Ne görcsölj!

Szerző: Tompa Diána
Egyre többek életét keserítik meg a különböző gyomorpanaszok. Ezek feltárásáról, megelőzéséről és vizsgálati módszereiről Dr. Stankovics Évát, az Albert Schweitzer Kórház főigazgatóját kérdeztük.
Mik azok az okok, amik kiválthatják a panaszokat, és meg lehet-e ezeket előzni?
A gasztroenterológiai betegségeknek (gyomor-bélrendszer, máj, epeutak, hasnyálmirigy) számtalan kiváltó oka van. Egy részük megelőzhető, más részük viszont sajnos nem. Van, ami szűrhető, de létezik olyan is, amely gyakorlatilag már a felfedezése pillanatában megpecsételi a beteg sorsát. Általánosságban elmondható, hogy a rendszertelen étkezés, a szélsőséges mennyiségű és minőségű ételek fogyasztása, a túlhajszoltság és a végletes diéták számos betegség melegágyai lehetnek. Ilyenek a fekélybetegségek, a savtúltengéssel járó kórképek, a hasnyálmirigy-gyulladás, az epebetegségek egy része, a túlzásba vitt hashajtás, vagy a székrekedés elhanyagolása is.

A gasztroenterológia szűréseket preventív jelleggel is érdemes elvégeztetni, vagy csak a panaszok megjelenésekor?
Mindenképpen indokolt preventív jelleggel gasztroenterológiai szűrésen részt venni azoknak, akiknek a családjában korábban valamilyen emésztőszervi betegség előfordult, hiszen több betegség genetikailag determinált. Ilyen például a lisztérzékenység, a familiáris adenomatózus polypozis és általában a vastagbéldaganatok is. Ezekben az esetekben nem szabad megvárni a panaszok megjelenését, hanem ajánlott rendszeresen szűrést végezni.

Milyen betegségeket lehet kiszűrni, és milyen vizsgálatok tartoznak hozzá? Amit lehet, azt már gyermekkorban fontos kiszűrni, ezért a kórházunkban minden újszülöttnél végzünk hasi ultrahangos vizsgálatot. Így számos fejlődési rendellenesség kiszűrhető, mely később akár az emésztőrendszerben okozhat tüneteket.
A lisztérzékeny betegek gyermekeit már két éves kor körül szoktuk szűrni, amielőször egy vérvételt jelent, a továbbvizsgálatok csak eltérés esetén szükségesek. Minden vastagbéldaganat polipból alakul ki, amely endoszkópos vizsgálattal (vastagbéltükrözés) jól szűrhető, és a polypus már a vizsgálat alatt eltávolítható. Ezeket a betegeket ezt követően gondozásba vesszük, és meghatározott időnként ismételt vizsgálatot végzünk.
A familiáris adenomatózus polypozis estében a beteg utódainál már gyermekkorban genetikai vizsgálatot kell végezni, és a pozitív lelet esetén rendszeresen endoszkóppal vizsgálni, mert a nem kezelt esetekbena betegség akár már 40 éves kor előtt halálos lehet.

Idén a Médiaunió is fel kívánja hívni a figyelmet az idejében elvégzett szűrővizsgálatokra. Van-e különösen veszélyeztetett korosztály?
Daganat tekintetében a legveszélyeztetettebb korosztály az ötven év felettiek, viszont egyes genetikailag determinált betegségeknél, a kór már fiatalabb életkorban is megjelenhet.

Sok vizsgálat fájdalommal jár. Léteznek-e olyan újdonságok, amelyekkel csökkenek a vizsgálattal járó kellemetlenségek?
A diagnosztika az utóbbi évtizedben rengeteget fejlődött az ultrahang, a CT, a PET CT és az MR vizsgálatok terén, így egyre modernebb és pontosabb gépek állnak rendelkezésre. Ezek a vizsgálatok nem fájdalmasak, sok kérdésre tudnak választ adni, de nem minden esetben váltanak ki minden más –esetleg valóban ezeknél kellemetlenebb – vizsgálómódszert. Általában az emberek legjobban a tükrözésektől félnek, legyen az gyomor-, vagy vastagbéltükrözés. Pedig ezek a vizsgálatok nagyon hasznosak, hiszen direkt betekintést jelentenek a vizsgált szervbe, és azonnali beavatkozásra is van mód (pl. polipeltávolítás). Sokan mégis inkább hónapokig szenvednek, mintsem egy – kétségtelenül kellemetlen, de igazából nem fájdalmas – vizsgálatot bevállalnának.
Azoknál a betegeknél, akiknél ez szakmailag indokolt, a vizsgálatot altatásban végezzük, illetve korlátozott számban arra is van lehetőség, hogy akik nagyon félnek, azokat is elaltassuk. De fontos tudni, hogy az altatásnak is lehetnek szövődményei, ezért főleg gyomortükrözés esetében, – ami kb. három percig tart – erről a pácienseket lehetőség szerint le szoktuk beszélni.

Ön a hatvani Albert Schweitzer Kórház főigazgatója. Hogy látja, mennyire óvják az emberek az egészségüket, és járnak el rendszeresen szűrővizsgálatokra?
Tapasztalatainkszerint egyre gyakrabban vesznek részt szűrővizsgálatokon az ellátási területünkön élő lakosok. Köszönhető ez annak is, hogy az Egészségfejlesztési Irodánk révén folyamatosan szervezünk szűrőnapokat, melyek alkalmával mi megyünk ki az adott településre, illetve folyamatosan kommunikáljuk a szűrések fontosságát, a prevenciót. Véleményem szerint nagyon fontos lenne a szűrések lakossági kommunikációjának további fejlesztése, felhasználva a kor adta lehetőségeket, hiszen sokan még mindig nem élnek a prevenció adta lehetőségekkel, mellyel számtalan betegség megelőzhető, gyógyítható.
Intézményünk nagy örömmel értesült a lehetőségről, hogy Hatvan városába is ellátogat a Médiaunió által is támogatott Richter Egészségváros. Ez a kórháznak gyűjtött adományon túl kiemelten fontos a térség lakosságának is, hiszen mindenki számára elérhető szűrőprogramokat és tanácsadásokat nyújt.A szűrőnapon minden szűrésen való részvételért pont jár, melyekután a kórházunk támogatást kap, amit a gasztroenterológia és a sebészeti eszközparkunk fejlesztésére fordítunk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!