A kormány mögött – Apaszemmel

2017. 04. 15.
Szerző: Küttel Dávid
Idén tavasszal két gyermekünk is elkezdi a jogosítvány megszerzését. Utánaszámoltam: egy kisebb vagyonba fog kerülni.
A jelenlegi számításaim szerint a következő tíz évben nagyjából másfél millió forintot fogok elkölteni a hat gyermekem vezetői engedélyére (egy minimális inflációval és két-három pótvizsgával kalkulálva). Uff. Én vállaltam a nagycsaládos életformát, de ez borzasztó sok pénz. A mai világban viszont mindenkinek meg kell tanulni vezetni, mert az autós közlekedés a mindennapok kötelező eleme. Olyan találmány ez, mint az internet, vagy akár a mobiltelefon - néha kidobnám az ablakon, de van, és használjuk.



A közlekedési kultúrának is a kulturált életvitel részének kellene lennie, de szerintem baromi késő ezt felnőtt fejjel elkezdeni. Szülőként már egész kicsi korban taníthatjuk gyermekünket az alapvető KRESZ ismeretekre, de egy KRESZ vizsgára és az egészségügyi vizsgára fel kell készülni a hivatalos tanfolyamokon, akár online is. Nem csupán költséghatékonyságból javaslom a mindenkori oktatási döntéshozóknak azt, hogy lehetne a Nemzeti Alaptanterv része, hanem azért is, mert gyalogosként is tisztában kell lenni minden közlekedési szabállyal. Illetve kötelező jelleggel tartanék a középiskolában egy alapfokú egészségügyi tanfolyamot MINDENKINEK! Egy ismert közlekedésbiztonsági szakértő egyszer egy interjúban kiemelte, hogy ha minden jogosítvánnyal rendelkező ember emlékezne a korábban elsajátított újraélesztésre, akkor több millió potenciális életmentő közlekedne nap mint nap az utakon.

Az elmúlt 25 évben sokat alakult az oktatás, előnyére és hátrányára egyaránt. Az iskolai nyelvoktatás például rengeteget fejlődött. Mára azt tapasztalom, hogy ha valaki rendesen tanul idegen nyelveket a középiskolában, akkor 16-18 éves korára egy, de inkább két nyelvből középszinten levizsgázik. Bár a mindennapos testnevelés nem pótolja az „értelmes” testmozgást, de legalább van, és szintén térítésmentes. Azt kívánom, hogy a gyermekeink tanuljanak idegen nyelveket és programozást, és ha már a világsztrádán tájékozódni kell, akkor készülhessenek az autósztrádán való közlekedésre is!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!