Veszélyes a mikrós popcorn?
A veszélyt a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) abban látja, hogy a zacskók belsejében perfluorooktán található, mely valószínűsíthetően rákkeltő.
Az oldal szerint a diacetil mely a vajízért felel is veszélyes lehet, mert légzőszervi betegséget okozhat. Korábban a popcorn gyártó cégek fizettek ki százmillió dollár kártérítést azon munkásoknak akik megbetegedtek a belélegzett diacetiltől. A vegyület egyébként természetes, viszont sütés közben párolog, és hosszú távon belélegezve súlyos- életveszélyes panaszokat okozhat.
A pattogatott kukorica előállítása nem ördöngősség. Akik amúgy sem kedvelik a mikrót teljesen egyszerűen előállíthatják a tűzhelyen is a pattogatott kukoricát. Bár én több edényt is tönkretettem, ennek ellenére töretlenül hiszek az olcsóbb és egészségesebb megoldásban. Fél kiló pattogtatni való kukorica bio minősítésben 400-500 Ft, akit nem érdekel a vegyszermentesség az 600 grammot szerezhet be 300-350 Ft-ért. Ezzel összehasonlítva az előre csomagolt termékek ára 100 gramm 120-180 Ft körül alakul ízesítéstől függően.
Hogyan készítsünk otthon pattogatott kukoricát? Ha nagyon lusták vagyunk létezik pattogatott kukorica készítő gép is, de nem érdemes megvenni, ha csak nem ragaszkodunk a mindennapi tengerinkhez.
A művelethez kell egy magas falú edény és fedője, némi zsiradék, és persze a kukorica.
A zsiradékot felforrósítjuk ( nem érdemes hidegen sajtolt olajokat használni, teljesen megfelelő a napraforgó) majd belerakjuk a kukoricát. Igény szerint kerülhet bele fűszer is, érdemes kísérletezni a fokhagymával vagy akár a csípős paprikával is. Aztán rátesszük a fedőt, és rázogatjuk a lábost, amíg pattogó hangot hallunk. Nem érdemes túl sokat egyszerre beletenni, mert az alsó szemek leégnek kipattogzás helyett.
Az egész művelet kb 5-8 percet vesz igénybe, és már ülhetünk is le kedvenc filmünk elé, a magunk készítette mesterséges adalékanyag mentes rágcsával.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
- Miért nevetnek a babák?
- Evészavarok megoldókulcsa: a család
- Örökölt mintázatok: nagyszüleink, szüleink sorsát éljük tovább?
- Ábel Anita: „Azért vagyunk, hogy áttörjük a falat”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!