Epegörcs vagy valami más?

Szerző: Szentkuty Nikolett
Sokakat kínoznak különböző emésztési zavarok, de az epegörcsöt nem mindenki ismeri fel elsőre, pedig ennek akár komoly szövődményei is lehetnek.
Arról, hogy hogyan kerülhetjük el, és milyen kezelések állnak rendelkezésre, dr. Topa Nórát, a hajdúszoboszlói Kígyó Gyógyszertár gyógyszerészét kérdeztük.
Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk epegörcsre, illetve hogyan lehet megkülönböztetni a has más jellegű fájdalmaitól?
Epegörcsre gyanakodhatunk, ha a görcsös és erős fájdalom a jobb bordaív alatt jelentkezik, nem sokkal zsíros, nehéz ételek fogyasztása után, illetve ha a görcsök ismétlődnek, és a fájdalom a jobb váll irányába sugárzik. A görcsös fájdalomhoz gyakran társul émelygés, hányinger, hányás. Amennyiben láz is jelentkezik, akkor valószínűleg már epehólyag-gyulladás is kialakult.

Mi válthatja ki elsősorban az epe görcsölését?
Epegörcsöt leggyakrabban az epekövek okozhatnak. A fájdalom oka, hogy az epe összehúzódása során a nagyméretű kövek elmozdulnak, ezért részlegesen vagy teljesen elzárhatják azokat a vezetékeket, amelyeken át az epe a vékonybélbe ürül. Ritkábban kialakulhat a görcs epekövesség nélkül is, abban az esetben, ha az epehólyag működése nem megfelelő. Ilyenkor az epe összehúzódása nem elégséges, ezért az epe nem ürül kellőképpen. Mivel az ételek az epehólyagot összehúzódásra ingerlik, bizonyos, főleg nehéz és zsíros ételek fogyasztása után könnyen jelentkezhet görcs.

Milyen meglévő betegségek hajlamosíthatnak epekövességre?
Az epekő kialakulásának okai nem tisztázottak, de hajlamosító tényező a magas koleszterinszint, az elhízás, a túl sok étel fogyasztása, a cukorbetegség, a májbetegség, az epehólyag gyulladása, és a genetikai hajlam is befolyásoló tényező. Mit tehetünk, ha epegörcsöt tapasztalunk? Segít-e a görcsoldó az ilyen jellegű fájdalom enyhítésében? Enyhébb görcs esetén segíthet a meleg borogatás és a masszázs is, de az esetek nagy részében nehezen múlik el magától. Többnyire szükség van görcsoldóra és fájdalomcsillapítóra is.

Milyen természetes gyógymódokkal segíthetünk a problémán?
Mielőtt elkezdenénk bármilyen gyógymódot, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön, kövesség okozza-e az epegörcsöt, vagy az elégtelen epehólyag- működés, esetleg a nem megfelelő mennyiségű epetermelés. Ha epekő okozza a problémát, akkor az epekőoldó szerek feloldhatják a köveket, de siker csak hosszas, általában egy-két éves, folyamatos kezelés után várható, és a kezelés abbahagyása után sajnos gyakori a kiújulás.
Léteznek az epe termelését fokozó szerek, ezek hatására általában hígabb epe termelődik, nő az epe utakban az epe áramlása és csökken az epe pangása. A fokozott epekiválasztás könnyebbé teszi az emésztést, csökkenti a teltségérzetet, így görcs sem fog kialakulni. Ilyen hatása lehet a mentolnak, a fekete reteknek, a glaubersónak, illetve különböző teakeverékeknek. Ezeken kívül az epehólyag összehúzódását és kiürülését fokozza az orvosi füstike kivonata, és a kurkumagyökér is.

Mikor indokolt orvoshoz fordulni, milyen veszélyekkel járhat az epegörcs?
Ha rendszeresen jelentkezik epegörcs, mindenképp orvoshoz kell fordulni, hogy kiderüljön, milyen probléma áll a háttérben, és ennek megfelelően részesüljön kezelésben a beteg. A kezeletlen epegörcs, melynek hátterében epekő áll, mindenképp kezelést igényel, mert az epeutak könnyen elzáródhatnak, ezzel gyulladást és fertőzést okozva, ami jóval erősebb fájdalommal jár.

Általános vélekedés, hogy az epekövek eltávolítása után túlzott érzékenység lép fel bizonyos élelmiszerekkel szemben, ráadásul a görcsök is visszatérhetnek. Valóban nagy odafigyelést igényel a táplálkozás a műtétet követően?
Az epehólyag eltávolítása után diétát kell tartani, és csak fokozatosan szabad „visszaszoktatni” a szervezetet a vegyes étrendhez. Erre azért van szükség, mert az epehólyag eltávolításával az epe nem tud tárolódni, így folyamatos lesz az elfolyása. De szerencsére idővel az epevezeték kitágul, és többé-kevésbé újra lesz tároló funkciója. Az étrendről az orvosok részletes tájékoztatást nyújtanak, de a későbbiekben a zsíros, nehéz ételeket mindenképpen kerülni kell, és inkább kisebb adagokat szükséges fogyasztani, bőséges folyadékbevitel mellett. Előtérbe kell helyezni a könnyen, gyorsan felszívódó szénhidrátokat, például a teljes kiőrlésű lisztet, a burgonyát, a rizst. Ezen kívül figyelnünk kell a saját szervezetünket, mert az egyéni érzékenységtől függően bizonyos élelmiszerek problémát okozhatnak egy- egy betegnél, például a tej, a tojás, a mustár, a paradicsom, a káposzta és a karalábé.


Mivel az epe folyamatosan ürül, előfordulhat, hogy nagyobb mennyiségű, vagy zsírosabb étel fogyasztása után fájdalom jelentkezik, ilyenkor hasnyálmirigy- enzimeket tartalmazó készítmények segíthetnek. Ha viszont a panaszok továbbra is fennállnak, mindenképp szükséges felkeresni az orvost, hogy a kiújulást kizárhassuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!