Megoldások köhögésre

Szerző: Szentkuty Nikolett
A téli időszakban gyakori megfázásos betegségek sokszor köhögéssel járnak. Ezt a kellemetlen tünetet igyekszünk minél hamarabb megszüntetni, pedig komolyabb betegséget is jelezhet. Hogy mikor szükséges valóban a köptetők használata, arról dr. Dedinszky Csabánét, az Újpalota Gyógyszertár szakgyógyszerészét kérdeztük.

Miért van szüksége az emberi szervezetnek a köhögésre, és valójában mi történik ilyenkor a szervezetben?

A köhögés lényegében egy védekező reflex, amelynek célja, hogy a légutakban keletkező és felgyűlő váladék, vagy az oda jutó idegen anyagok eltávolításával szabaddá tegye a légutakat. A köhögés egy rövid, mély belégzést követő erőltetett kilégzés, melynek során a tüdőből zárt hangrés mellett gyorsan, nagy mennyiségű levegő kezd kiáramlani. A megnövekedett nyomás megnyitja a hangrést és a nagy sebességgel kiáramló levegő magával sodorja az irritáló anyagokat.

Milyen típusú köhögéseket különböztethetünk meg?

A köhögés, eredményességét tekintve alapvetően kétféle lehet:

Az improduktív, más néven száraz- vagy ingerköhögés során nem távozik váladék a légutakból, nincs köpetürítés. Ez a köhögés a szervezet számára nem hasznos, ezért csillapítani kell, de tünete lehet sokféle, a háttérben húzódó megbetegedésnek, ezért az okát fel kell deríteni.

A produktív, más néven hurutos köhögéssel a légutakban keletkező, lerakódott váladék távozik. Ez a köhögéstípus hasznos, ezért általában nem szabad csillapítani.

A köhögés időtartama szempontjából szintén két típust különítünk el: a két hétnél rövidebb ideje fennálló köhögést akut köhögésnek, a nyolc hetet meghaladót, krónikus köhögésnek nevezzük. A betegek gyakran nincsenek tisztában köhögésük típusával, ezért erről konzultálni kell a gyógyszerészekkel.

Mik lehetnek a köhögés kiváltó okai?

Akut, száraz köhögést legtöbbször a légutak nyálkahártyájának irritációja okozza. Ezt előidézheti például száraz levegő, por, szmog, de allergének is (parlagfű). Száraz köhögéssel jelentkezik több, főként vírusfertőzést követő légúti megbetegedés, de kezdődő gyulladásos folyamatok, például garat-, hörgő-, légcső-, tüdőgyulladás első tünete is lehet. Már lezajlott vírusfertőzések után is jelentkezhet ez a köhögéstípus, amikor a köhögési ingert már csak a nyálkahártya károsodása okozza.

Krónikus, száraz köhögés, vagy szakaszosan jelentkező száraz köhögés kialakulhat gyógyszerek mellékhatásaként, például egyes vérnyomáscsökkentő tabletták szedése esetén, de reflux-betegség, krónikus szívelégtelenség, asztma és a tüdő daganatos megbetegedése is állhat a háttérben.

Akut, hurutos köhögést a légutakban már kialakult gyulladások okoznak. A gyulladásos folyamat következtében a hörgőkben nagy mennyiségű, viszkózus váladék képződik. Ez a váladékképződés egy védekező mechanizmus, amelynek során a nyálkahártya csillószőreivel igyekszik eltávolítani a gyulladást keltő anyagokat. A váladék felköhögése a tüdő öntisztulási folyamatának része.

Krónikus, hurutos köhögés hátterében több, súlyos megbetegedés állhat. Ilyen például az idült hörghurut, esetleg a folyamat súlyosbodásával kialakuló, ehhez társuló tüdőtágulat következménye (COPD). Krónikus, hurutos köhögést okozhat a tumorok néhány típusa és a TBC is.

Mikor van szükség köptetők használatára?

Köptetők használata akut, hurutos köhögés esetén javasolt. A köptetők csökkentik a letapadt váladék viszkozitását, ezzel könnyebbé teszik annak felköhögését. A légutak szabaddá tételén túl megakadályozzák, hogy a visszamaradó váladék másodlagos fertőzések forrása legyen. Fontos, hogy a beteg éjszakai nyugalmának érdekében köptetőket csak napközben alkalmazzunk.

Vannak természetes gyógymódok a köhögésre, például teák, gyógyfüvek?

A köhögés enyhítésére számos természetes gyógymód létezik. Csak néhányat említenék meg a teljesség igénye nélkül:

Száraz köhögés enyhítésére alkalmazható a környezet párásítása, hideg sóoldat belégzése.

A torok nyálkahártyájának bevonásával csökkenthetjük a köhögési inger kialakulását. Ennek érdekében szopogathatunk izlandi zuzmó, orvosi ziliz tartalmú készítményeket.

Klasszikusnak számító gyógymód a méz alkalmazása. Köhögéscsillapító hatása mellett erős gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumölő tulajdonsága torokfájásra is javasolt.

A hurutos köhögést jól csillapítják a lándzsás útifű-, a pemetefű-, a kakukkfű- és az édesgyökér-tartalmú készítmények.

A kamillavirág főzetének inhalálása felszabadítja a légutakat, nyugtatja az irritált nyálkahártyát, csökkenti a nátha tüneteit.

Az eukaliptusz illóolaj gőzének belégzése az egyik leghatékonyabb nátha ellenes szer, megnyitja az eldugult orrot, ezáltal megkönnyíti a légzést. Erős fertőtlenítő, csillapítja a köhögést, valamint a torokfájást.

A teafa illóolaj párologtatva segít a nátha miatt bedugult orrlégzés felszabadításában, mérsékli a torokfájást. Fertőtlenítő és nyugtató hatású, éjszakára szintén ajánlott.

Összegezve, a köhögésre való gyógyszer vásárlása bonyolultabb, mint gondolnánk. Javaslom, hogy mindenképpen konzultájon szakemberrel, mielőtt kiválasztja a megfelelő készítményt. Kérdezzen rá, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereivel együtt használhatja-e az adott köptetőt/köhögéscsillapítót.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!