Kiváncsiság és szellemi frissesség - Hogyan látja Popper Péter?

2010. 09. 21.
Szerző: Popper Péter
|
Címkék: Popper Péter 
Az öregembert már nem érdekli semmi? Nem tudom, honnan jön a mondás, miszerint aki kíváncsi, megöregszik, de nagy butaságnak tartom.- vallja Popper Péter.
A szellemi frissesség megőrzése érdekében foglalkoztatni kell az agyat. Mint az izmoknál, ha nem használjuk, elsorvad. Például Marx Károly úr mindennap megtanult néhány strófa verset latinul, és épen maradt a memóriája, nem hülyült meg. Gyakorolni kell, olvasni, vitatkozni. Nekem nagyon jót tett, amikor 57 évesen külföldre szerződtem.

Angolul kellett tanítanom, nem jöttek be a poénjaim, készülni kellett, nagyon jó volt, egyfajta megújulási időszak volt számomra. Nehéz az életkor problematikája, de nem kötelező leépülni, csak karban kell tartani magunkat. Nincs általános recept. Engem tényleg érdekel, mi történik a világban, csak sokkal kritikusabb vagyok, mint régen.

Felállítottam magamnak egy szabályrendszert, miről ismerem meg, hogy valami hamis. Az emberi kapcsolatoknak is vannak receptjei. Ilyen a szolidaritás, melyet nem szabad megsérteni. A szolidaritás nagyon össze tud tartani két embert. Számomra ez azt jelenti, ha komikus helyzetbe kerülök, mindenki röhöghet, de a partnerem nem. Nem ülhet le kvaterkázni olyanokkal, akik nem állnak velem szóba, és vétójoga van neki is, nekem is. Ezzel persze nem lehet naponta élni, de egyszer-kétszer az életben igen. És akkor be kell tartani.

Én úgy kerültem haza, hogy az előző feleségem fönnakadt egy szűrésen, meg kellett operálni. Hazajöttem, mert nem hagytam magára. Jól sikerült a műtét, így visszamentem. Két nap múlva megszólalt a telefon, és azt mondta, hagyd abba ezt az indiai kalandot. Megvétózod? Meg. Hazajöttem, csak közben nem vettem észre, hogy elment a házasságunk, túl sok volt a távollét. A szolidaritás elvileg tanítható, de kérdés, hogy valaki ezt meg tudja-e csinálni, vagy sem.Mert mindenféle egyéb tényezők bejönnek: düh, harag, kiábrándulás. Én azt gondolom, egy kapcsolat addig tart, ameddig úton vannak. Ha már nincsenek úton, vagy szétváltak az útjaik, vagy csak ismétlik magukat, már csak monológok vannak egymás mellett, akkor vége van. Lehet tartani bizonyos szempontok miatt (lakás, anyagiak, gyerek), de ezek csak ürügyek.

A gyereknek jobb egy harmonikus válás, mint egy családi pokol. A gyerekkíméletről biztos ismerik ezt a régi pesti viccet: Egy házaspár elmegy a bíróságra, mert el akarnak válni. Mondja a bíró, rendben van, adják be a válókeresetet, fölveszem az adatokat. Ön, uram, hány éves? 92. És maga? Én 87 – mondja a feleség. És most akarnak elválni? Jaj, dehogy kérem, mi már nagyon régen el akarunk válni, csak megvártuk, amíg meghalnak a gyerekek.

A szolidaritás más szempontból is fontos és szükséges. Pontosan lehet tudni, ha egy pasas elkezd egy társaságban a szexuális sikereiről mesélni, az én kontómra fél óra múlva tessék megkérdezni, mióta impotens? Ugyanis az ember mindig azt bizonygatja, ami nincs. A Rákosi-idők alatt nem volt olyan sajtótermék, amiben a szabad szó (Szabad Nép, Szabad Sport, Szabad Száj) ne lett volna benne. Mi hiányzott? A szabadság. Most nem tud megszólalni egy politikus, hogy ne mondja a demokráciát, és ne beszéljen a szeretetről. Erről a kettőről állandóan pofáznak.

Miért? Mert ebből van hiány. Ezért beszélnek róla az emberek. A szolidaritás összetevői egyfajta együttérzés és felelősségérzet a másikért. Mert a szövetségnek, amit két ember köt, van egy olyan része, hogy őérte is felelek. Ez volt az orvosi egyetemen is. Megmondjuk a halálos diagnózist, vagy sem? Régen még az volt a divat, hogy amíg Amerikában megmondták, nálunk csak a közeli hozzátartozókkal közölték. Én azt mondtam a hallgatóknak, ti tévedésben vagytok, ezt nem szabad az orvosnak eldönteni.

A betegnek kell eldönteni, hogy mit akar. Becsapják, vagy az igazat akarja hallani. Hogyan? Erre van egy módszer. Ha az ügyeleti szobát nem csak szexuális célokra használjátok, hanem ha néha behívtok egy-egy beteget, és beszélgettek vele. Ha nem tud mozogni, akkor leültök az ágya szélére, és úgy beszélgettek vele. Ha figyeltek, fél óra múlva tudni fogjátok, hogy mit akar, az igazat, vagy hogy átverjék. És ezt respektálni kell.

Embertársainkkal való szolidaritásunkban csalódni fogunk, mert nem lesznek viszont-szolidárisak. Kiveszett a világból. Ez a társadalom azért nehezen elviselhető, mert gyanakvóvá vált. Vagyis az az első gondolat, hogy hol akarnak átverni. De ez az első gondolat már az iskolában is. A gyereknek minden jegyet be kell írni az ellenőrzőbe és a szülővel aláíratni. Miért? Mert az a feltételezés, hogy a gyerek egy gazember, és le fogja tagadni. A gimnáziumban nálunk nem is osztályoztak. A tanárnak csak egy kis fekete notesze volt, amibe néha írt valamit. De védett helyzetben volt, mert nem jött be a szülő reklamálni, hogy miért van a gyerekemnek hármasa matematikából?

Gyerekkoromban nagyon sok orvos volt a családban, mentünk a Palatinus strandra, és hozták a kis orvosi táskájukat. Kérdeztem, minek cipelitek? Ebben mindig van egy kis morfin, inzulin, görcsoldó, hátha valaki rosszul lesz. Beléptem a klinikára és azt láttam, hogy jelentős magánpraxist folytató orvosok nejlonszatyorba pakolják a fonendoszkópjukat meg egyebeket. Kérdeztem, miért nem vesztek egy rendes orvosi táskát? Nem kell azt látni mindenkinek, hogy orvosok vagyunk: ha valaki rosszul lesz az utcán, akkor oda kell menni, ellátni. Jöjjön a mentő, majd az elintézi.

Teljesen más az attitűd magához az orvosláshoz. Mi baja lehet a betegnek, vagy mi bajom lehet nekem a betegből? Amerikában érdekes a helyzet. Miután az ember kiválasztotta a körzeti orvosát, ettől kezdve az ő betege lesz. És ha beutal kórházba, akkor a reggeli rendelés után be kell mennie a kórházba, és tovább kell kezelnie engem. Akkor is az ő betege vagyok. Megkonzultálja a kórházi orvosokkal, hogy mit kellene csinálni és hogyan, és ő dönt. Az, hogy az ő betege vagyok, egy megszüntethetetlen kapcsolat. Itt fölvesz engem pénteken valaki a kórházba, és kedden látom legközelebb.

Elment víkendre. Egész más. Másfajta az orvoslás atmoszférája. Mondani szoktam a medikusaimnak, hogy éhen fogtok dögleni, ha elmentek Amerikába, nem azért, mert rosszabb orvosok vagytok, hanem mert a stílusotokat nem viseli el egy amerikai sem. A fölényeskedéseiteket, hogy nem mutatkoztok be, hogy esetleg gúnyolódtok a beteggel, hogy éreztetitek a hierarchiát, hogy infantilizáljátok őt. Máig sem értem, hogy egy beteg, aki kivizsgáláson van egy kórházban, és délután négytől másnap reggelig nem történik semmi, miért nem mehet el egy moziba? Mert most kórházban van? Na és.

Emlékszem, amikor kezdtem a pályát, csak vasárnap és szerdán volt látogatás a gyerekosztályon. Majd megvesztünk, míg elértük, hogy a szülő ott maradhat vagy bármikor bejöhet. Mi értelme volt ennek? És most mi értelme van valakit infantilizálni a kórházban, mint egy kisgyereket. Meg gügyögnek. Azt mondja nekem a nővér, hogy ketteske, forduljon meg, kap egy szurikát. Mit kapok? Hülyének néz? Nem vagyok értelmi fogyatékos. Az egész tévúton van.

Nem az élet meghosszabbítása az orvoslás lényege, hanem hogy ne hagyják szenvedni az embert. Ha meg tudja oldani, hogy ne szenvedjen, akkor gyógyíthat is. Ha gyógyítani is tud, akkor foglalkozhat megelőzéssel. Márqueznek volt egy híres kiáltványa arról, hogy rossz utakra tévedt az orvostudomány azzal, hogy az élet meghosszabbítása lett a cél minden áron. Minek? Miért kell valakiből egy vegetatív szenvedő lényt csinálni még hetekre? Azt mondja a Márquez-kiáltvány, Kubában írta, hogy nem lehet az, hogy egy tudomány abból éljen, hogy minden életörömöt megtámad.

Mert azt mondja: te ne egyél szalonnát meg töpörtyűt, mert a koleszterinszinted. Ne egyél édességet, mert elhízol. Ne feküdj ki napozni, mert a bőrrák. Ne szexelj, mert AIDS-et fogsz kapni. Ne dohányozzál, mert tüdőrákod lesz. Alkohol? Ugyan! Rendjén van, hogy egy tudomány arra álljon rá, hogy az élet összes örömét megtámadja és letiltsa? - kérdezi Márquez. Az orvostudománynak az a fő feladata, hogy szorongást keltsen a társadalomban? Ennyit a zabálással magas kultúra még nem foglalkozott, mint most. Mindenki diétázik. Ezt nem, azt nem. Mi van itt? A kultúrát rázza a halálfélelem, a kiszámíthatatlan jövő, és nincs más eszköz a kezében, csak a zabálás, amivel nyugtathatja magát, amire befolyása van. Szóval nagyon nagy tévedések és tévutak vannak.

Szóljon hozzá!

Júniusi AKCIÓ

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el

Legutóbbi hozzászólások

Palya Bea: Csak azt szabad csinálni, ami igaz és őszinte

Hogyan segít a félelmek legyőzésében a zene? Mit jelent egy népdal egy kamasznak? Miért fontos mozgásban tartani az életünket? Ezekeről, ...
Gyönös Károly
tegnap 14:49
Nagyon birom a Palya Beát. Igazi nagy sztárnak fogja magát kinőni.

A fülzúgás okai és kezelése

A fülzúgás vagy a fülcsengés sokak életét megkeseríti, mivel visszatérő vagy szűnni nem akaró formában jelentkezik. Csendes ...
milan chris
2017. 06. 25. 21:51
Megbízható hitel ajánlat !!! Itt van egy lehetőség a pénzügyi problémákkal küszködők és azok számára, akik Pénzügyi ...

Érelmeszesedés elleni vakcina. Pro és kontra

A szív- és érrendszeri betegségek még mindig a vezető halálokok közé tartoznak. Egy magyar kutató érelmeszesedés elleni vakcináját ...
Lajos 62,5
2017. 06. 24. 13:22
Lehet, hogy nagy találmány ezt megítélni nem tudom. Az egészségügyi kormányzat ha használ, megtérül miért nem támogatja? Talán mégsem ...

Apaszemmel: Kölcsön-gyerek

Amikor ezt a családi rovatot elkezdtük, az volt a laptulajdonosok kérése, hogy írjunk a mindennapjainkról. Legtöbbször így is teszünk, és ...
MARTHA MARQUEZ
2017. 06. 24. 00:08
Hello, kölcsönt keres? Ön a megfelelő helyen van. Képesek vagyunk arra, hogy kölcsönöket nyújtsunk vállalkozásának kibővítéséhez, ...

A nyugalom és az egyenletes súlycsökkenés szere

Keleten évszázadokig a zöld teát használták nyugtató, testsúlyszabályozó és gyógyhatása miatt, ugyanis levelében megtalálható egy ...
Jenei Istvánné
2017. 06. 14. 20:00
Kipróbáltam az L-theanint, nagyon jó hatású az alvásomra.

Mikor és hogyan érdemes inhalálni?

Ismét itt a tél, a gyakori alsó és felső légúti megbetegedések időszaka. Szakértőnk, Dr. Hidvégi Edit PhD gyermek- és felnőtt ...
Sövegjártó Gábor
2017. 06. 10. 18:46
az inhalátort természetesen lehet használni a copd re söt ajánlatos én berudál cseppet használok és általába segit

Gyakran elsírod magad? Megmondjuk, miért.

Életünk része a sírás és a nevetés. Az emberek között vannak sírósabbak, vannak nevetősebbek, így hát alighanem egyéniség kérdése ...
balicsaba
2017. 06. 05. 06:48
Balicsaba vagyok szegedröl,van egy kis problémám amivel önökhöz fordulok, van amikor birom egy pár napig rendesen, van amikor esténként rám ...

Eper – a tavasz kincse

A tavasz és a közelgő nyár első igazi jele, hogy megjelenik a piacokon a friss, illatos eper. Nemcsak nagyon finom, de az egészségünkre is ...
Manka
2017. 05. 23. 10:39
Remélem nem tette tönkre a termést az időjárás.. "szedd magad" földön szoktunk pár kilót szedni, lekvárnak, dzsemnek. Ha vacak a termés, ...

Felfázás vagy valami egészen más?

Nők millióinak okoz napi szinten komoly problémákat a felfázás – legalábbis így nevezzük közkeletű elnevezéssel azokat a tipikus ...
Mr. T.
2017. 05. 22. 21:35
Tőzegáfonya kapszula. Páromnak bejött régóta rendszeresen alkalmazza, amikor kell. Elvileg nem engedi a hólyag és a húgycső falán ...

A kalcium-magnézium egyensúly hatása az egészségre

Szervezetünk a kalciumot megfelelő mennyiségű magnézium hiányában nem képes optimálisan felhasználni. A magnézium és a kalcium az érem ...
Kori
2017. 05. 21. 11:11
Nem értem ha még százalékosan se írják le, hogy kb mi a helyes akkor minek ez a cikk ? :/