Boldog gyereknapot!

Tavasz 
2017. 05. 28.
Szerző: Szimpatika
Magyarországon a gyerekek ünnepét 1931-ben tartották meg először, igaz, akkor még Gyermekhétnek hívták. A második világháború megszakította a hagyományokat. A háború után csak 1949-ben a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség moszkvai ülésén dőlt el, hogy 1950-től minden év május utolsó vasárnapján a gyermekeket ünnepeljük.

Ennek célja elsődlegesen a jótékonyság volt, a szegényebb vagy épp háború sújtotta országok gyermekeinek gyűjtöttek. Csak az évek során alakult ki, hogy a Gyereknap több üzenetet is hordozzon, mint a gyerekek jogai, sajátos értékeik és világukra való figyelemfelhívás.

Az ünnepet egyébként először Törökországban tartották meg 1920. április 23-án. Ezen a napon fektették le Ankarában az ország vezetői Mustafa Kemal Atatürk vezetésével a megújult, független, világi és modern Török Köztársaság alapjait. Atatürk azért szorgalmazta, hogy ez a nap egyben a gyermekek napja is legyen, mert ők jelentik a jövőt, nekik kell a szabadságot és függetlenséget megőrizni.


Az ENSZ közgyűlése1954-ben tett javaslatot  az Egyetemes Gyermeknapra, melynek célja, a világ gyermekeinek testvériségéről történő megemlékezés, a kölcsönös megértés, és a gyermekek jólétéért folytatott szakadatlan küzdelem.
Ekkor javasolták a kormányoknak azt is, hogy jelöljék ki az országuk számára leginkább megfelelő dátumot a kicsik köszöntésére.

A gyerekek ünnepén minden évben rengeteg rendezvény, program várja a lurkókat. A Gyereknap célja, hogy a kicsik jól szórakozzanak, ezen a napon az övék legyen minden figyelem.

Ez a nap kitűnő alkalom arra, hogy figyelmünket még jobban a gyermekek felé fordítsuk és ne feledkezzünk el arról, hogy mi is voltunk egyszer gyerekek.
A mai nap szól a gyermekek összetartozásáról és jólétük előremozdításáról, arról, hogy egyes társadalmakra még mennyi teendő vár azért, hogy gyermekeik a megérdemelt ellátásban, oktatásban és a gyerekeknek kijáró boldog gyermekkorban részesüljenek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!