Nem gyerekjáték

Szerző: Tompa Diána
A gyerekek gyógyszeres kezelése kiemelt figyelmet és hozzáértést kíván. Erről kérdeztük dr. Somogyi Zsoltot, a csongrádi Jakabházy Gyógyszertár szakgyógyszerészét, aki a téma egyik legtapasztaltabb szakértője, hiszen nemcsak gyógyszerész, hanem gyermekorvos is.

Gyógyszerészként és gyermekorvosként is praktizál. Miben segíti Önt a két szakma ismerete?

Gyógyszerészként nagyon nehéz úgy felelősséget vállalni bármiért, hogy a gyógyszertárban nincs lehetőség arra, hogy megvizsgáljuk a gyereket. A szülők elmondják a panaszokat, és ez alapján kell gyógyszert adnunk vagy orvoshoz küldeni a gyereket. Nehéz feladat gyógyszerészként meghatározni, hogy hol húzzuk meg a határt, hiszen előfordulhat, hogy a panaszokra adott készítmény akár súlyosbítja is a betegséget, ezért nagyon fontos ilyen esetekben kihangsúlyozni, hogy ha egy-két napon belül nem enyhülnek a tünetek, vagy rosszabbodnak, akkor azonnal forduljanak orvoshoz.

Orvosként pedig segít, hogy ismerem a gyógyszerkészítés technológiáját, így tudom, mi hogyan készül, és minek hol van a helye. Ilyenek pl. egyes kúpok vagy tabletták, amiket bizonyos esetekben nem írok fel, mert olyan bevonatuk van, hogy ha megfelezik őket, akkor fontos technológiai komponens sérül.

Mik azok a meghűléses tünetek, amikkel azonnal orvoshoz kell fordulni egy gyerekkel?

A magas láz és a bőrkiütések esetén mindenképpen orvoshoz kell menni. Ha a gyermeknél csak láz nélküli enyhe orrfolyást és hurutos köhögést tapasztal a szülő, akkor arra lehet adni vény nélküli, tüneti szereket. Viszont ilyen esetekben is nagyon fontos, hogy ha egy-két napon belül nem enyhülnek a tünetek, akkor forduljanak orvoshoz.

Melyek azok a hatóanyagok, amikre fokozottan oda kell figyelni?

A paracetamol alapú készítmények a legveszélyesebbek, hiszen ezek túladagolása esetén súlyos májelégtelenség léphet fel. A legtöbb meghűlésre kapható forró italpor ezt tartalmazza, ezért az ezek mellé szedett lázcsillapítóknál fokozottan figyelni kell arra, hogy semmiképpen ne tartalmazzanak paracetamolt, mert ez a mennyiség már könnyen toxikus dózissá válhat.

Sok szülő elutasítja az antibiotikumokat, Önnek mi a véleménye erről?

Fontos, hogy antibiotikumot csak indokolt esetben adjunk a gyerekeknek. Bakteriális fertőzések esetében ajánlott, természetesen csak az orvos által felírt formában. Viszont sokan „csodaszernek” hiszik, és bármilyen megfázás esetén ezt adják a gyermeküknek, pedig vírusfertőzéskor nem használ! Az pedig nagyon veszélyes, ha valaki megelőzésképpen adja a gyermekének.

Mennyire fontos a gyógyszerek használatánál a gyerekek életkora és testtömege?

Nagyon fontos és hasznos, hogy a kicsiket gyermekorvosok látják el hazánkban, hiszen esetükben kiemelt szerepe van annak, hogy a beszedendő gyógyszer mennyisége személyre szabottan legyen meghatározva. Ezt nem az életkor, hanem a testtömeg szabja meg, ezért nem helyes, ha egy szülő nem a receptre írt adagot adja a gyerekének, hiszen könnyen túladagolást okozhat, vagy esetleg nem lesz hatásos a készítmény.

Hogyan lehet észrevenni a kiskorúaknál a gyógyszerérzékenységet?

Sokan tévesen azt hiszik, hogy már az is túlérzékenységnek számít, ha az antibiotikumtól hasmenése van a gyereknek, pedig a hányás vagy hasmenés csak egy mellékhatás. De gyakran előfordul ál gyógyszerérzékenység is, mert vannak olyan vírusos fertőzések, amik bőrkiütést okoznak. Összességében elmondható, hogy ha a bőrpirosság, bőrpír egy ponton jelentkezik, illetve az érintett terület fel is hólyagosodik, akkor valószínűleg gyógyszerérzékenység áll fenn. Az első adag után általában még nincsenek tünetek, mert a szervezet csak ezután reagál. Nagyon gyakran nem is magával a hatóanyaggal van a baj, hanem a gyermekeknek készült gyógyszerekben található egyéb adalékanyagokkal, pl. a gyümölcsízesítésekkel.

Ajánlott-e a vitaminkészítmények szedése gyermekkorban?

A legfontosabb a helyes táplálkozás. Ha egy gyerek egész éven át megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, akkor ezek szedése nem indokolt. Természetesen az őszi-téli időszakban, amikor nehezebben hozzáférhető a friss, vitamindús zöldség, gyümölcs, akkor kiegészítésképpen jó alternatíva lehet. E mellett a gyermek közösségbe való bekerülése előtt is érdemes fokozni a vitaminbevitelt, akár gyógynövénykészítményekkel, akár gyümölcsteákkal. A vitamintartalmú szerek esetében nagyon sok jó és komplex készítmény van, de fontos hozzátenni, hogy ezeket a megfelelő helyen kezeljék a szülők, és ne várjanak tőle csodát. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a megvásárolandó vitaminkészítmény mindenképpen tartalmazzon D-vitamint, hiszen ez nemcsak a csontrendszer felépülésében és a kalcium-anyagcserében fontos, hanem kiemelt szerepe van az immunrendszer erősítésében is.

Sok szülő veszélyesnek tartja a védőoltásokat a későbbi mellékhatások miatt. Ön mit gondol erről?

Ne ódzkodjunk tőlük, mert szükség van rájuk, hiszen bizonyos betegségek így megelőzhetők. Ha van egy betegség, ami ellen rendelkezünk védőoltással, akkor éljünk vele, mert a hiánya később komolyabb problémát okozhat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!