Különleges gyermekek

2017. 03. 30.
Szerző: Szimpatika
Az ENSZ április 2-át az autizmus világnapjává nyilvánította. Ezen a napon a Ragyogj kékben! nemzetközi kampány keretében a világ minden részén az autizmussal élőkre és családjaikra irányul a figyelem.


Az autizmus szociális, kommunikációs, kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely az egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Az agy veleszületett fejlődési zavara okozza, ennek hátterében döntően genetikai tényezők és részben az idegrendszert ért károsító környezeti hatások állnak.

Április 2-án, az auztizmus világnapján különleges Kék Napot rendeznek Budapesten, a részletekről itt olvashat.

A fejlődési eltérés különböző mértékben és formában, de mindig érinti a kölcsönös kommunikáció és társas viselkedés területét, továbbá együtt jár a gondolkodás és viselkedés rugalmatlanságával, valamint a környezet ingereinek eltérő észlelésével.
Az autizmus az értelmi képességek bármely szintjén előfordulhat, az autizmussal élő emberek egy részénél az autizmus értelmi fogyatékossággal társul, más esetben átlagos intellektus mellett egyes képességek - például a memória, a számolási képesség -kiugróan fejlettek is lehetnek.
Az autizmus rendkívül változatos fejlődésben és viselkedésben nyilvánul meg, a korszerű fogalom – autizmus spektrum zavar – ezt a sokszínűséget fejezi ki. Minden autizmussal élő ember más és más, viselkedésük nagymértékben eltérhet egymásétól.



A gyermekek a legsúlyosabb tüneteket 2-5 éves koruk között mutatják. Közvetlen környezetükhöz való kapcsolatuk, alkalmazkodásuk ezután lényegesen javulhat, de az alapprobléma nem változik.
Előfordulásuk fiúknál 4-5-ször gyakoribb, mint lányoknál. A genetikus meghatározottság igen erős. Ezt jól mutatja például az a tény, hogy az autizmussal élő gyermekek testvérei között az átlagosnál ötvenszer gyakoribb, 2,7% az autizmus megjelenése.
A gyermek fejlődése során a tünetek általában háromesztendős korban válnak azonosíthatóan markánssá, a leggyakoribbak közülük:

-az érzelmi kötődés hiánya

Az érzelmi kötődésben megnyilvánuló zavar az autizmus vezető tünete. Ezek a gyermekek nem igénylik a szociális kapcsolatokat. Inkább csak elviselik a gondoskodást, nem kezdeményeznek kapcsolatot, többnyire egyedül játszanak. Nem kezdeményeznek és nem tartanak szemkontaktust, gyakran a testi érintést is nehezen viselik. Nem igényelnek törődést, odafigyelést, simogatást, beszélgetést.

- a kommunikáció zavara

A kommunikáció területén a leglényegesebb különbség egy átlagos fejlődésű gyermekhez képest, hogy az autizmussal élő gyermekek nem értik a kommunikáció funkcióját.
Beszélő gyermeknél azt tapasztalhatjuk, hogy a beszédet nem használja kommunikációra. Nem tud segítséget kérni, nem tudja megfogalmazni igényeit, érzéseit vagy gondolatait. Nem értik a mimikát, gesztusokat, ezeket nem is használják. Szó szerint értelmezi a mondatokat. Nem érti a viccet, iróniát.

Nem jelenik meg a szerepjáték a tevékenysége közben.
Amennyiben már elfogadott egy játékot nem érdekli a többi, legyenek azok bármilyen színesek, érdekesek, figyelemfelkeltőek. Gyakori, hogy az autóknak inkább a kerekeit pörgetik, vagy a kisebb részleteit vizsgálgatják. A sokszínű megnyilvánulási forma erre a területre is jellemző. Előfordulhat, hogy megfelelően játszik a játékokkal, de mindig ugyanazt, többször ismételve, melyből nehéz kimozdítani.

Iskolás gyermekeknél is gyakran tapasztaljuk, hogy egy-két terület, téma nagyon érdekli, melyről mindent elolvas, megnéz, megszerez. Szinte csak erről lehet vele beszélgetni, amint másra terelődik a téma, bezárkózik, nem akar beszélgetni. Ezen a területen azonban rendkívül nagy tudással, információhalmazzal rendelkezik.

-a ritmusos viselkedésismétlés

Viselkedésüket sztereotípiák jellemzik. Nagyon gyakori a ritmikus hajlongás, himbálózás, kar-, és lábmozdulatok. Képesek órákig ismételgetni ugyanazokat az egyszerű mozdulatokat, játékokat. Furcsa mozdulatokat is tapasztalhatunk náluk (pl. repkedéshez hasonló kézmozdulatok), amelyek leggyakrabban valamilyen örömteli tevékenység közben, vagy épp ellenkezőleg unalmukban lépnek fel.


Az autista gyerekek nehezen válnak önállóvá. Ragaszkodnak a megszokott dolgokhoz és nehezen tűrik a változást. Észreveszik, ha egyes tárgyak más helyre kerültek, tiltakozhatnak az új ruha viselése ellen,előfordulhat, hogy ragaszkodnak, ahhoz, hogy mindig ugyanazon az útvonalon menjenek iskolába, stb.

Az autisták számára a környezetük elvárásai nem vagy alig megfejthetőek, a következmények kiszámíthatatlanok. A beszédet gyakran inkább zajnak, szavak halmazának érzékelik. Hétköznapi gesztusokat is fenyegetésnek élhetnek meg. Számukra a környezet állandósága, a körülöttük élők minél kiszámíthatóbb viselkedése létfontosságú. A szokásos rutin megzavarása dühkitörést, heves indulatokat válthatnak ki.

A tudomány pillanatnyi állása szerint az autizmus nem gyógyítható. Létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek. A legtöbb eredményt jelenleg gyógypedagógiai módszerektől, ezen belül is a viselkedésterápiáktól várhatunk.
A viselkedésterápia lényege a szociális, kommunikációs hiány kompenzálása, az önállóság fokozása.
Törekedni kell a kiszámíthatóságra és érthetőségre! A kiszámítható napirend, a sok ismétlés nem elsősorban kötöttséget, hanem biztonságot jelent. Ismert tény, hogy ezeknek a betegeknek a vizuális élmények sokkal inkább feldolgozhatóak, megérthetőek. Míg a beszédet sokszor nem vagy csak részleteiben értik, a képi társítások segítik a tájékozódásukat, tanulásukat.

Az autizmussal élők világa nagyon is különleges világ. Egy gondoskodó, segítő családban növekedve, esetleg fejlesztő szakemberekkel és pedagógusokkal együttesen pedig a mi világunk is megfelelően élhetővé válhat számukra.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!