a stressz. Az egészséges életmód eléréséhez nemcsak a testi egyensúlyra kell figyelni, hanem a lelkire is. Szánjunk minden nap fél órát magunkra, amikor visszavonulunk, és akár különböző meditatív programok segítségével, kicsit kikapcsolunk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!