Vigyázat, újra itt vannak az „unokázók”!

2017. 06. 07.
|
Címkék:
Bűnmegelőzési rovatunkban egy sajnos nagyon elterjedt, elsősorban az időseket fenyegető átverésről ír Dr. Garamvölgyi László.
Sokszor kezdjük úgy, hogy már az ókorban is, amiben azért van valami. Tehát állítom, hogy anno az antik társadalmakban is megjelentek a csalók, akik visszaéltek embertársaik bizalmával, azóta különben úgy is hívják őket, hogy a hiszékenység vámszedői. Régi igazság, hogy folyton változik a bűnözés, évszázadok óta megfigyelhető, hogy mind az elkövetők magatartásában, módszereiben, mind pedig a különféle bűncselekmény-kategóriákban szakadatlan a kriminalitás formálódása.

Mondhatni a bűnözési trend kiválóan jellemzi a civilizációk fejlődését is, hiszen amint megjelennek a technológiai újítások, a bűnözők szinte azonnal adaptálják azokat, elég mostanság az internetre utalnunk; amit a világhálón fogalmilag el lehet követni, azt a bűnös szándékú felhasználók meg is teszik. Kézenfekvő tehát, hogy a csalás, mint az egyik legelterjedtebb vagyon elleni bűncselekmény is rengeteg változáson ment át (emlékezzünk; ezrek dőltek be, mikor a szélhámosok Isaura rabszolgaság alóli felszabadítására „gyűjtöttek”). A cél viszont mindig ugyanaz: különféle trükkökkel rászedni embereket, kicsalni pénzüket, értékeiket, vagyontárgyaikat.Újabban azonban aljas fordulatot vett a bűnügyi irányvonal, ugyanis a csalók az időskorúakra utaznak, ezért a módszer kriminalisztikai elnevezése is „unokázós-trükk”.
Tény, nálunk pár éve jelent meg ez a társadalomra igen veszélyes bűncselekmény, azonban Európában nem annyira új keletű, mert ezt a módszert jó húsz éve azonosította a német bűnügyi rendőrség, a Bundeskriminalamt (BKA), innen az eredeti Enkeltrick, unokázós-trükk név is.
Talán mondani sem kell, hogy a nemzetközi szervezett bűnözés mindenre azonnal ráteszi mocskos kezét, amiben extraprofitot lát, így hamarosan a német nyugdíjasok mellett más európai országokban is rohamosan nőtt az áldozatok száma. A híradások szerint 2015-ben Svájcban 74 idős ember dőlt be a galád trükköknek, és összesen négymillió (!) frankjuk bánta. A csúcs azonban tavaly Felső-Ausztriában történt, amikor egy hetvenéves férfitől csaltak ki ötszázezer (!) eurót. Nem véletlen, hogy az eset „FatBooty”, azaz zsíros fogásként (szó szerint kövér zsákmány) vonult be a bűnügyi krónikák történetébe.

A potenciális sértetti kör védelme kiemelt helyen szerepel a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiában is, hiszen ők azok, akik a bűnmegelőzés szempontjából speciális célcsoportot jelentenek. Az időskorúakat más kommunikációs eszközökkel és csatornákon lehet elérni a prevenció érdekében, ugyanis akik egy életen át becsülettel dolgoztak, önkéntes jogkövetők voltak, senkinek sem ártottak, nehezen tudják elképzelni, hogy bárki javaikat akarná. Másképp szocializálódtak, így empátiájuk, együttérzésük és családtagjaik iránti felelősségérzetük is magas hőfokú, ezért a szeretteikkel kapcsolatos negatív információ drámaian hat rájuk. A trükknek pedig épp ez a lényege, azzal hívják fel vezetékes (hagyományos) telefonon – nagy keletjük van mostanság a régi telefonkönyveknek –, rendszerint a hajnali órákban az idős személyeket, hogy unokájukat (olykor más közvetlen hozzátartozójukat) valamilyen baj érte. A legenda szinte kimeríthetetlen – balesetet szenvedett az unoka, bűncselekmény áldozata lett, lerobbant a kocsija –, teljesen mindegy, hiszen állandóan változik a mese, a lényeg, hogy azonnal pénz kell, amiért már el is indult valaki, ezért szedjenek össze mindent, ami csak otthon van.


Nagy szerepe van a lelki és pszichés faktornak is, ugyanis lehetetlen időben ilyen hírrel ébreszteni idős embereket, eléggé sokkoló. Rendszerint fel sem tűnik, hogy a zsaroló hang még csak nem is hasonlít az unokáéra, mert kizárólag arra koncentrálnak, hogy baj van és segíteni kell, mégpedig azonnal.

Ez a fajta csalás azért konkrétan életveszélyes – szerencsére még bekövetkezett tragédiákról nem tudunk –, mert az idős sértettek rendszerint magas vérnyomásban szenvednek, sokuknak van szív- és érrendszeri vagy egyéb krónikus betegsége, tehát egy megrendítő hír súlyos egészségügyi következményekkel járhat. A már vázolt sajátos sértetti kör miatt jelentős lehet a latencia is, hiszen az idős emberekben erősen munkálkodik a szégyenérzet, így családtagjaiknak sokszor el sem mondják, hogy rászedték őket. Ez persze további szorongást, pszichés feszültséget, akár hosszan tartó lelki vívódást is eredményezhet, ami által megint csak amortizálódik egészségük.
Pedig az alattomos bűncselekmény ellen viszonylag egyszerű a védekezés; rögvest vissza kell hívni az unokát (vagy azt a hozzátartozót, akinek nevében beszéltek), illetve más elérhető családtagot, és meggyőződni arról, hogy valóban történt-e bármiféle baj. Kiváló módszer az is, amikor a rokonok baj esetére megállapodnak valamilyen jelszóban (kedvenc háziállat neve, nyaralási helyszín, filmcím stb.), illetve a vezetékes telefon mellett mobil „forródrótot” is használnak. Jó hír viszont, hogy az utóbbi időben növekedett azon hatósági bejelentések száma, amelyek csalási kísérletekről szóltak, tehát a sértettek nem dőltek be a trükknek, viszont jelentkezésükkel nagyban hozzájárulhatnak az ilyen típusú bűncselekmények eredményes felderítéséhez, hogy az illetékesek minél előbb oda jutassák a becsteleneket, ahová valók: rács mögé.
Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el