Ha az orvos másképp nem rendeli

Szerző: Tompa Diána
Hiába az orvosi vizsgálat és a felírt recept, ha a betegek egy része ki sem váltja a gyógyszert, vagy kiváltja, de nem veszi be. Arról, hogy ez milyen következményekkel jár, Vályné Dr. Kaizer Zsuzsannát kérdeztük, aki nemcsak a szegedi Angelica Gyógyszertár gyógyszerésze, hanem praktizáló háziorvos is.
Mi az oka annak, hogy sokan ki sem váltják a felírt gyógyszert?

Azt látom a leggyakoribb problémának, hogy az orvosok nem figyelnek arra, hogy elfogadtassák a beteggel a terápiát. Az időhiány miatt a háziorvosok sokszor nem nyújtanak részletes tájékoztatást arról, hogy miért fontos a kezelés. Az a kezelés pedig, amelynek a szükségességéről nincs meggyőzve a beteg, nem lesz sikeres, hiszen ilyen esetben a recept sokszor el sem jut a patikáig.
Csináltam egy tanulmányt a saját praxisomban, amelyből kiderült, hogy a magas vérnyomásra felírt receptjeim 50%-át nem váltották ki. Ezért az első és legfontosabb, hogy meggyőzzük a pácienst arról, hogy a betegségét kezelni kell, és az arra felírt gyógyszer hatékony lesz. Például arról, hogy kell-e kezelni a magas koleszterinszintet, nagyon megoszlik a betegek véleménye. Az orvosok természetesen egyértelműen a gyógykezelés mellett állnak.


Gyakori probléma az is, hogy bár kiváltják a gyógyszert, de előbb abbahagyják a szedését.

Tapasztalataim szerint a fájdalommal nem járó betegség esetében kevésbé kitartóan szedik a gyógyszert, hiszen a kór nem adja jelét mindennap annak, hogy létezik, így nem okoz mindennapi nehézséget. Továbbá ha egy beteg nem érzi a kézzelfogható különbséget a között, amikor szedi a gyógyszert, és amikor elhagyja, hajlamos azt gondolni, hogy nincs is rá szüksége. Ilyen például a magas koleszterin, amikor a beteg nem feltétlenül érzékel változást a terápia során, viszont az orvos az eredmények alapján látja a változást.

Sokszor elhangzó indok a betegek részéről, hogy a mellékhatások miatt hagyják abba a gyógyszerszedést.

Számos esetben nagyon jól lehet korrigálni, ha a beteg orvoshoz fordul, amikor mellékhatást tapasztal egy felírt készítménytől. De sajnos ritkán mernek szólni a betegek, inkább elhagyják az adott szert. Ezért is fontos, hogy bizalmi viszony alakuljon ki orvos és beteg között. Rengetegféle készítmény van, és nem biztos, hogy pont az első lesz a jó. A vérnyomáscsökkentők esetében például nem kell elviselni a mellékhatásokat.
Természetesen vannak olyan betegségek, amelyeknél elkerülhetetlen a pirulák mellékhatása, és a páciens kénytelen elfogadni, hogy ez még mindig kisebb kellemetlenség, mint maga a betegség. A legszélsőségesebb példa erre a kemoterápia, melynek rengeteg kellemetlen mellékhatása van, a gyógyulás érdekében a betegek mégis végigcsinálják.
Fontos, hogy tudja a beteg – és itt van fontos szerepe a gyógyszerészeknek –, hogy mellékhatásokra számíthat. Például a makrolid antibiotikum keserű szájízt okoz, és emiatt sokan abbahagyják, pedig csak figyelmeztetni kellene őket, hogy ez a terápia szempontjából jó, hiszen a gyógyszer a nyálban is kiválasztódik, emiatt hatékonyabb.

Mire kell figyelni az étkezésre vonatkozó utasítások esetében?

Ha egy gyógyszert éhgyomorra kell bevenni, akkor nem ajánlott azonnal enni a bevételt követően, érdemes minimum egy fél órát várni, hogy az tényleg üres gyomorból tudjon felszívódni. Este pedig lehetőleg már két órával a gyógyszer bevétele előtt se fogyasszunk ételt.
Ezzel szemben vannak olyan gyógyszerek, amelyeket étkezés után kell bevenni. Ilyen esetben minimum egy szelet vajas kenyeret fogyasszunk el a tabletta bevevése előtt, hiszen a zsírra szükség van ahhoz, hogy a gyógyszer fel tudjon szívódni. Az evési utasítások be nem tartásával akár 20-40%-os hatékonyságcsökkenés is bekövetkezhet, amiért aztán sokan elhagyják a gyógyszert, hiszen a hatás elmaradása miatt hitüket vesztik benne.

Okoz- e problémát gyógyszerszedés esetén a hasmenés?

A krónikus hasmenés a gyomorból felszívódó gyógyszereket nem érinti, viszont az enteroszolvens bevonatú gyógyszereket és a fogamzásgátlókat igen. Ilyenkor először a betegtájékoztatóhoz érdemes fordulni, hogy ez mekkora problémát okoz az adott készítmény esetében. Általában azoknál a tablettáknál, amelyekből naponta háromszor egyet kell szedni, kisebb baj, hogy hasmenéskor kiürül, mint a napi egyszer szedetteknél.

Sokan az internethez fordulnak tünetek megjelenése esetén.

Kisebb probléma, ha csak diagnosztizálják magukat, hiszen jobb esetben utána a terápiával már orvoshoz vagy gyógyszerészhez fordulnak, ami kontrollt biztosít. Az a nagyobb gond, ha valaki a diagnosztizálást és a terápiát is az internetről beszerzett információk segítségével oldja meg, főleg ha sürgősen kellene egy-egy tünetre orvosilag reagálni, hogy annak ne legyen komolyabb következménye. Itt elsősorban a daganatos és a súlyosan krónikus megbetegedésekre gondolok, mert ezek esetében kiemelten fontos, hogy minél előbb felismerjük őket, és szakember segítségével megkezdődjön a gyógyítás.

Mit üzenne a betegeknek?

Minden páciensnek megvan a joga ahhoz, hogy ne szedje be a felírt gyógyszert, de fontos, hogy ezt a döntést úgy hozza meg, hogy tisztában van azzal, hogy ennek milyen következményei lesznek az életminőségére nézve. Ehhez elengedhetetlen, hogy őszinte legyen az orvosával, mert az orvos így esetleg meg tudja győzni a gyógyszerszedés szükségességéről, vagy tud alternatív terápiát javasolni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!