Kell a megbízható háttér

2017. 03. 22.
Szerző: Karancsi Ildikó
A kézilabda nagyasszonya, az olimpiai ezüstérmes Kökény Beatrix a munkája mellett két iskolás, Szofi és Bence édesanyja, és nem mellesleg az olimpiai ezüstérmes Imre Géza párbajtőrvívó felesége. Elfoglaltságai miatt hetekig üldöztem, mire sikerült beszélgetnünk.


Mit csinál Sidney ezüstérmes csapatkapitánya mostanában?


Szakmailag a Fradi kézilabda szakosztályának utánpótlás-vezetője vagyok, a sportban maradtam. Visszavonulásom óta Gézuról szól az élsport a családban. Próbáljuk megteremteni a hátteret, hogy nyugodtan tudjon készülni, utazni. A gyerekek is remekül alkalmazkodnak, nekik ez lett a természetes, ebbe születtek bele. Apukájuk gyakori távolléte azt is jelenti egyben, hogy mindig nagy öröm, ha hazajön. Aktív éveim lezárásakor fő szempont volt, hogy ne kelljen sehova utaznom. Én vagyok itthon a biztos pont.

Hiányzik a játék? Van lehetőség pályára lépni?

Lehetőség lenne, mert az edzői kör alkotja a Fradi öreglány csapatát. Jóban vagyunk, napi szinten találkozunk, dolgozunk együtt. Hívnak is, de másfél éve nem vállaltunk meccset, mert most már a korunk miatt egy komolyabb edzésmunkára lenne szükség.

Mikor indult a kézilabda karrier?

Tizenkét évesen az iskolában. Tetszett, de igazából focizni, vagy karatézni szerettem volna, csak oda senki nem ment az ismeretségi körömből. Nagyon rossz kislány voltam, fiús beállítottságú, rendkívül eleven. A sporttal rögtön megváltozott minden, olyan terhelés alá kerültem, ami mellett nem maradt energiám tombolni.

A kézilabdához egy kicsit rossz gyereknek kell lenni?

Valami vagányság, szemtelenség biztosan kell. Az a gyerek, aki leül reggel a sarokba, elvan, játszik, alkot és délután föláll, nem biztos, hogy jó labdás lesz. Lányoknál is kell a huncutság.

Változott a motiváció a korábbi évekhez képest?

Mindenképpen. Én azért kezdtem, mert valamit szerettem volna csinálni, mozogni, jó társaságban lenni. A mai gyerekeknél fontos szempont a hírnév, a reflektorfény. A sport népszerű, tele van a tévé közvetítésekkel és sportból lett sztárokkal. De ha nincs alapvető elszántság, a jó körülmények és a hírnév utáni vágyás nem elég. A gyerekek motiváltsága attól is függ, sikerül-e fenntartani az érdeklődést. Nem szabad megelégedni a kitűzött céllal, a folytonosságot kell őrizni. A norvég válogatott ebben a legerősebb: töretlen a motivációjuk. Ugyanúgy állnak egy edzőmeccshez, mint egy világversenyhez. A sportolók maguk miatt sportolnak, nem az egzisztenciális gyarapodás miatt. Nekünk ehhez még fel kell nőnünk.

Komoly elismerés, hogy Kökény Bea mezét, a 9-est a Fradi visszavonultatta. Mi lesz vele? Megörökli Imre Szofi?

Eddig hármunk mezét vonultatták vissza: Szarka Éváét, Pádár Ildiét és az enyémet, a 9-est. Éva unokahúga, Szarka Adri nálunk játszik, és Évi szeretné, ha Adri viselné, és újra pályán lenne a meze. De azt hiszem, Szofi nem lesz élsportoló, az ő lelki alkata nem olyan. Bár gyerekbajnokságon 9-esben áll a kapuban, mégsem hinném, hogy a sport lesz az élete. Másban kiváló, kreatív, remek a kézügyessége, rengeteg dolog érdekli. De cáfoljon rá!

És Bence?

Bence nagyon ügyes, neki abszolút fekszik a sport és a kézilabda. Olyan típusú, aki nem fél, simán beáll egy óriás elé is. Apja fajta, vékonyka. Komoly a sebessége, sok mindenre lehet majd használni, bár balkezes, belső posztokon nem játszik majd.

Van-e félelem anyaként?

Komoly sérüléseket lehet összeszedni kézilabdában. Nem féltem őket, örülök, hogy sikerült kialakítanunk bennük a mozgás szeretetét. Persze valóban komoly sérülésekkel járhat ez a sport. Nekem elől négyszer verték ki a fogamat. A legelső Szegeden történt, akkor még csak 22 éves voltam. Pályára lépés után öt perccel mehettem a szájsebészetre. Utána még párszor sikerült az évek során a koronát leamortizálni. A technikámnak köszönhettem ezeket a sérüléseket. Fejjel mentem mindig előre, azt találták el. Ami gyakori, az a bokasérülés, 4-6 hét, illetve a gerinc- és vállproblémák. Ha a váll megsérül, nagyon nehéz visszajönni.

Tudunk valami biztatót is mondani a kézilabdázni vágyó gyerekek szüleinek?

A támogatásoknak köszönhetően nálunk van egy fizikoterapeuta, aki az utánpótlással foglalkozik, és van egy kiváló gépünk. Megkönnyítjük a gyerekek és a szülők dolgát egy-egy sérülésnél, nem kell kórházba járniuk gyógytornára, regenerálódásra.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!