Így válasszunk jó futócipőt!

2017. 05. 19.
Szerző: Szimpatika
A cipő a futófelszerelés legfontosabb darabja, mely legtöbbet teheti a futóteljesítmény javítása és az esetleges sérülések megelőzése érdekében.
Egy-egy futócipőboltba belépve látni fogjuk, hogy a cipőválaszték zavarba ejtően széles. A megfelelő cipő kiválasztásában a szakavatott eladó segítsége nagyon fontos, de nem árt felkészülni a megfelelő információkkal mielőtt vásárolni indulunk!
Milyen típusú a lábam?
Futás közben minden lépésnél a testsúly két-háromszorosa nehezedik a lábfejre. A futócipőnek tompítania kell az ütést és védenie a lábfejet. Első kérdés, amit futócipő vásárlás előtt fel kell tennünk magunknak: milyen típusú a lábunk, vagyis mennyire dől befelé a sarkunk futás közben? Érdemes ortopédiai szakértő véleményét kikérni, vagy megfelelő boltban szakképzett eladó segítségét kérni.

A lábtípus mellett a testsúly, a futásban szerzett eddigi rutin és az edzés célja is befolyásolja, hogy milyen típusú cipőt érdemes vásárolnunk.


Neutrális cipő ortopédiai problémák nélküli futóknak
Ha a sarok csak egy kicsit dől befelé, akkor ortopédiai értelemben normális pronálásról beszélünk. Ez egy természetes csillapító mechanizmus, amely a testet védi az erős ütéstől. A normálisan pronáló lábú futóknak neutrális cipőre van szükségük, feltéve, hogy nincs más ortopédiai problémájuk.

Túlpronáló lábnak támaszték kell
Akiknek a lába futásnál erősen befelé dől – ez az úgynevezett túlpronálás -, azoknak érdemes stabilizáló cipőt választani, amely kellőképpen megtámasztja a lábat. Túlpronáló láb esetén a sarok olyan erősen befelé dől, hogy az inak, ízületek és szalagok jelentős igénybevételnek vannak kitéve, ami akár tartós fájdalomhoz is vezethet, ha nem megfelelő cipőt hordunk.

Alulpronáló lábra szupináló cipő

Az alulpronáló vagy más néven szupináló lábú futó külső talpélre érkezik, majd nem gördül eléggé befelé a lába, így nem tudja tompítani a becsapódást. A szupináló lábra olyan cipő kell, amely erősen párnázott, és van elég helye a lábfejnek befelé dőlni, különben a boka, a térd és a csípő erős megterhelésnek van kitéve. (forrás: TVE)

Mire figyeljünk a futócipő felpróbálásánál?
Nincs két egyforma láb, ezért mindig a nagyobb lábunkra próbáljuk a cipőt. A próbánál azt a vastagságú zoknit viseljük, ami majd a futások alkalmával is rajtunk lesz. Mivel az ember lába a nap folyamán folyamatosan duzzad egy kicsit, ezért a próbát hagyjuk a nap második felére, mert akkor nagyobb a lábunk. A pont jó, nem jó. Mindig legyen kellő hely a lábujjaink előtt, de a sarkunk nem mozoghat a cipőben. Ha a sarkunk a helyén van, és nem mozog lépés közben, a középtalp boltíve kényelmes és nem feszes érzetű és még a cipő orrában is van elég hely a lábujjainknak, akkor körülbelül jó a méret.
Mindig befűzve, jól bekötve legyen a cipő a lábunkon, (a cipőfűző tolja a helyére a sarkunkat) és álljunk rá a próbált modellre teljes testsúlyunkkal. Ilyenkor terjeszkedik a lábfej és érezhetjük a szélesség beli különbségeket. Az emberek több mint kétszer nagyobb eséllyel vesznek túl kicsi cipőt, mint túl nagyot. A túl kicsi méret felelős a hólyagképződés, körömleválás, talpgörcsök jelentős hányadáért. Ezért ha nem tudjuk eldönteni két méret közül, hogy melyiket válaszuk, akkor maradjunk mindig a nagyobbnál. A nagyobb méret pontosabb illeszkedését segíthetjük majd egy zoknival vagy egy vastagabb talpbetéttel.

A futócipőket alapvetően két csoportba sorolhatjuk:

Aszfalt vagy más szilárdabb talajra alkalmas futócipők

Ezeket a típusokat úgy tervezték és olyan kialakítással készítik, hogy alkalmasak legyenek utcai aszfaltos futásokhoz, kemény felületű kevés szabálytalanságot tartalmazó utakhoz, vagy apró szemű kavicsos ösvényekhez. Súlyuk igen könnyű, rugalmasak, párnázottak, kellően puhák, hogy jól csillapítsák a lábra ható becsapódások erejét. A külső vagy a belső oldalon hozzáadott stabilizáló betétek egyenlítik ki a láb esetleges deformációit. Talpfelületük sokszor nyitott, enyhén negatív vagy pozitív mintázatú, a súlycsökkentés érdekében kevés védő gumiréteget tartalmaz. A talp mintázata sík felületen történő gyors előrehaladásnak kedvez.

Terepfutó cipők

A terepfutó cipőket alapvetően terepen történő futásra tervezték. Nyilván futhatunk bennük aszfalton is, de egészen biztos, hogy nem fogjuk jól érezni magunkat benne. Ennek az oka a felépítésükben rejlik. Keményebbek, merevebbek és nehezebbek, mint egy aszfaltfutó cipő. Vastagabb és kopásállóbb anyagokat használnak a cipőfelsőrész készítésekor és itt gyakoriak a vízálló membránnal készült modellek is. A talp felülete zárt, végig gumiborítású, mintázata erős, sokszor nagy mélységű, ami sáros, puha talajon is kellő elrugaszkodást ad. A talp anyaga vékonyabb és keményebb keverékű, minta az utcai kiviteleken, de terepen egy puha talp a puha talaj miatt túl lágy elrugaszkodást adna csak. A terepfutó cipőket különböző kiegészítőkkel is tökéletesíthetjük (szögek, kamásli stb). Sajnos a terepfutó cipők a viselés kezdeti fázisában nem mindig kényelmesek, de ez a használat során fokozatosan javulni fog.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!