Eper – a tavasz kincse

2017. 05. 22.
Szerző: Szimpatika
A tavasz és a közelgő nyár első igazi jele, hogy megjelenik a piacokon a friss, illatos eper. Nemcsak nagyon finom, de az egészségünkre is rendkívül jótékony hatással van.

A köznyelv „szamóca”, illetve „földi (vagy kerti) eper” alatt a rózsafélék családjába tartozó Fragaria nemzetség zamatos, piros gyümölcsét érti. Epernek „hivatalosan"  a lédús faepret nevezzük, amely az eperfa (Morus nemzetség) termése. Ismeretes, sőt, igen kedvelt ezen kívül az aprócska gyümölcsű, de annál ízletesebb, üde erdőkben olykor tömegesen található erdei szamóca.

Szamóca, kívül-belül
Kezdjük az eper levelénél, amelynek teáját béltisztításra, fertőtlenítésére, illetve izzasztó hatása miatt javasolják. (Az eperlevél tészta a faeper levelének alakjáról kapta nevét.) Tört gyümölcshúsa kúraszerűen alkalmazva fogfehérítésre használható. Bőrünkbe dörzsölve pompásan illatozó bőrradírt kapunk. A gyümölcspépből készíthetünk arcpakolást is - kaolinnal a zsíros bőrre, tejföllel a száraz vagy normál bőrre.
A vadon termő erdei szamóca beltartalmi mutatói sokszoros értékűek a termesztett változatéhoz képest. Mivel nagyon magas az antioxidáns-tartalma, az eper igazi "szupergyümölcs". Vitaminjai közül kiemelkedő a C- és E-vitamintartalom. Az idényben fogyasztott napi 5-6 szem már fedezi egy felnőtt teljes napi C-vitamin igényét. Említésre méltó A-, B1- és B2-vitamin tartalma is. Serkenti a vérkeringést, tisztítja a vért, elősegíti a vese és a bél helyes működését, fokozza a méregtelenítő folyamatokat.
A szív formájú, zamatos eper évszázadok óta a tisztaság, a szenvedély és a gyógyítás szimbóluma. Nem véletlenül, hiszen tápanyagban kiemelkedően gazdag. C-vitaminból többet tartalmaz, mint a citrom vagy a narancs, 15 dkg elfogyasztása már fedezi napi C-vitamin-szükségletünket. A vitaminok közül található benne még A-, E-, K- és többféle B-vitamin is. Ásványi anyagai közül kiemelendő a kálium és a vas, amelyek a vérnyomás szabályozásában, valamint a vérképzésben játszanak szerepet. Ezen kívül tartalmaz még foszfort, kalciumot, magnéziumot, szelént, mangánt, fluort, valamint nyomokban cinket és rezet. Szív- és érrendszeri panaszokra, köszvényre, reumára, szembetegségekre.

Az eper kiváló forrása a pektinnek és egyéb vízben oldódó élelmi rostoknak, amelyek gátolják a zsírok felszívódását, ily módon csökkentik a vér koleszterinszintjét. Egy kora nyári böjtben ezért feltétlenül ott a helye a szamócának is. 
Vérnyomáscsökkentő és a homocisztein fehérje szintjének mérséklése révén is szívvédő hatású. Antibakteriális, gyulladásgátló hatású. Antioxidáns vegyületei (flavonoidok) révén erősíti az immunrendszert, támogatja a szervezetet az agyérelmeszesedés és a rák kialakulása ellenében.
Ásványi anyagai közül magas a kalcium-, kálium- és vastartalma. Ez utóbbi miatt vérszegénység ellen javasolt. Szalicilsav tartalma alkalmassá teszi vese- és ízületi bántalmak kivédésére.
Gyermeket tervezőknek, kismamáknak az eper magas folsavtartalma miatt ajánlott. Dohányosoknak vagy passzív dohányosoknak is érdemes epret fogyasztaniuk. A gyümölcsben található egyik fenolvegyület, az ún. ellagénsav ugyanis csökkenti a többek között a cigarettafüstben nagy mennyiségben jelen lévő karcinogének sejtkárosító hatását.

Az eper sajnos az egyik legromlandóbb gyümölcsök közé tartozik, alig 2-3 nap kell ahhoz, hogy a benne lévő hasznos tápanyagok bomlásnak induljanak, ezért lehetőleg közvetlenül azelőtt szerezzük be, hogy elkészítenénk vagy elfogyasztanánk. Az eper leszedés után nem érik tovább, ezért nem érdemes megvenni azt a gyümölcsöt, mely nagyon halvány, sárgás vagy zöldes színű, ez ugyanis savanyú lehet és nem is fog tovább édesedni.

Ha szamóca ízre vágyunk, szedjünk/vásároljunk szamócát, és készítsük el belőle a fogást saját magunk. A készételek eperízüket általában nem a szamócának, hanem egy ausztrál fa kérgéből készült kivonatnak köszönhetik. Mivel a primőr gyümölcsök közül a szamócát terhelik meg a leginkább vegyszerekkel, érdemes megbízható helyről vásárolni.


Hogyan vásároljunk, hogyan tároljuk?
Bár szállításra, rakodásra érzékeny, mégis érdemes a már teljesen érett szamócát választani - mivel szedés után a szamóca már nem érik tovább. A piacról hazaérve válogassuk át. Dobjuk komposztra a hibás, erősen nyomódott darabokat, majd letakarás nélkül tegyük hűtőszekrénybe. Itt némi zamatvesztéssel 5-7 napig tárolhatjuk. Az apró magvak az érzékeny gyomrúakból allergiát válthatnak ki: ez a gyümölcshús szitán való átnyomásával megelőzhető.

Termesztési tanácsok
A szamóca esetében az erdei környezethez hasonló területet kell keresnünk vagy teremtenünk: félárnyékos, laza talajon, kedvező vízellátás mellett jól terem. Veteményesben az elővetemény (bab, burgonya) lekerülése után juttassunk ki trágyát vagy komposztot. A telepítés évében a tervezett szamócasorba vessünk mustárt vagy más, gyorsan fejlődő növényt (pl. salátát), és ezeket ritkítsuk meg a szamócatövek beültetésekor. A maradó növények talaj-árnyékolást és üdébb mikroklímát biztosítanak az állomány számára.
Ugyanezek az elvek egy balkonládában is megvalósíthatóak. Ha kiválasztottuk és előkészítettük a helyet, augusztusban vásároljuk meg a töveket. Így a rügyek még ősz végére kifejlődnek, és a telepítés utáni évben szép termésre számíthatunk. Ültetéskor a levelek eredési helyét pontosan a talaj szintjéhez kell igazítani. A túl mély vagy túl sekély ültetés visszaveti a növényt a fejlődésben.
Egyszertermő, illetve folytontermő fajták közül is többféléből lehet választani. Érdemes kikísérletezni, melyik fajta felel meg legjobban kertünk adottságainak. Ez a figyelmet igénylő munka ugyan több évig tarthat, de végül szó szerint meghozza gyümölcsét. A gondozás a virágzást követő öntözésből és a talaj szerves anyaggal való takarásából áll. A talajtakarás egyrészt tápanyagot juttat a tövekhez, másrészt (szalma vagy kaszált fű használata esetén) tisztán tarthatja a gyümölcsöket.


Aki még nem vett rész szedd magad-akcióban, annak szolgálhatunk néhány hasznos tanáccsal és címekkel:

Érkezzünk korán az eperföldre!
Hétvégén, ha későn érkezünk, könnyen hoppon maradhatunk. A korán kelők megelőznek minket és leszedik a termés legjavát.

Vigyünk magunkkal szedődobozt, kosarat, valamennyi italt és harapnivalót! A vakmerők az éhségproblémát közvetlen fogyasztással is megoldhatják, akik viszont nem mernek mosatlan gyümölcsöt enni, most sajnálhatják csak igazán óvatosságukat.

Szedéskor nézzünk a lábunk elé!
Ne tapossunk a növényre és csak a piros, érett szemeket gyűjtsük.

Kocsánnyal együtt szüreteljünk!
Ha azt szeretnénk, hogy a szüretelt gyümölcs a hazaúton ne menjen tönkre, akkor a gyümölcsöt a zöld gyümölcskocsánnyal együtt szedjük le, óvatosan, minél kevésbé összenyomva. Nem tesz jót a friss gyümölcsnek a kosárba való távolbadobás sem, ezért gondosan, két-három szemenként helyezzük el a szamócát a gyűjtőedénybe.

A púpozott doboz helyett inkább több lapos edénybe gyűjtsük az epret!

A dobozokat érkezéskor méressük le, annyival is kevesebb lesz a végszámla.

Tovább eltartható a gyümölcs, ha reggel, vagy felhős, hűvös időben szüretelünk, mint ha egy forró napon mennénk. A leszedett szamócát minél kevesebb ideig hagyjuk a napon állni, inkább keressünk árnyékos helyet neki, majd otthon minél hamarabb hűtsük vagy fagyasszuk le.
Hazaérkezve csak annyi szamócát mossunk meg, amennyit rögtön be is kapunk.
A tárolni kívánt részből válogassuk ki a beteg, nyomódott szemeket, és a még fogyasztásra alkalmas darabokból készítsünk lekvárt vagy sütit.

A gyümölcsvadász segítségével könnyen megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb eső eperföldeket.



Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!