Mihez, milyen olajat használjunk?

Szerző: Szimpatika
Nem mindegy, mivel sütjük-főzzük ételeinket: régóta közhelyszámba megy, hogy a zsír nem megfelelő erre a célra, mert káros a szervezetre. Különösen a cukorbetegeknek kell nagyon odafigyelniük, mit esznek – a repceolaj pedig megoldást jelenthet a gondokra.
Szervezetünk energiaszükségletének harmadát zsiradékokból fedezi. Több vitamin, az ételek bizonyos szín- és aromaanyaga csak zsírban oldódik. A növényi olajok többsége főként úgynevezett telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ezekben alacsony az érelmeszesedést előmozdító LDL-koleszterin szintje, és magas az érrendszert védő HDL-koleszterin. Léteznek hidegen sajtolt olajok – például az olívaolaj –, amelyek jellegzetes ízük, illatuk miatt elsősorban saláták, öntetek készítésére alkalmasak. Rövid ideig tarthatók el, hevítve füstölnek, kellemetlen szagot árasztanak. Márpedig ha az olaj a magas hő hatására lebomlik, a szervezetet károsító, akár rákkeltő anyagok is keletkezhetnek benne. Ezért fontos az, hogy lehetőleg bő olajban és csak a szükséges hőfokon süssünk. Ha az olaj erősen füstöl, sötétté válik, az figyelmeztető jel, hogy ne használjuk tovább, lehűlés után se melegítsük újra.

A hidegen sajtoltakhoz képest más tulajdonságúak a finomított olajok. Ezekből eltávolították a termék aromáját, színét, eltarthatóságát kedvezőtlenül befolyásoló összetevőket, ám az esszenciális zsírsavak és a vitaminok sértetlenek maradtak. A finomított olajok íz- és illatsemlegesek, ezért sütésre, főzésre kiválóan alkalmasak, használatukkal az ételek eredeti íze érvényesül.

Magyarországon elterjedt a napraforgóolaj. Ez magyarázható a hazai napraforgó-termesztés adottságaival, és hogy ezt a terméket több évtizede forgalomba hozták. A másik, növekvő népszerűségű finomított étkezési olaj a repceolaj. A jó minőségű alapanyagnak és a modern gyártási eljárásoknak köszönhetően a manapság forgalmazott repceolajok 100 százalékosan semleges ízűek és illatúak. A korszerű palackozás hozzájárul, hogy az olaj jellege ne változzék és legalább egy évig eltartható legyen.

Élettani tulajdonságaik miatt – például a vérzsírszinteket igen kedvezően befolyásoló hatások – a cukorbetegeknek javallott a tiszta, természetes repcéből készült finomított olajok használata. Egyéb hasznos tulajdonságaik mellett jól bírják a hőterhelést, alkalmasak húsok, burgonya, zöldségek sütésére. Nem véletlen, hogy a tőlünk nyugatra, illetve északabbra fekvő országokban nagy arányban használnak repceolajat a háztartások és a vendéglátók. Nálunk még viszonylag újdonságnak számítanak, azonban ma már a legtöbb élelmiszerüzletben megtalálhatók, és a növekvő kereslet azt jelzi: a családok egyre jobban megkedvelik a korszerű, egészségőrző repceolajat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!