Kicsi, de veszélyes: a kullancs

Szerző: Szentkuty Nikolett
Ismét elkezdődött a kullancsszezon, amikor még többen kérnek ellenük oltást, de a védekezéssel kapcsolatban sok tévhit terjedt el. Arról, hogy miért annyira veszélyesek, milyen betegségeket terjesztenek, és egyáltalán helyes-e kullancs elleni védőoltásról beszélni, Dr. Ivicsics Katalint, a gödi Inczeffy Gyógyszertár vezetőjét kérdeztük.
Mitől véd valójában az oltóanyag, és milyen betegségeket terjesztenek a kullancsok?
A hétköznapi nyelvben kullancs elleni védőoltásként emlegetett oltás alatt valójában egy a kullancs által terjesztett, gyakran súlyos tünetekkel és következményekkel járó, vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen védelmet nyújtó oltást kell érteni, amely nem magát a csípést, hanem a betegség kialakulását előzi meg. Azonban tudni kell, hogy beadásával nem leszünk védettek a kullancsok által terjesztett egyéb betegségekkel szemben, mint például a Lyme-kór (amely százszor gyakoribb, mint az agyvelőgyulladás), a tibola vagy a nyúlpestis, amelyek ellen jelenleg nincs védőoltás.

Miért rendkívül veszélyes a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás?
Mert a betegség egy százalékban halálos, tíz százalékban maradandó bénulással jár, és további 30-40 százalékban szellemi és fizikai károsodás marad vissza. A legsúlyosabb esetekben gépi lélegeztetésre is szükség lehet.

Mikor szükséges beadatni az oltást, és kiknek javasolható?
Feltétlenül konzultáljunk a háziorvosunkkal, hiszen az oltást csak receptre vásárolhatjuk meg a gyógyszertárban. Azoknak érdemes beadatni, akik huzamosabb ideig tartózkodnak köztudottan fertőzött területen, vagy a foglalkozásuk miatt veszélyeztetett személyek (erdészek, állatbefogással vagy növénygyűjtéssel foglalkozók).
Az alapimmunizálás három oltásból áll, és csak a teljes oltási sorozat beadását követően válunk védetté. Célszerű már a tél végén megkezdeni a beadásukat, viszont ha gyors védettség kialakítása szükséges, az oltások között eltelt idő csökkenthető, de ez legjobb esetben is körülbelül egy hónapot vesz igénybe. Kullancscsípés után is érdemes beadni az oltást, de ebben az esetben orvosi konzultáció szükséges, és a csípés után egy hónapot várni kell az oltási sorozat megkezdésével.
Az oltások beadását nem javasoljuk egyévesnél fiatalabb korban, illetve súlyos tojásfehérje-érzékenység esetén. Mellékhatásként helyi bőrpír, rövid ideig tartó láz és fejfájás jelentkezhet.

Milyen tünetei lehetnek, ha megfertőződtünk?
A kullancscsípés következtében fellépő betegségek tünetei igen változatosak, időben elhúzódóak is lehetnek. Csak a leggyakoribbakat említve: ha a csípés körül vagy a test egyéb részein bőrpírt, gyulladást, duzzanatot látunk, ha lázasak leszünk, fejfájás, hányás jelentkezik, szokatlan ízületi vagy izomfájdalmaink vannak, esetleg nyirokcsomó-duzzanatot észlelünk magunkon, és olyan területen élünk vagy jártunk, ahol kullancsok előfordulhatnak, mihamarabb kérjük ki orvosunk véleményét.

A Lyme-kórt is a kullancsok terjesztik, ami ellen nem létezik védőoltás. Milyen tünetei vannak a betegségnek, és mit tehetünk, ha észleljük ezeket?

A Lyme-kórnak egyik jellemző, de nem törvényszerű tünete a csípés körül kialakuló bőrpír, hosszú − akár egyéves − lappangási ideje is lehet, és igen változatos további tüneteket eredményezhet, ami nagymértékben nehezíti a felismerését. Ilyenek lehetnek az ízületi gyulladás, vándorló fájdalmak, érzészavarok, fejfájás, hányinger. A kullancscsípés ténye sokszor rejtve marad, például nem veszik észre a hajas fejbőrön, de gyanú esetén mihamarabb forduljunk orvoshoz, hiszen korai stádiumban, antibiotikum-kúrával kezelhető a betegség.

Sok állattartó aggódik, hogy kedvencére is veszélyt jelentenek a fent említett betegségek, illetve hogy az állat által a lakásba hurcolt vérszívó később őt is megcsípi. Jogosak ezek a félelmek?
Sajnos igen: a kutyáknál a babesiosis (vörösvértesteket megtámadó élősködő), a Lyme-kór, az agyvelő- és az agyhártyagyulladás a legelterjedtebb − kullancs által terjesztett − betegségek. A Lyme-kór ellen az állatok számára már van védőoltás, de a babesiosis ellen még nincs. A kutyától vagy háziállatoktól a kullancs által terjesztett fertőzéseket közvetlenül nem lehet elkapni, de valóban hazavihetik az élősködőket a bundájukban. Kutyáknál nagyon fontos valamilyen védekezés az akár halált okozó babesia miatt, és hasznos az eb bundájának átfésülése is, hiszen a kullancs vérszívás előtt 2-4 órán keresztül még a szőrben haladva keresi a megfelelő helyet, nem fúrja be magát a bőrbe. Macskáknál jóval ritkábbak ezek a betegségek, de őket is fontos megóvni környezetünk érdekében is. Lényeges, hogy ne alkalmazzunk náluk kutyáknak való készítményt, mert súlyos mérgezést okozhatunk vele.


Ha köztudottan fertőzött területre megyünk, milyen megelőző lépéseket tehetünk?
Ha tehetjük, időben kérjük háziorvosunktól a védőoltást, hiszen a legsúlyosabb szövődményt így nagy valószínűséggel elkerülhetjük. Fontos, hogy megfelelő ruházatot, cipőt viseljünk: zárt cipő, bokánál zárt, lehetőleg világos színű öltözet, sapka. Megelőzésként elterjedt a B-vitaminok szedése, azonban ennek kullancstávoltartó hatása bizonytalan.
A védekezés másik módja, hogy a ruházatra és a szabad bőrfelületekre kullancsriasztó szereket alkalmazunk, itt figyeljünk a használati utasításra. Kirándulás után vizsgáljuk át a testünket, és a lehető leghamarabb távolítsuk el a fellelt vérszívókat. Sajnos akár a kertben is megjelenhetnek, ezért igyekezzünk karbantartani a bozótos területeket, ezzel csökkentve megtelepedésük esélyét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!