Amitől az ember és az állat egyaránt megtáltosodik
2010. 08. 17.
A zabpehely amellett, hogy az angolok egyik kedvenc eledele, manapság már a legtöbb üzletben kapható. Nem véletlen, hogy az egészségipar felkapta, hisz bebizonyították, hogy 17 könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. A szervezet számára szükséges aminosavak közül 7 megtalálható benne, a szénhidrát tartalma pedig a többi gabonaféle fele.
A zabpehely amellett, hogy az angolok egyik kedvenc eledele, manapság már a legtöbb üzletben kapható. Nem véltetlen, hogy az egészségipar felkapta, hisz bebizonyították, hogy 17 könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. A szervezet számára szükséges aminosavak közül 7 megtalálható benne, a szénhidrát tartalma pedig a többi gabonaféle fele.
Élelmi rostban gazdag, sok benne az ásványi anyag( kalcium, magnézium,vas), és még E és B1 vitamint is tartalmaz. Emellett csökkenti a koleszterinszintet. Ahogy ezt az amerikaiak meghallották, kitört a zabpehely hisztéria. Az FDA (Amerikai Élelmiszerügyi Hatóság) 1997-től megengedte, hogy a termék feliratán szerepeljen, hogy segíthet megelőzni a szívbetegséget, alacsony zsírtartalmú étrend mellett.
A zabpelyhet a sportolók is kedvelik. Oldható rosttartalma miatt lassítja az emésztést, és stabilizálja a vércukorszintet. Emellett gyomor- és bélnyugtató hatású, serkenti a pajzsmirigy működését, és állítólag az idegeket is erősíti.
Manapság kása és kekszek formájában fogyaszjuk leginkább, régen a parasztok ették kásának elkészítve. A skótoknál különösen kedvelt volt, főleg könnyű termeszthetősége miatt. A gyerekek szünetet kaptak az iskolában, hogy segítsenek szüleiknek a zab betakarításánál.
A főzés helyett bevett szokás volt Skóciában az, hogy a zabpelyhet éjszakára sós vízbe áztatták, és reggel lassú tűzön megfőzték amíg a keverék be nem sűrűsödött. A skótok annyira megkedvelték ezt a gabonát, hogy a kása mellett süteményekben, sajtbevonatként, puding készítéshez, használják, sőt a haggis (vagdalttal és zabliszttel töltött birkagyomor), egyik alkotója is ez.
A Skandinávok közt szintén kedvelt étel, reggelire mazsolával és mandulával fogyasztják, vagy tej hozzáadásával lekvárral vagy almaszósszal édesítik.
Fogyasztása:
Kása
Legismertebb és elterjedtebb módja, ha kásaként esszük reggelire. A zabpelyhet vagy forró vízzel leforrázzuk, kissé állni hagyjuk és úgy esszük, vagy megfőzzük. Víz helyett lehet tejjel is készíteni, vagy a végén egy keveset hozzáadni. Ízlés szerint kerülhetnek bele olajos magvak, télen fahéj és gyömbér, esetleg gyümölcsök ( darabolva vagy turmixolva) vagy lekvár. A legtöbb gyerek kedveli, főleg ha kakaó is kerül bele.
Zabpehelykeksz
Hozzávalók: 1,5 csésze zabpehely, 3 csésze teljes kiőrlésű, finomra őrölt búzaliszt, fél kávéskanál kukoricaolaj, fél csésze késsel összevágott dió, 5 evőkanál méz, fél csésze víz, 2 csipet tengeri só. (Ebből a mennyiségből 12 db keksz lesz).
A zabpelyhet, a sót, a lisztet egy tálban összekeverjük az olajjal. Az összevágott diót, a mézet és a vizet hozzákeverjük. Evőkanállal egy jól kiolajozott tepsire szaggatjuk, és a kanál hátsó oldalával lesimítjuk. 20-25 percig közepesen meleg sütőben sütjük, amíg a kekszek színe aranybarna nem lesz.
Zabpehelyliszt-galuska
Hozzávalók: egy tojás, csipetnyi só, 10 dkg zabpehelyliszt.
A hozzávalókat galuskasűrűségűre keverjük és forró levesbe szaggatjuk.
Zabszelet
Hozzávalók: 25 dkg zabpehely, 1 l víz, 1 kávéskanál só
10 percig főzzük és 1-2 cm vastagra kiterítjük a tepsibe. Éjszakán át állni hagyjuk. Másnap tetszés szerinti darabokra szeleteljük, megforgatjuk szójatejben és kétszersült morzsájában meghempergetjük. Forró olajban mindkét oldalát kisütjük.
Élelmi rostban gazdag, sok benne az ásványi anyag( kalcium, magnézium,vas), és még E és B1 vitamint is tartalmaz. Emellett csökkenti a koleszterinszintet. Ahogy ezt az amerikaiak meghallották, kitört a zabpehely hisztéria. Az FDA (Amerikai Élelmiszerügyi Hatóság) 1997-től megengedte, hogy a termék feliratán szerepeljen, hogy segíthet megelőzni a szívbetegséget, alacsony zsírtartalmú étrend mellett.
A zabpelyhet a sportolók is kedvelik. Oldható rosttartalma miatt lassítja az emésztést, és stabilizálja a vércukorszintet. Emellett gyomor- és bélnyugtató hatású, serkenti a pajzsmirigy működését, és állítólag az idegeket is erősíti.
Manapság kása és kekszek formájában fogyaszjuk leginkább, régen a parasztok ették kásának elkészítve. A skótoknál különösen kedvelt volt, főleg könnyű termeszthetősége miatt. A gyerekek szünetet kaptak az iskolában, hogy segítsenek szüleiknek a zab betakarításánál.
A főzés helyett bevett szokás volt Skóciában az, hogy a zabpelyhet éjszakára sós vízbe áztatták, és reggel lassú tűzön megfőzték amíg a keverék be nem sűrűsödött. A skótok annyira megkedvelték ezt a gabonát, hogy a kása mellett süteményekben, sajtbevonatként, puding készítéshez, használják, sőt a haggis (vagdalttal és zabliszttel töltött birkagyomor), egyik alkotója is ez.
A Skandinávok közt szintén kedvelt étel, reggelire mazsolával és mandulával fogyasztják, vagy tej hozzáadásával lekvárral vagy almaszósszal édesítik.
Fogyasztása:
Kása
Legismertebb és elterjedtebb módja, ha kásaként esszük reggelire. A zabpelyhet vagy forró vízzel leforrázzuk, kissé állni hagyjuk és úgy esszük, vagy megfőzzük. Víz helyett lehet tejjel is készíteni, vagy a végén egy keveset hozzáadni. Ízlés szerint kerülhetnek bele olajos magvak, télen fahéj és gyömbér, esetleg gyümölcsök ( darabolva vagy turmixolva) vagy lekvár. A legtöbb gyerek kedveli, főleg ha kakaó is kerül bele.
Zabpehelykeksz
Hozzávalók: 1,5 csésze zabpehely, 3 csésze teljes kiőrlésű, finomra őrölt búzaliszt, fél kávéskanál kukoricaolaj, fél csésze késsel összevágott dió, 5 evőkanál méz, fél csésze víz, 2 csipet tengeri só. (Ebből a mennyiségből 12 db keksz lesz).
A zabpelyhet, a sót, a lisztet egy tálban összekeverjük az olajjal. Az összevágott diót, a mézet és a vizet hozzákeverjük. Evőkanállal egy jól kiolajozott tepsire szaggatjuk, és a kanál hátsó oldalával lesimítjuk. 20-25 percig közepesen meleg sütőben sütjük, amíg a kekszek színe aranybarna nem lesz.
Zabpehelyliszt-galuska
Hozzávalók: egy tojás, csipetnyi só, 10 dkg zabpehelyliszt.
A hozzávalókat galuskasűrűségűre keverjük és forró levesbe szaggatjuk.
Zabszelet
Hozzávalók: 25 dkg zabpehely, 1 l víz, 1 kávéskanál só
10 percig főzzük és 1-2 cm vastagra kiterítjük a tepsibe. Éjszakán át állni hagyjuk. Másnap tetszés szerinti darabokra szeleteljük, megforgatjuk szójatejben és kétszersült morzsájában meghempergetjük. Forró olajban mindkét oldalát kisütjük.
A zab bőrtisztítóként is kiváló. ½ bögre zabot, meleg vizet és negyed bögre mézet turmixgépben összekeverünk. Kihűlés után kenjük a bőrre, és várjunk 10 percig. Tisztítja a pórusokat, és hidratálja a bőrt.
Ha a zabpelyhet lisztté őröljük, kiválóan helyettesítheti a fehér liszt egy részét, vagy akár az egészet. Rostban gazdagabb, kalóriában viszont szegényebb.
Ha sportolás előtt kb. 3 órával zabot eszünk, több zsírt égetünk el, mint egyébként. Az oka a magnézium, melyben a zabpehely rendkívül gazdag. Ez az ásványi anyag többek közt a zsírégetés szabályozásáért is felel, és segít a sejteket oxigénnel ellátni.
A menopauza előtt álló nők könnyedén csökkenthetik a mellrákra való esélyt zabpehely fogyasztásával. A rostban gazdag gabonák akár 41 százalékkal csökkenthetik a mellrák esélyét.
Ha a zabpelyhet lisztté őröljük, kiválóan helyettesítheti a fehér liszt egy részét, vagy akár az egészet. Rostban gazdagabb, kalóriában viszont szegényebb.
Ha sportolás előtt kb. 3 órával zabot eszünk, több zsírt égetünk el, mint egyébként. Az oka a magnézium, melyben a zabpehely rendkívül gazdag. Ez az ásványi anyag többek közt a zsírégetés szabályozásáért is felel, és segít a sejteket oxigénnel ellátni.
A menopauza előtt álló nők könnyedén csökkenthetik a mellrákra való esélyt zabpehely fogyasztásával. A rostban gazdag gabonák akár 41 százalékkal csökkenthetik a mellrák esélyét.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
- Miért nevetnek a babák?
- Evészavarok megoldókulcsa: a család
- Örökölt mintázatok: nagyszüleink, szüleink sorsát éljük tovább?
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!