Szűrjünk könnyen és gyorsan!

Szerző: Tompa Diána
Az egészségünk megőrzése érdekében félévente ajánlott szűrővizsgálatokon részt venni, melyek egy részét már könnyen és gyorsan el lehet végeztetni gyógyszertárakban is. Hogy melyek ezek és miért fontosak, arról Dr. Páll Zsombort, a pomázi István Király Gyógyszertár gyógyszerészét, és a Médiaunió Alapítvány szaktanácsadóját kérdeztük.
Milyen szűrővizsgálatokat lehet igénybe venni a gyógyszertárakban?

Hivatalosan ÁNTSZ-engedéllyel vérnyomás-, vércukorszint- és koleszterinmérést végezhetünk, amennyiben a patika rendelkezik ehhez szükséges készülékekkel, illetve a testtömegindexet ki tudjuk számolni. A gyógyszerészi gondozás keretein belül teljesíthető egy akkreditált háromnapos tanfolyam, és azok a patikák végezhetik ezeket a szűrővizsgálatokat, ahol van olyan dolgozó, aki részt vett ezen a továbbképzésen. A vizsgálathoz szükséges készülékeket önerőből vásárolja meg a gyógyszertár, ami a szolgáltatásbővítés és a gyógyszerészi gondozás miatt fontos, vagyis hogy ösztönözzük az embereket az egészséges életmódra, és felhívjuk rá a figyelmüket, hogy sok betegség megelőzhető, illetve a korai szakaszban felismert betegségek sokkal jobban kezelhetők.

Mely vizsgálatok ingyenesek, és melyek költségtérítésesek?

A vérnyomásmérés és a BMI-index kiszámolása ingyenes, a vércukorszint- és koleszterinmérés esetében pedig csak a tesztcsík árát kell megtéríteni, ami mindössze pár száz forint.

Milyen gyakran ajánlott részt venni ezeken a vizsgálatokon?

Önellenőrzés céljából a koleszterinmérést félévente ajánlott elvégeztetni, viszont akik gyógyszeres kezelés alatt állnak, azoknak érdemes negyedévente. A vércukorszint mérése preventív jelleggel szintén hathavonta ajánlott. Kettes típusú cukorbetegségben szenvedőknek, amennyiben betartják a diétát és a gyógyszert is az előírás szerint szedik, hetente kétszer-háromszor javasolt a mérés. A vérnyomásmérést érdemes háromhavonta elvégeztetni, de akinek hajlama van a magas vérnyomásra, esetleg cukorbeteg vagy túlsúlyos, annak gyakrabban.

Vannak-e fokozattan veszélyeztetett csoportok, amelyek tagjainak kiemelten oda kell figyelniük a szűréseken való rendszeres részvételre?

A mozgásszegény életmód, a dohányzás és a túlsúly mind hozzájárul a metabolikus betegségek kialakulásához. A magas vérnyomás gyakran nem a helytelen életmód vagy a rossz egészségügyi állapot, hanem a genetikai hajlam miatt alakul ki, így akár nagyon soványként is lehet valakinek magas a vérnyomása. Viszont a legtöbb esetben a túlsúly a kiváltó ok, egy kilogramm leadása egy-két higanymilliméter csökkenést jelent a vérnyomás értékében. A normálistól eltérő vércukorszint esetében is gyakori kiváltó ok a megnövekedett testsúly, viszont a magas koleszterinszint a legtöbb esetben örökletes, ezért itt sajnos nem segít az életmódváltás, csak a gyógyszeres kezelés.

Miért fontos elvégeztetni ezeket a szűrővizsgálatokat?

A diabétesz korai kiszűrése kulcsfontosságú, amire a vércukormérés alkalmas, viszont lényeges hozzátenni, hogy ez a vizsgálat tájékoztató jellegű. Amennyiben a normálistól eltérő értéket mérünk, azonnal a háziorvoshoz irányítjuk a pácienst, hogy ő folytassa a kivizsgálást. Az éhgyomorra mért 5-6 mmol/l vércukorszint a megfelelő, 6-7 mmol/l eredményre már oda kell figyelni, és a 7 mmol/l fölötti érték akár már egy kialakult kettes típusú diabéteszt is jelenthet. Fontos tisztában lenni azzal, hogy például a magas vérnyomásnak nincsenek tünetei, ritka esetben jár fejfájással, szédüléssel vagy orrvérzéssel, ezért a legtöbb esetben csak mérés útján derül ki.

Mik a tapasztalatai, mennyire veszik igénybe ezeket a vizsgálatokat az emberek?

Célszerű az első vizsgálatot felajánlani (főleg a fiatalabbaknak), és egy kicsit ösztönözni rá az embereket. Az a tapasztalatom, hogy aki egyszer részt vesz ilyen vizsgálaton, utána már nem feledkezik meg róla, és a következő alkalommal már ő kéri, még akkor is, ha az előző szűrés semmilyen eltérést nem mutatott.

Melyek azok a szűrések, amelyeket otthon is el lehet végezni?

A testzsírszázalékot a BMI-index alapján otthon is ki lehet számolni: a testsúly osztva a magasság négyzetével. Egy táblázatba behelyettesítve kiderül, hogy normális-e a testsúlyunk, de tanácsos hozzátenni, hogy egy-két kiló plusz súly még nem feltétlenül okoz egészségügyi problémát. Önellenőrzés céljából érdemes beszerezni otthonra vérnyomásmérőt, és esetleg vércukorszintmérőt is − ezt főleg a kettes típusú diabéteszben szenvedőknek javaslom. Viszont a koleszterinmérő megvásárlása nem indokolt, ugyanis ezt a vizsgálatot nem kell heti rendszerességgel végezni, ráadásul a gép csak összkoleszterinszintet tud mérni, míg a jó és rossz koleszterin értékét csak laborvizsgálat útján lehet meghatározni.

Mivel ösztönözné az embereket arra, hogy végeztessék el a gyógyszertári szűrővizsgálatokat?

Mindenkit arra bátorítanék, hogy vegye igénybe a gyógyszertárakban ezeket a szolgáltatásokat, mert fontos, hogy megőrizzük egészségünket, és az esetleges egészségügyi problémákra időben fény derüljön. Ezek a vizsgálatok nem vesznek igénybe sok időt, mindössze pár percesek, és nem szükséges hozzájuk előre bejelentkezni, mert azonnal elvégezhetőek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!